Prezenta la Gala Best Employers (Cei mai buni angajatori), unde a ridicat premiul pentru locul patru in topul celor mai bune mari companii angajatoare, Nicoleta Salajan, HR manager Holcim - subsidiara locala a grupului elvetian Holcim -, a declarat, pentru Wall-Street, ca multinationala nu are in plan reduceri salariale pentru urmatoarea perioada.
In schimb, pentru a putea face fata efectelor crizei financiare, resimtita din plin in cazul industriei constructiilor, Holcim a temporizat negocierile salariale.

“Nu am taiat costurile si nici bugetul, in ceea ce priveste politica de HR pe care o abordam. Am temporizat insa negocierile salariale, in sensul ca am impins termenul de renegociere a salariilor de la sase la noua luni. Nu stiu pentru cat timp vom aplica acesta decizie pentru ca Holcim depinde de proiecte mari, iar daca acestea demareaza, atunci nici noi nu vom intampina probleme”, afirma Salajan.

Conform Nicoletei Salajan, producatorul de ciment a disponibilizat in luna aprilie a acestui an aproximativ 1% dintre angajati, intrucat divizia de betoane, care lucra in trei schimburi in 2008, si-a redus activitatea, muncitorii efectuand numai doua ture. In aceeasi luna, Holcim a rechemat la lucru 49 din cei 60 de angajati care au fost trimisi in somaj tehnic la inceputul acestui an.

Compania a repornit majoritatea statiilor de betoane pe care le-a inchis la inceputul anului 2009, doar 11 salariati ramanand in somaj tehnic, potrivit declaratiilor directorului general al Holcim Romania, Markus Wirth.

Chiar daca acum situatia este sub control, in cazul unei persistente a efectelor crizei sau chiar a unei degradari a mediului economic, Holcim nu neaga posibilitatea luarii deciziei de a taia unele costuri. “Daca anul viitor vom intampina probleme, exista posibilitatea unor taieri de costuri si a unor reduceri ale bonusurilor extra-salariale”, completeaza Salajan.

Insa managerul de HR se declara optimista in privinta revenirii mediului de afaceri, a stabilizarii comenzilor in productie si constructii, apreciind totusi ca aceste schimbari mai au de asteptat, producandu-se cel mai devreme in 2010.

In ceea ce priveste politica actuala de motivare a personalului, Holcim ofera premii de ziua betonistului si a cimentistului, premii de vacanta, tichetele de masa si alte tipuri de facilitati. ”In schimb nu oferim tichete cadou pentru primele de Paste sau Craciun. Ca recompense de Sarbatori, angajatii primesc o motivatie in bani”, a declarat Salajan”, fara a preciza suma medie la care se refera. “Nici tichete de vacanta emise anul acesta nu vom oferi intrucat avem un alt sistem de recompense care acopera aceeasi plaja”, a explicat ea.

Deocamdata, compania nu are in plan recrutari masive externe companiei. Majoritatea angajatilor recrutati provin din interior. Proaspetii angajati nu ocupa posturi nou create, ci inlocuiesc personalul care demisioneaza din proprie initiativa sau pe cei care sunt relocati.

“Relocarea se face din mers, fara sa avem training sau sesiuni special de coaching. In schimb, oferim sprijin financiar si putin timp liber”, completeaza Salajan.

In anul 2008, Holcim a angajat aproximativ 160 de oameni, peste 10% din numarul actual de 1.500 de angajati.

Declinul inregistrat de sectorul constructiilor a afectat serios
vanzarile producatorilor de ciment in primul trimestru, gigantii mondiali Lafarge si Holcim raportand scaderi de 45%, respectiv 32% pe piata locala, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Producatorul de ciment Holcim Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri in crestere cu 25% fata de valoarea de 297 de milioane de euro din 2007. Elvetienii de la Holcim detin in Romania si trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, 20 statii de betoane si 8 statii de agregate. Principalii jucatori concurenti pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania).




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri