Primele discutii au avut loc in toamna anului trecut, iar la sfarsitul lunii februarie MedLife a anuntat achizitia a 55% din grupul medical privat Genesys Medical Clinic din Arad. wall-street.ro va prezinta culisele tranzactiei prin care MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private dupa cifra de afaceri, s-a extins in vestul tarii.
Cei sase fondatori ai grupului medical aradean s-au cunoscut prima data cu actualul actionar majoritar in primavara anului 2009, atunci cand au batut palma pentru o colaborare in vederea furnizarii de servicii medicale clientilor din portofoliul MedLife.

Demersurile prealabile tranzactiei au fost facute in cursul lunii octombrie 2010, la initiativa noastra, in urma unei selectii a eventualilor parteneri de discutii”, povesteste Dan Szabo (foto), director general al grupului numit acum MedLife-Genesys. La momentul respectiv, actionarii erau in cautarea unui “investitor strategic pentru preluarea pachetului majoritar”.

La inceputul afacerii, in iulie 2009, Genesys insemna doar un ambulatoriu de specialitate, ca mai apoi, in toamna, sa se deschida si spitalul. Actionarii fondatori – medici si ingineri de profesie – au vrut initial sa puna bazele unui centru de perfectionare postuniversitara pentru medicii aradeni, vizand in special domeniul stomatologiei. Mai apoi insa, proiectul a luat o mai mare amploare, pana la cea actuala, in care sunt incluse un spital, un ambulatoriu si o farmacie. “Motivul pentru care actionarii au decis sa investeasca in domeniul medical se regaseste in adresabilitatea scazuta pe care o aveau unitatile de profil din judet”, afirma Szabo.

Businessul a avut un parcurs liniar “destul de timid” pana in decembrie 2009, atunci cand Genesys a iesit pe piata cu o oferta promotionala pentru nasteri. “Raspunsul pietei a fost atat de prompt, incat putem considera ca acesta a fost primul punct de cotitura in evolutia afacerii", apreciaza Szabo. Un alt moment a fost cel din vara lui 2010, cand pe fondul unui contract deja functional cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, cifra de afaceri s-a dublat fata de primele luni ale anului.

“De aici am crescut lunar cu o rata de aproximativ 10%. Cam asa aratau cifrele atunci cand am demarat discutiile cu Medlife”, precizeaza directorul general. Genesys Medical Clinic a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de peste 2 milioane de euro, estimand pentru anul acesta o dublare a afacerilor si o crestere semnificativa a numarului de pacienti.

Inainte de tranzactia cu MedLife, cei sase actionari ai grupului erau Iulius Ioan Miclea (12%), Adrian Marcel Jivan (23%), Grigorie Constantin Guset (26%), Felicia Florica Paiusan (14%), Dan-Ovidiu Glavan (20%) si Mircea-Dan Rusu (5%). Dintre acestia, trei sunt medici de profesie si lucreaza in cadrul spitalului Genesys: Miclea, Guset si Rusu.

O asemenea tranzactie reprezinta un pas firesc in evolutia oricarui business care doreste sa se dezvolte la alte dimensiuni. Genesys Medical Clinic a avut un start-up foarte reusit pe piata si ne-am dorit ca intr-o noua etapa de crestere sa avem sustinerea unui operator de referinta care sa aduca un plus de valoare companiei in zona de administrare si gestionare a resurselor”, a declarat la momentul anuntarii tranzactiei Adrian Jivan, actionar al Genesys Medical Clinic.

In urma achizitiei pachetului de actiuni, doi dintre actionari au iesit complet din afacere, iar restul si-au diminuat participatiile pana la 45% cumulat. “Dupa un studiu care a relevat ca exista compatibilitate intre cele doua structuri, am dezvoltat in comun planul achizitiei pana in detaliu. Putem spune ca negocierile finale au fost relativ dure, dar animate de un spirit constructiv”, puncteaza managerul. In timpul derularii procedurii, MedLife a fost asistata de casa de avocatura David&Baias din Bucuresti, iar cei de la Genesys – de cabinetul de avocatura Incze Arpad si Incze Sebastian.

2011 reprezinta pentru MedLife un an dinamic in care vom deschide 15 unitati noi (spitale, clinici, farmacii) si vom face achizitii la nivel local, tranzactia din Arad fiind proiectul care da startul planurilor noastre ambitioase din acest an", a spus Mihail Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedLife. Compania si-a bugetat investitii de 25 de milioane de euro in extinderea retelei MedLife prin deschiderea a trei noi spitale, alaturi de clinici si farmacii. In buget sunt incluse si achizitii de unitati medicale.

Odata cu incheierea achizitiei, Genesys Medical Clinic intra in reteaua MedLife, care este in prezent formata din sapte hiperclinici in Bucuresti si in tara, sase centre medicale cu specializare unica, opt laboratoare de analiza proprii, 47 de centre medicale on site (cabinete medicale care deservesc numai angajatii unei companii) si cinci farmacii PharmaLife. De asemenea, MedLife detine si cel mai mare spital privat din Capitala, Life Memorial Hospital, o investitie totala de 17 milioane de euro. Compania, care numara in prezent 1.500 de angajati, a fost infiintata de familia Marcu in 1996.

La sfarsitul lui 2010, familia Marcu si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au vandut 36,25% din titlurile MedLife catre fondul privat SGAM Eastern Europe, o subsidiara a grupului francez Societe Generale, intr-o tranzactie estimata la peste 20 de milioane de euro. In prezent, familia Marcu detine 51% din actiuni, iar IFC are 12,75%.

Posibil exit total din afacere al fondatorilor?

Dan Szabo spune ca in timpul discutiilor cu MedLife nu s-a pus niciodata problema unui exit total. “Credem ca politica de achizitie a MedLife nu vizeaza astfel de optiuni in prima instanta”, spune directorul general al MedLife-Genesys.

Pe de alta parte, el adauga faptul ca un viitor exit total din afacere reprezinta o optiune a actionarilor. “Desigur ca in anumite conditii se poate pune in discutie si aceasta varianta. Pretul corect poate fi factorul decizional hotarator”, crede Szabo.

In ceea ce priveste cei 3 milioane de euro pentru care actionarii au batut palma cu MedLife, pretul corect a fost stabilit ca “punct de echilibru intre pretentiile de remunerare a asociatiilor care au vandut si un multiplu de EBIDA considerat confortabil pentru investitorul strategic”.

Despre piata serviciilor medicale private din Arad, Szabo spune ca nu este foarte fragmentata, fiind polarizata in jurul a doi-trei jucatori importanti.

“Principalul competitor este reprezentat de spitalele publice din zona beneficiind de atuul costului final la pacient. In acest moment sistemul public are o cota de piata de aproximativ 75% pentru serviciile din spital, respectiv 10-15% pentru serviciile din ambulator”, explica directorul MedLife-Genesys. Din zona privata, cel mai mare competitor pentru Genesys este Laser System, companie romano-irakiana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri