Aflata in curtea spitalului Filantropia din Bucuresti, fabrica Sindan Pharma produce anual 2,5 milioane de flacoane de medicamente contra cancerului. Fabrica fondata in urma cu 20 de ani de medicul Dan Stoicescu era la acea vreme singura specializata pe produsele oncologice, iar in 2006 a fost vanduta catre islandezii de la Actavis. wall-street.ro va prezinta locul de unde sute de produse oncologice romanesti ajung in peste 50 de piete din toata lumea.
De formatie inginer, Bogdan Oghina a intrat industria farmaceutica in 1997, atunci cand a acceptat propunerea fostului proprietar - Dan Stoicescu - de a se ocupa de fabrica. Era momentul demararii unui proces de retehnologizare absolut necesar in conditiile in care pana la acea data unitatea se folosea de aparatura si echipamente din vremuri "de trista amintire" dupa cum insusi Oghina le caracterizeaza.

"Cu tehnologia care exista pana in 1997, probabil ca aceasta fabrica si-ar fi inchis portile prin 2000-2001 pentru ca nu mai era acceptata nici de autoritatile romane", povesteste directorul fabricii. In urma a doua etape de retehnologizare, fabrica a primit prima acreditare de la Polonia in 2002, iar trei mai tarziu, de la Japonia. Tot in acea perioada au demarat exporturile catre Europa de Vest si Japonia.

Inainte de 2004 se exporta, printre alte tari, catre Polonia si Bulgaria. "Deja in 2006, inainte de a fi preluati de catre Actavis, exportam in destule tari: din est pana in vest, din Anglia pana in Japonia si am avut chiar doua livrari catre Noua Zeelanda", spune Oghina, adaugand insa ca nu a fost vorba despre volume mari in conditiile in care "nu era usor pentru o firma 100% romaneasca" sa patrunda si pe astfel de piete.

Deschiderea produselor romanesti catre alte piete a venit in 2006, odata cu vanzarea fabricii, impreuna cu divizia comerciala, catre Actavis, printr-o tranzactie cifrata la 177 de milioane de dolari. "Miscarea din 2006 a venit sa completeze ceea ce se intamplase deja pe partea de tehnologie, si anume deschiderea catre mai multe canale a produselor romanesti", explica directorul fabricii.

In prezent, produsele unitatii de pe bulevardul Ion Mihalache ajung in 50 de tari. Anul trecut, de pe portile fabricii au iesit medicamente in valoare de 28 de milioane de euro (la pret de fabrica).

Din totalul valorii productiei realizate de Sindan Pharma, 20-25% este realizat de incasarile de pe piata romaneasca, iar restul merge catre export. "Cea mai mare piata de export este Statele Unite ale Americii, unde ajunge cam 20% din totalul productiei in termeni de valoare", spune Bogdan Oghina.

Pentru 2011, valoarea exporturilor va creste cu 5-10%, estimeaza directorul fabricii. Tot anul acesta, trei noi molecule se vor lansa, acestea adaugandu-se celor circa 23 deja existente. De pe portile fabricii ies in jur de 1.000 de tipuri diferite de produse farmaceutice, cu administrare injectabila (flacoane cu solutie sau pulbere liofilizata) si cu adminstrare orala - comprimate si capsule. Materiile prime provin din Europa, America de Sud, India si China, "dar tendinta este de a lua mai mult din India si China pentru ca sunt mai ieftine", puncteaza Oghina.

Pana nu demult, Sindan Pharma era singurul producator de medicamente oncologice din Romania, dar anul trecut producatorul iesean Antibiotice si-a anuntat planurile de a-si face intrarea pe segmentul medicamentelor anticancer anul acesta. Antibiotice va lansa zece produse pe un segment dominat de importatorul Roche Romania.

Numarul total de produse aflate in portofoliul Actavis Romania este de circa 140 (64 de molecule). Pentru 2011, compania estimeaza o scadere a cifrei de afaceri cu 10%, pana la 96,3 milioane de euro, pe fondul cresterii competitiei din segmentul oncologic, care genereaza 80% din vanzari.

Actavis este una dintre primele cinci companii de generice din lume, cu operatiuni in 40 de tari si peste 10.000 de angajati la nivel global. In Romania, Actavis (Sindan Pharma si Sales & Marketing) are 380 de angajati.

Vezi in galeria foto de mai jos cum arata interiorul fabricii Sindan Pharma.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri