OMV Petrom (SNP) va incerca din nou sa vanda firma de distributie a gazelor naturale Petrom Distributie Gaze, dupa o tentativa nereusita in 2008, informeaza Mediafax.
"Vom continua eforturile de modernizare a infrastructurii gazelor si ne vom indrepta catre intrarea selectiva pe noi piete din regiune. Vom continua implementarea deciziei de renuntare la activitatile secundare, cum ar fi activitatea de distributie a gazelor", se arata in raportul anual pentru 2010 al companiei.

Petrom Distributie Gaze a fost infiintata in 2007 si are aproximativ 14.000 de clienti, in special in mediul rural.

Anul trecut OMV Petrom a majorat capitalul firmei de distributie a gazelor cu 50,2 milioane lei, la 53,3 milioane lei, prin aport in numerar.

OMV Petrom a inaintat autoritatilor doua notificari prin care solicita rambursarea unor costuri de decontaminare a mediului de 91,6 milioane lei, dintr-un total estimat la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), aferent ecologizarilor la care compania s-a angajat prin contractul de privatizare.

"OMV Petrom a inaintat doua notificari prin care solicita rambursarea costurilor de decontaminare a mediului, in suma de 91,68 milioane de lei. Pana in prezent, statul roman nu a platit sumele solicitate. Procedurile contractuale de rambursare sunt in desfasurare", se arata in raportul anual pe 2010 al companiei petroliere.

Compania are obligatia, prin contractul de privatizare incheiat in 2004 cu grupul austriac de petrol si gaze OMV, sa inchida sondele care sunt scoase din productie.

Contractul de privatizare prevede ca OMV Petrom va recupera de la stat costurile pe care le inregistreaza cu aceste lucrari, intrucat sunt activitati de explorare si productie efectuate inaintea momentului privatizarii.

"Conform contractului de privatizare, OMV Petrom are obligatia de a inchide sondele care sunt abandonate si care urmeaza sa fie scoase din functiune. Aceste cheltuieli vor fi recuperate de la statul roman, intrucat acestea se refera la activitati de explorare si productie efectuate inaintea procesului de privatizare a OMV Petrom, din 2004", se precizeaza in raport.

Pentru lucrarile de dezafectare a sondelor OMV Petrom estimeaza creante recuperabile in valoare de 1,99 miliarde de lei (488 milioane de euro).

De asemenea, raportul mentioneaza ca "OMV Petrom a inregistrat creante de la statul roman referitoare la obligatiile de mediu" in activitatile de explorare si productie, rafinare si pentru combinatul chimic Doljchim in suma totala de 466 milioane de lei (114,3 milioane de euro).

In total, statul ar urma sa plateasca OMV Petrom o suma estimata la 2,45 miliarde lei (601 milioane euro), apropiata de valoarea de 669 milioane euro pe care grupul austriac OMV a achitat-o pentru preluarea a 33,34% din actiunile Petrom.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri