Grupul portughez Martifer, cu activitati in domeniul agricol, constructii si productie de energie, estimeaza, pentru 2012, o cifra de afaceri de jumatate de miliard de euro pe piata romaneasca, prin aportul majoritar al fabricii de ulei Prio Extractie, deschisa recent.
Grupul portughez a inaugurat, saptamana aceasta, Prio Extractie, o fabrica specializata pe productia de ulei brut si situata in localitatea Lehliu-Gara, din judetul Calarasi. Tot in aceeasi incinta functioneaza si fabrica de biocombustibil a Mertifer, deschisa in urma cu patru ani.

Noua fabrica, rezultatul unei investitii de 93 de miloane de euro, este cel mai mare proiect de tip greenfield (de la zero) inaugurat in 2011, estimeaza reprezentantii Prio Foods. In sectorul productiei de ulei vegetal, Prio Extractie detine primul loc ca volum al investitiei in Europa de Sud-Est si locul secund in intreaga Europa, adauga acestia. Investitia va fi recuperata in urmatorii 15 ani, estimeaza ei.

Unitatea are o capacitate de productie de 316.000 de tone de ulei brut pe an, precum si o capacitate de procesare ce se ridica la 750.000 de tone de seminte/an (soia, floarea-soarelui, rapita). Ea este compusa din 15 silozuri verticale, cu o capacitate de stocare de 10.000 metri cubi fiecare, si din doua laboratoare de analiza si procesare a semintelor.

Constructia fabricii a fost demarata de Martifer acum doi ani si jumatate, iar primul lot de ulei nerafinat va fi produs luna aceasta. In cadrul ei lucreaza 90 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca pana la 200 in viitor, sustin oficialii Prio Foods.

Potrivit estimarilor pentru urmatorul an, Prio Extractie ar urma sa contribuie cu 400 de milioane de euro la cifra totala de afaceri, pe cand unitatea de productie de biodiesel va genera venituri de 50 de milioane de euro. Restul de 50 de milioane de euro va proveni din incasarile realizate de activitatea agricola derulata de grup in Romania, a precizat Nuno Alegria, directorul de productie al Prio Foods, cu ocazia deschiderii fabricii.

Martifer a intrat pe piata locala in 2005, prin demararea constructiei fabricii de biodiesel de la Lehliu-Gara, printre primele de acest gen in Romania. Unitatea, care a inceput sa functioneze in 2007, are o capacitate de productie de 100.000 de tone pe an, adica o treime din productia totala nationala, valoare care coincide si cu consumul intern.

„Nu este usor sa exporti (biodiesel – n. red.). Exportam catre Elvetia, Portugalia, Spania, dar volumul nu depaseste 10% din totalul productiei. Restul este pentru consumul intern”, precizeaza directorul de productie al Prio Foods.

Compania controleaza un total de 25.244 de hectare, dintre care 17.200 sunt destinate productiei de seminte care asigura in jur de 2-3% din necesarul Prio Foods in Romania. Restul materiei prime este achizitionat de la fermierii locali.

Uleiul produs la Lehliu, pe rafturile magazinelor incepand cu 2012

Compania isi va face intrarea si pe piata uleiului alimentar, prin finalizarea, in vara lui 2012, a unei investitii de 8 milioane de euro intr-o linie de rafinare si imbuteliere destinata uleiului de consum. Capacitatea pentru productia de ulei alimentar va fi de 60.000 de tone/an.

In prezent, productia de ulei din Lehliu este bruta si vanduta apoi catre companiile care o rafineaza suplimentar astfel incat sa obtina ulei alimentar.

Nuno Alegria spune ca intrarea pe piata uleiului alimentar are la baza dorinta investitorilor de a aduce plus-valoare, in conditiile in care Romania este considerata a fi un punct strategic de dezvoltare pentru grupul portughez.

Reprezentantii companiei nu au precizat cifra de afaceri a Mertifer in Romania realizata anul trecut, dar au estimat ca in 2011 Prio Extractie va obtine afaceri de 300 de milioane de euro. La acestia se vor adauga alti 20 de milioane de euro obtinuti de Prio Agricultura.

Compania Prio Foods activeaza pe pietele din Portugalia, Brazilia, Angola, Romania si Mozambic. In Romania, grupul portughez, in cadrul caruia Mertifer detine 49% din actiuni, este prezent prin societatile Prio Agricultura (121 de angajati), Prio Extractie (90 de angajati) si Prio Biocombustibil (36 de angajati).

Martifer are operatiuni in sectorul agricol, al constructiilor si al productiei de energie din surse regenerabile.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri