In primul trimestru al anului, segmentul medicamentelor generice a inregistrat o scadere in volum de 9%, iar in ultimele 12 luni, o depreciere de 4%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
“Acest fenomen s-a inscris intr-o tendinta mai larga a ultimilor ani, in care piata de generice a coborat ca pondere in volumul total de medicamente de la 73%, la 62% in 2011, adica o corectie de peste 11% in minus”, potrivit unui comunicat de presa emis de asociatie.

In termeni de unitati, medicamentele generice au raportat o scadere de 7,1%, iar zilele de tratament s-au redus cu 7,9%, de unde rezulta, potrivit oficialilor APMGR, ca nu toti pacientii au reusit sa isi mentina nivelul anterior de tratament.

Medicamentele generice sunt echivalente produselor originale ale caror patente au expirat. Medicamentele originale sunt protejate de patent, pentru un anumit interval de timp, astfel incat producatorul sa-si poata recupera investitia realizata pentru descoperirea acelui produs inovator.

Potrivit datelor Cegedim (companie de analize si studii de piata) coroborate cu Anuarul Statistic al Romaniei, daca in cele noua orase cu peste 250.000 de locuitori reteaua de furnizori de servicii medicale si volumul de medicamente livrate populatiei sunt satisfacatoare, in cele peste 14.600 de localitati mici, lucrurile stau altfel, sustin oficialii APMGR.

“Aproape 65% din populatia tarii este aproape lipsita de mijloacele necesare diagnosticarii si obtinerii unui tratament adecvat. (…) In localitatile care au o populatie ce nu depaseste 50.000 de locuitori exista aproape de trei ori mai putine cabinete si laboratoare la mia de locuitori decat in orasele universitare, precum si de aproape doua ori mai putine unitati de retea farmaceutica, respectiv spitaliceasca”, se mai arata in comunicatul asociatiei.

APMGR mai precizeaza ca printre motivele care limiteaza accesul populatiei la serviciile de sanatate se numara si vulnerabilitatea suplimentara a producatorilor de medicamente generice.

“Adica tocmai a acelor companii care finanteaza sistemul de sanatate autohton cu sume de peste 1,5 miliarde de lei – datorii restante incepand cu lunile mai – iunie 2010, care suporta termene de plata ce depasesc 330 de zilei, si care contribuie la formarea PIB cu aproape 1,5%”, conform APMGR.

Din APMGR fac parte companiile farmaceutice Actavis, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Gedeon-Richter, Krka, Labormed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva si Zentiva.

Citeste si:

Romania, codasa la investitiile in cercetarea si dezvoltarea de medicamente

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri