La inceputul lunii noiembrie anul trecut, Marcel Barbut, proprietarul AdePlast – unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de materiale pentru constructii din Romania – achizitiona un teren de 4 hectare langa orasul Roman din judetul Neamt pentru a demara constructia unei noi fabrici pentru adezivi. Intentiile sale au fost insa blocate si intarziate cu aproape un an din cauza birocratiei, hartiilor si semnaturilor sau a multor interese. Barbut a acceptat sa vorbeasca cu wall-street.ro despre ce inseamna sa fii investitor roman in Romania.
Intr-o perioada in care sectorul constructiilor din Romania mai mult stagneaza decat “respira”, omul de afaceri Marcel Barbut investeste din plin in dezvoltarea business-ului pe care il conduce.

Astfel, dupa ce anul trecut a finalizat fabrica de polistiren de langa Ploiesti, o investitie care s-a ridicat la peste 6 milioane euro pana acum in cele doua stadii de dezvoltare, proprietarul AdePlast a urmarit extinderea si in zona Moldovei, o regiune unde a simtit ca este loc de crestere in special pe segmentul de adezivi si mortare uscate.

Intr-un moment in care niciun jucator important din piata nu si-a planificat constructia de noi facilitati de productie, Barbut a achizitionat un teren de circa 4 ha langa orasul Roman unde si-a planificat constructia viitoarei fabrici.

Atat autoritatile locale cat si statul roman s-au “impotrivit” demersului omului de afaceri astfel incat deschiderea fabricii a fost amanata cu aproximativ un an din cauza unor probleme despre care Barbut spune ca sunt posibile “numai in Romania”.


Legislatia si apelul la ajutoarele de stat


Cu un plan solid, proprietarul AdePlast si-a luat angajamentul ca va crea peste 50 de locuri de munca in noua facilitate de productie si va investi in totalitate peste 10 milioane de euro.

In acest sens, Barbut a apelat si la Hotararea de Guvern HG 1680/2008 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru asigurarea dezvoltarii economice durabile care oferea potentialului investitor, in anumiti parametri, un ajutor financiar al statului de 50% din valoarea investitiei.

Mai precis, orice firma/om de afaceri/dezvoltator care vrea sa construiasca un proiect al carei investitie se ridica la cel putin 10 milioane de euro si creaza peste 50 de locuri de munca si nu are datorii ar urma sa beneficieze de un ajutor al statului roman de 50% din valoarea totala.

Pentru acest lucru, omul de afaceri a fost nevoit sa respecte anumite prevederi legale: “A trebuit intocmita o scrisoare de confort din partea unei banci care sa ateste ca investitorul are jumatate din banii pentru investitie, proiectul intr-o forma finala, o dovada ca nu sunt datorii din partea firmei la stat, dar si posibilitatea crearii unui numar de minimum 50 de angajati – care trebuia pastrat cel putin cinci ani de zile”, a subliniat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.

Pentru omul de afaceri, contractarea ajutoarelor de stat s-a dovedit o adevarata “corvoada” in final, fiind unul din primele probleme cu care s-a confruntat.

“Nu am fost niciodata obisnuit cu a primi ceva «moca», dar solicitarea ne-a incurcat pentru ca am asteptat destul de mult dupa un raspuns. Am depus, normal, actele, iar in termen de 30 de zile trebuia sa primim un raspuns. Nu s-a intamplat asa. Initial am solicitat o intalnire la Ministerul de Finante pentru a le prezenta proiectul, dar pur si simplu nu am fost bagati in seama si pe deasupra am fost amanati cu destul de mult timp”, a precizat Barbut.

Concluzia discutiilor dintre omul de afaceri si autoritati a fost una cat se poate de ciudata in opnia sa.

“Cei de la Ministerul de Finante ne-au dat un raspuns halucinant: Ne-au transmis ca «AdePlast poate face investitii de una singura in proiecte de acest gen»”, a declarat Marcel Barbut.

Intreg procesul de solicitare a ajutorului de stat, a “costat” pe AdePlast circa trei luni de asteptare si intarziere. Iar asta nu e tot.

Investitorii romani sunt discriminati


Totodata, omul de afaceri se arata extrem de deranjat de faptul ca investitorii straini, precum Bosch, DeLonghi sau Ford se bucura de intreg sprijinul statului roman, in timp ce companiile romanesti care vor sa dezvolte un business local sunt amanate sau pur si simplu uitate.

“Investitorii romani sunt si vor fi intotdeauna discriminati cand este vorba de o posibila finantare in detrimentul celor straini. Statul roman nu ajuta afacerile romanesti si nu le sustine. In plus, eu cred ca am fost primiti cu aversiune – motivul fiind total neintemeiat”, este de parere proprietarul AdePlast.


Planul Urbanistic Zonal si povestea “tevilor de canalizare”


Dupa incheierea episodului cu acordarea fondurilor de stat, Barbut s-a mai lovit de o problema, de aceasta data cel putin bizara: Sub terenul achizitionat de el erau “ascunse” tevile de alimentare cu apa ale orasului Roman.

“Dupa indelungi consultari si verificari amanuntite ale PUZ (PlanUrbanistic Zonal), apare la un moment dat prezenta surprinzatoare a unor tevi de alimentare cu apa ale orasului Roman exact sub terenul achizitionat de noi, despre care nu stiam absolut nimic. Acest lucru bineinteles ca ne-a mai incetinit cu cateva saptamani bune demararea proiectului”, spune proprietarul AdePlast.

Pentru AdePlast discutiile nu s-au oprit aici: autoritatile locale nu au fost dispuse in niciun fel sa renunte la ele si nici sa opereze vreo schimbare a traseului acestora, obligandu-l in acest fel pe omul de afaceri sa scoata din buzunar o suma foarte mare de bani.

300.000 de euro din propriul buzunar


Pentru a demara constructia fabricii in cel mai scurt timp, dupa o amanare de cateva luni, Barbut a fost nevoit sa plateasca nu mai putin de 300.000 de euro din propriul buzunar pentru solutionarea problemelor cu tevile care asigurau canalizarea orasului Roman si treceau exact pe sub terenul achizitionat de acesta in noiembrie anul trecut.

Problemele omului de afaceri nu s-au oprit insa aici: pentru toate aceste intarzieri, AdePlast era obligata sa plateasca chirie furnizorilor de materii prime sau de aparatura pe care le contractase in momentul demararii proiectului, ceea ce intr-un final i-au adus un prejudiciu total de peste 200.000 de euro, potrivit proprietarului companiei specializata in productia de materiale pentru constructii.

Urmare a discutiilor si presiunilor pe care Barbut le-a facut la adresa autoritatilor locale s-a stabilit ca acesta va putea opera schimbarile la tevi din propriul buzunar, insa nici de aceasta data nimic nu era sigur.

In Romania nu mai exista furnizori de tevi pentru apa potabila ceea ce pentru omul de afaceri a constituit o alta amanare a termenului de demarare a lucrarilor, fiind nevoit sa apeze la firme specializate din Franta.


“Schimbati tevile fara sa opriti apa!”


Marcel Barbut povesteste pentru wall-street.ro ca dupa ce a obtinut toate aprobarile de schimbare si inlocuire a circuitului tevilor de sub terenul achizitionat langa localitatea Roman s-a mai trezit cu o problema si anume cererea autoritatilor de a “schimba tevile fara a afecta in vreun fel populatia din orasul Roman”.

“Am primit ordin din partea autoritatilor locale de a inlocui tevile de sub terenul achizitionat de noi fara a influenta in vreun fel alimentarea cu apa in oras. Asa ceva este de neinteles. Cum poti efecta o lucrare de acest fel fara sa opresti apa curenta? Cum isi imagineaza acesti oameni ca se fac aceste lucrari?”, se intreaba proprietarul AdePlast.

Pana la urma, compania oradeana a obtinut aprobarea de a efectua lucrarile cu apa inchisa, primind intr-un final si autorizatia de incepere a lucrarilor la fabrica. Timpul total cu care lucrarile au fost amanate: 11 luni.

Pierderi totale de peste 1,5 milioane euro


Programata initial sa fie inaugurata in primavara acestui an, fabrica de adezivi si mortare uscate pe care AdePlast a inceput sa o construiasca langa localitatea Roman din regiunea Moldovei se va finaliza cel tarziu in luna aprilie a anului viitor, asta daca nu va mai intampina si alte obstacole. Barbut este insa optimist si spune ca in acest moment totul a luat-o pe un fagas normal.

Chiar si asa, pierderile suferite de producatorul local de materiale pentru constructii se ridica la un total cumulat de circa 1,5 milioane de euro, bani despre care omul de afaceri estimeaza ca ar fi ajutat la o crestere sustinuta a business-ului in acest an.

Si in acest context, afacerile AdePlast in primele opt luni au crescut cu 30% fata de anul trecut de la 92 de milioane de lei in 2011 la 119 milioane lei in acest an.

Compania oradeana a raportat un profit net de 10,1 milioane de lei, in crestere cu peste 83% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Rezultatele obtinute tin intr-o foarte mare masura de vanzarile bune in lunile de vara, desi inceputul de an nu a fost unul foarte bun. Vanzarile de polistiren genereaza in acest moment un total de circa 30% din vanzarile grupului”, a declarat Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.

La nivel de business, AdePlast estimeaza ca va inregistra o crestere totala a business-ului de 25% in acest an de la 143 milioane de lei in 2011 la 178 milioane lei in 2012.

Totodata, compania si-a bugetat pentru acest an investitii totale de peste 16 milioane de euro, din care 1 milion este reprezentat de costurile cu publicitatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri