Piata constructiilor din Ucraina va inregistra in acest an cea mai mare scadere din ultimii ani, dupa ce in anul 2011, raporta o crestere de aproape 20%, evolutie surprinzatoare in regiune, mai ales ca piata din Romania s-a aflat in scadere din anul 2009 pana in prezent, cand a ajuns la un nivel de stabilitate, situat la pragul de circa 9 miliarde de euro.

Potrivit unui raport al companiei poloneze de cercetare PMR, unul dintre cele mai importante nume din regiune, industria constructiilor din Ucraina se va prabusi in acest an cu peste 18%, cel mai mare declin din ultimii ani pentru vecinii aflati la nord de tara noastra. Piata constructiilor din Ucraina s-a diminuat anul trecut cu aproape 12%, evolutie negativa baza mai ales pe faptul ca mediul economic a traversat o perioada sumbra, care a fortat guvernul tarii vecine sa sisteze investitiile in proiecte. Dupa ce estimau o crestere a PIB de peste 3% la inceputul anului trecut, autoritatile ucrainiene s-au confruntat la finalul anului 2013 cu o evolutie in stagnare, ceea ce a fortat astfel ca investitiile in zona proiectelor ingineresti sa fie sistate in 2014.

Blocarea marilor proiecte de infrastructura a fost generata intr-o mare masura si de conflictul armat din regiune, dintre fortele proruse si armata ucraineana – precum anexarea regiunii Crimea si Sevastropol, dar si a situatiei generale din estul tarii, care au contribuit serios la o scadere a intregii activitati din piata. Devalorizarea grivnei, moneda oficiala a statului ucrainean cu 35% fata de dolar si cu 33% fata de euro in primele opt luni, au contribuit de asemenea la o adancire a crizei din Ucraina, ce a condus la o crestere a inflatiei de 7,7% ar putea conduce in acest an la o contractare a Produsului Intern Brut din Ucraina cu mai mult de 6%, ceea ce va afecta sever investitiile in sectorul non-rezidential si in proiectele de infrastructura.

La nivelul anului 2013, segmentul infrastructurii se estimeaza ca a raportat un declin de aproape 17%, asta daca nu sunt luate in calcul situatiile din Sevastopol si Crimeea. Urmare a situatiei de anul trecut, PMR estimeaza ca anul acesta proiectele de infrastructura ar urma sa scada cu peste 20%, reflectand situatia economica din statul vecin, dar si a reducerilor de cheltuieli din transport si dezvoltare de proiecte in piata.
Pentru acest an statul a alocat 1,4 miliarde de dolati catre Ukravtodor din bugetul de stat, compania de stat specializata in proiectele de autiostrazi (CNADNR-ul din Ucraina), 75% din suma urmand sa fie alocata pentru acoperirea datoriilor, in timp ce numai 175 de milioane de euro sa fie cheltuiti pe sosele. Mai mult, pana la jumatatea acestui an vor fi deschise centre comerciale cu o suprafata totala de circa 100.000 de metri patrati, mult mai putin decat ar fi trebui sa fie inaugurati in acest an, proiectele fiind amanate pentru o deschidere abia de anul viitor.

O bruma de speranta: constructiile rezidentiale

In ciuda climatului nefavorabil pe piata constructiilor din Ucraina se asteapta o crestere pe zona constructiilor rezidentiale. In primele sase luni ale anului numarul de case nou construite a crescut cu peste 30%. Pentru acest an, PMR estimeaza ca spatiul nou construit sa depaseasca pragul de 10 milioane de metri patrati, o evolutie de 3 – 4%. Chiar si asa asteptarile privind piata din regiune nu sunt foarte imbucuratoare, un declin accentuat fiind resimtit in regiunile Donetsk si Lugansk.

Cum sunt afectati exportatorii romani din constructii

Contactati de catre wall-street.ro reprezentanti din industria locala a constructiilor care deruleaza activitati in regiune sustin ca exista scaderi puternice iar situatia este critica in Ucraina, piata care le-a pus pe hold activitatea de business. Atat reprezentanti ai Patronatului Societatilor din Constructii cat si ai Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania sustin ca un conflict de acest gen intr-o tara vecina mereu are consecinte nefaste.

„Toate influentele politice isi pun amprenta. Este evident ca vor fi consecinte in activitatea economica din tara vecina”, a declarat Adriana Iftime, vicepresedinte al PSC, in timp ce Claudiu Georgescu, presedintele APMCR a aratat ca atata vreme cat este razboi nimeni nu are de ce sa deruleze afaceri. „Ucraina este inca o tara saraca. Este o tara mare si saraca. Iar acum este o tara mare si in plin razboi”, a declarat reprezentantul APMCR.

Horatiu Tepes (foto), proprietarul Bilka Steel, cel mai mare producator local de tigla metalica sustine ca starea de instabilitate din Ucraina a produs tulburari in ceea ce priveste comertul atat la nivelul tarii noastre cat si la nivelul Uniunii Europene in ansamblu. “Pentru Romania, Ucraina poate fi vazuta si ca o poarta catre piata estica si orice scadere a schimburilor comerciale cu aceasta zona are efecte negative asupra economiilor din UE. Cand a izbucnit conflictul s-a simtit o scadere a consumului in Ucraina si a exporturilor din Romania catre Ucraina, in toate domeniile, indiferent ca a fost vorba de constructii, sectorul alimentar sau cel agricol, dar in prezent lucrurile dau semne de revenire. (…) La inceputul anului au fost blocate exporturile catre aceasta regiune pentru o scurta perioada de timp, dupa care am inceput sa avem semnale de revenire”, a declarat Horatiu Tepes.

Potrivit datelor companiei, Bilka Steel deruleaza circa 5% din business la export, piata din Ucraina fiind una dintre regiunile importante pentru companie. “Productia din fabrica de la Brasov merge in proportie de 95% pe piata interna, exporturile reprezentand doar 5%. Principalele tari catre care au ajuns produsele Bilka sunt tarile ex-sovietice sau Slovacia, Germania, Austria, Ungaria, Ucraina si Bulgaria. Un procent foarte mic din activitatea companiei merge catre Ucraina dar speram ca in anii urmatori vom creste exportul catre aceasta zona”, a mai spus Tepes. In acest context, reprezentantul Bilka a subliniat ca nu s-a vazut nevoit sa ia masuri semnificative pe piata din tara vecina pentru ca ponderea vanzarilor pe piata din Ucraina este nesemnificativa in totalul vanzarilor companiei. “Cresterea vanzarilor la nivel intern acopera orice scadere pe piata din Ucraina si tarile din jur”, a conchis acesta.

Printre cei mai afectati jucatori din constructii se numara si Supratherm, unul dintre cei mai mari producatori de produse pe baza de polipropilena din Romania (este unul dintre producatorii specializati in realizarea de conducte de PVC pentru alimentarea cu apa si de sisteme de irigatie), care 30% din activitate o deruleaza la export.

„Problemele au inceput intai din Rusia. Am avut expozitie in Ucraina si am pierdut o multime de clienti la ultimul eveniment, pe fondul instabilitatii din regiune. Colaborarea cu Ucraina merge in zona Odessa, exista clienti, dar restul Ucrainei – mai ales in regiunea de est - este blocata. Am avut cevaemotii acolo. Nimeni nu s-a mai putut gandi la un business in regiune. Donetsk, Harpov – in zonele de razboi au fost blocaje. Am pierdut comenzi, legaturi – poate din 2015 sa revenim pe piata vecina”, a declarat pentru wall-street.ro Hamit Simsek, directorul general al firmei Supratherm.

Potrivit lui Hamit Simsek exporturile vor inregistra un declin de pana la 10% in business-ul companiei la nivel local, cea mai mare parte a activitatii in tari straine fiind in continuare generata de prezenta pe pietele din Portugalia, Polonia sau Macedonia. Desi reprezentantul companiei nu a dorit sa ofere estimari privind business-ul in acest an, datele publice arata ca afacerile Supratherm la nivel local s-au ridicat in 2011 la circa 60.000 de euro, cu pierderi de peste 100.000 de euro.

Statistici bilaterale romano-ucrainiene

Potrivit Serviciului de Stat de Statistica al Ucrainei, in semestrul I 2014, volumul schimburilor comerciale intre Ucraina si Romania a constituit 739,21 mln. de dolari (semestrul I 2013 – 581,21 mln. de dolari), din care exportul – 296,23 mln. dolari (semestrul I 2013 – 265,92 mln. de dolari), importul – 442,98 mln. dolari (semestrul I 2013 – 315,29 mln. de dolari). Comparativ cu semestrul I 2013, in general, cifra de afaceri a crescut cu 27,2%, exportul a crescut cu 11,4%, importul a crescut cu 40,5%. Soldul comercial a constituit la 146,75 mln. dolari in favoarea Romaniei (semestrul I 2013 – soldul 49,37 mln. de dolari in favoarea Romaniei).

Elementele principale ale exportului din Ucraina in Romania in semestrul I 2014 au fost: metalele feroase (19,1% din volumul total al exportului), lemn si produse din lemn (18,7%), minereuri, zgura si cenusa (11,5%), incaltaminte (10,0%), masini electrice (5,9%), imbracaminte si accesorii vestimentare (5,4%), masini si cazane (4,9%).

Elementele principale ale exportului din Romania in Ucraina in semestrul I 2014 au fost: combustibili minerali, petrol si produse rafinare (38,9% din volumul total al importului), cereale (23,4%), lemn si produse din lemn (6,5%), mijloace de transport (4,6%).

Potrivit Ministerului Economiei al Romaniei, in semestrul I 2014, cifra de afaceri totala a comertului dintre Ucraina si Romania a constituit 756,14 mln. de dolari SUA (semestrul I 2013 – 774,09 mln. de dolari), din care exportul ucrainean – 298,34 mln. de dolari (semestrul I 2013 – 304,64 mln. de dolari), importul – 457,81 mln. de dolari (semestrul I 2013 – 469,45 mln. de dolari). Comparativ cu semestrul I 2013, cifra de afaceri a scazut cu 2,3%, exporturile au scazut cu 2,1%, in timp ce importurile au scazut cu 2,5%. Soldul comercial a constituit 159,47 mln. de dolari in favoarea Romaniei (semestrul I 2013 – 164,8 mln. de dolari in favoarea Romania).

In pofida faptului ca, in comparatie cu cifra de afaceri a comertului bilateral, comertul ucraineano-roman cu servicii are un volum neinsemnat, rezultatele semestrului I 2014 au aratat o crestere semnificativa a volumului comertului cu servicii. Potrivit Serviciului de Stat de Statistica al Ucrainei, in semestrul I 2014 volumul comertului bilateral cu servicii a constituit 40,25 mln. de dolari SUA (semestrul I 2013 – 29,74 mln. de dolari), din care exportul de servicii ucrainene in Romania a constituit 27,93 mln. de dolari (semestrul I 2013 – 24,08 mln. de dolari), importul de servicii romanesti – 12,32 mln. de dolari (semestrul I 2013 – 5,66 mln. de dolari). Comparativ cu semestrul I 2013, cifra de afaceri totala a comertului cu servicii a crescut cu 35,3%, exportul – cu 16,0%, importul – cu 117,5%. Soldul comertului cu servicii a constituit 15,61 mln. de dolari in favoarea Ucrainei (semestrul I 2013 – 18,41 mln. de dolari in favoarea Ucrainei).

Potrivit Serviciului de Stat de Statistica al Ucrainei, la data de 31 decembrie 2013 investitiile din Romania in economia Ucrainei constituiau 25,0 mln, de dolari SUA (0,04% din volumul total de investitii in Ucraina). Potrivit Ministerului Economiei al Romaniei la 31 decembrie 2013, in Romania au fost inregistrate 478 de intreprinderi ucraineano-romane commune, volumul investitiilor din Ucraina constituind 12,27 mln. de dolari SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri