Rafinaria Rafo Onesti va fi repornita imediat dupa 20 februarie, termen avansat de Curtea de Apel Brasov pentru ca MFP sa stabileasca cuantumul creantei detinute la Rafo, iar actionarii rafinariei sa preia si sa plateasca aceasta datorie, potrivit liderului sidical Ion Marian
"Datoria reala a Rafo catre Ministerul Finantelor Publice (MFP) este de 206 milioane de dolari. Problema este, insa, cuantumul penalitatilor, iar actionarii Rafo asteapta ca ministerul sa precizeze o suma fixa a acestora", a declarat pentru NewsIn, liderul sindicatului din cadrul rafinariei, Ion Marian.

"In noiembrie, Ministerul Finantelor a spus ca datoriile totale se ridica la 250 de milioane, incluzand penalitatile. Ulterior, acelasi minister a avansat in contul penalitatilor suma de 100 de milioane de dolari. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a fost mandatat sa gestioneze aceasta problema, respectiv sa stabileasca cuantumul total al creantei si preluarea ei de catre Calder-A, pana la 20 februarie, termen dat de Curtea de Apel Brasov", a explicat Ion Marian.

El a mai spus ca rafinaria va fi repornita de indata ce actionarii vor plati datoriile Rafo catre MFP, adica, cel mai tarziu, la finele lunii februarie. Activitatea la Rafo a fost sistata in luna iunie 2006, din lipsa materiei prime, intrucat furnizorii acesteia au refuzat prelungirea contractelor, in conditiile in care situatia financiara a rafinariei era incerta.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la randul sau, ca a primit o propunere din partea conducerii Rafo privind plata datoriei societatii catre bugetul de stat, pe care o va analiza, urmand sa ia o decizie in cel mult doua luni. "Vom analiza propunerea, vom angaja un evaluator care sa ne spuna daca propunerea este o solutie buna. in cel mult doua luni vom lua o decizie", a precizat Vladescu.

Firma Balkan Petroleum Ltd., care detine in jur de 98% din actiunile Rafo, a fost cumparata de Calder-A, anuntase fostul manager general al rafinariei, Marin Anton, la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Actionarii firmei Calder-A sunt Iakov Goldovskiy cu o participatie de 80% si Todor Batkov, care detine 20 %. La acea data, Adunarea Generala a Creditorilor a prelungit cu un an termenul de finalizare a planului de reorganizare a rafinariei, care ar fi expirat la 8 decembrie 2006. Tot atunci, reprezentantii Calder-A avansau sfarsitul anului 2006 ca termen de preluare si achitare a creantei MFP si luna ianuarie pentru repornirea rafinariei.

In a doua jumatate a lunii decembrie 2006, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca Grupul Petrochemical Holding, care detine firma Calder-A, a platit suma de 23,8 milioane lei, respectiv echivalentul a circa 9,3 milioane dolari, in contul crantei AVAS la Rafo.

Administratorul Rafo Onesti, IVG Investment & Management, a decis ca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 20 februarie, sa se analizeze posibilitatea contractarii unui credit in valoare de pana la un miliard de dolari de la WestLB (Landesbank) Germania sau de la orice alta banca nationala sau internationala. Tot atunci ar putea fi aprobata incheierea de contracte comerciale de furnizare de titei pentru o valoare totala de doua miliarde de dolari. Totodata, pe ordinea de zi figureaza si aprobarea semnarii si incheierii unor contracte de vanzare - cumparare de produse petroliere pentru o valoare totala de pana la trei miliarde de dolari.

Privatizarea Rafo s-a finalizat in octombrie 2001. Consortiul format din firma lui Corneliu Iacobov, Imperial Oil, si Canyon Servicos (Portugalia) a cumparat 59,9% din actiunile companiei de la APAPS (viitorul AVAS), valoarea totala a tranzactiei fiind de 7,48 milioane dolari. Firma britanica Balkan Petroleum (BkP), controlata de VGB Oil (50%) si de fondul de investitii Central European Petroleum, a devenit, in octombrie 2003, actionar majoritar la Rafo preluand pachetul majoritar de actiuni de la Imperial Oil si Canyon Servicos.

Pe 12 iulie 2005 s-a semnat contractul dintre Calder-A International si Balkan Petroleum, ce viza preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Rafo. Novatia contractului de privatizare de la Balkan Petroleum catre Calder-A International nu a fost niciodata recunoscuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Pentru a putea controla, totusi, rafinaria bacauana, Calder-A a achizitionat firma Balkan Petroleum.

Rafinaria Rafo Onesti se afla inca din 2004 in proces de reorganizare judiciara si faliment.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri