Liderii a trei organizatii muncitoresti din combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati au acuzat ieri conducerea unui alt sindicat, Solidaritatea, ca blocheaza tratativele asupra cresterii salariale aplicabile in acest an lipsind de la sedintele de negociere
Cele trei organizatii au avertizat ca, in aceste conditii, exista pericolul ca procentele fixate cu patronatul sa nu mai poata fi aplicate retroactiv, de la 1 ianuarie 2007, daca partile nu semneaza cat mai curand noul contract colectiv de munca.

Liderii federatiei sindicale FSS-Metarom, cei ai Uniunii Sindicatelor Independente Forum si cei ai Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Libere Cai Ferate Uzinale Divizia Linii au avertizat asupra pericolului la care sunt expusi in acest moment salariatii combinatului siderurgic.

Daca mai intarziem mult cu negocierile, cresterea salariala asupra careia vom conveni cu patronatul ar putea sa nu mai fie aplicata retroactiv, adica de la 1 ianuarie 2007, mai ales ca, pe 12 martie, a expirat valabilitatea unei clauze care ne proteja in acest sens. Ea prevedea ca drepturile banesti negociate pentru 2007 vor fi aplicate incepand cu data de 1 ianuarie a acestui an, a declarat citat de NewsIn, presedintele UTSL, Gica Maftei. Acesta a precizat ca, tocmai pentru a evita neacordarea retroactiva a procentului de majorare a salariilor, trei din cele patru organizatii sindicale negociatoare au acceptat sa continue discutiile cu administratia Arcelor Mittal Galati, o intrerupere brutala a dialogului riscand sa priveze muncitorii de acest drept.

Liderii celor trei organizatii sindicale au spus ca principalul vinovat pentru intarzierea fara precedent a semnarii noului contract colectiv de munca este sindicatul Solidaritatea a carui comisie, sustin ei, lipseste constant de la sedintele de negociere. Noi am ales calea pasnica, de continuare a discutiilor, Solidaritatea a ales calea grevei. Instanta a declarat-o ilegala, deci trebuie sa se prezinte la negocieri.

In schimb, liderii sindicatului ba vin, stau putin, apoi se ridica si parasesc sala de sedinte, ba nu vin pentru ca presedintele Gheorghe Tiber (consilier juridic n.r.) are nu stiu ce proces si trebuie sa fie la instanta. Duminica, nu au venit deloc. Am inteles ca au avut nu stiu ce intalnire la Bucuresti. Au trimis, insa, niste observatori si cativa muncitori. I-am intrebat daca au mandat pentru a participa la discutii si au spus ca nu au. Asa nu se face negociere, a spus un lider sindical din cadrul federatiei FSS-Metarom, Liviu Blanzeanu.

Mai mult, sindicalistii din cele trei structuri, FSS-Metarom, UTSL si USI Forum, sustin ca, din cauza absentei celor de la Solidaritatea, partile nu pot analiza noua oferta de crestere salariala facuta de patronat, de 10%. Comisia administratiei ne-a prezentat ieri (luni n.r.) o noua oferta, mai mare cu trei procente, de 10%. Nu am putut avansa cu discutiile tocmai pentru ca Solidaritatea a lipsit, a spus presedintele UTSL, Gica Maftei.

Vicepresedintele FSS-Metarom Galati, Emil Mihaila, a declarat ca presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, intarzie negocierile pentru ca vrea numai si numai scandal in combinat. Acest personaj, Tiber, si-a dat esama ca, fara semnatura lui, noul contract colectiv de munca nu poate fi inregistrat la Directia de Munca. El isi doreste numai si numai scandal in combinat. De altfel, orice pozitie a lui adoptata in timpul negocierilor a dus la razboi, a spus Emil Mihaila.Sindicatele si patronatul Arcelor Mittal Galati se vor intalni astazi din nou la masa tratativelor. Sedinta va incepe la ora 10:00, iar presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a spus ca delegatia sindicatului pe care il conduce va fi prezenta la negocieri. In legatura cu celelalte acuze, Tiber a precizat ca el si colegii lui au lipsit motivat. Duminica am avut o conferinta la Bucuresti de la care nu puteam lipsi, iar in rest, discutiile cu patronatul nu se indreptau catre cursul dorit de noi si plecam, a spus Tiber.

Contractul colectiv de munca al combinatului siderurgic galatean, negociat in 2002, a expirat pe 31 decembrie 2006. Tratativele intre patronat si sindicate pentru un nou contract, de data aceasta anual, au demarat pe 1 decembrie 2006, insa cele doua parti nu au reusit sa se inteleaga pana acum asupra celei mai importante clauze salarizarea, sindicatele declansand conflictul de interese pe 12 februarie.

Sindicatele cer majorari de la 20% la 35%, in functie de mandatul fiecarei organizatii muncitoresti, in timp ce patronatul a prezentat, luni, o noua oferta de crestere a lefurilor din combinat, de 10%.In prezent, salariul minim incasat de un muncitor necalificat de pe platforma siderurgica este de 436 de lei, iar cel acordat unui muncitor calificat este de 554 de lei.Combinatul Arcelor Mittal Galati are in jur de 15.000 de salariati. Pe langa aceasta unitate siderurgica, compania Arcelor Mittal mai detine in Romania combinatele de la Iasi, Roman si Hunedoara, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri