Compania romaneasca s-a afiliat la cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii independente. In 2006, M&A International a incheiat 290 de tranzactii, dintre care 88 cross-border, in valoare de 17,5 miliarde de dolari.
Capital Partners, prima banca de investitii 'full service' din Romania, a devenit noul partenerul exclusiv al M&A International in Romania si totodata al 37- lea membru al aliantei, tara noastra ajungand astfel pe harta celei mai mari aliante mondiale de fuziuni si achizitii.

“Avand in vedere calibrul profesional al conducatorilor si al tuturor membrilor aliantei, cred ca este o mare realizare pentru noi asocierea cu asemenea nume si sunt foarte fericit ca toate eforturile noastre au fost rasplatite cu un vot unanim de acceptare in alianta”, a declarat pentru Wall-Street Doru Lionachescu, managing partner al Capital Partners.

In opinia lui Doru Lionachescu, aceasta afiliere va proiecta compania Capital Partners intr-o alta liga profesionala deoarece va avea de astazi capacitatea de a oferi clientilor o retea de distributie in 37 de tari, alaturi de unele dintre cele mai mari case de M&A din lume ca Angermann, Cavendish, Smith&Williamson sau Boston CF. Casa de investitii Capital Partners, o companie fondata la inceputul anului trecut de trei fosti bancheri, Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu si Victor Capitanu, a incheiat anul 2006 cu tranzactii de peste 150 milioane de euro

“Afilierea noastra la M&A International nu va produce efecte materiale imediate, fiind un angajament pe termen lung dar, chiar pana la confirmarea afilierii, volumul nostru de mandate de fuziuni si achizitii anul acesta este dublu fata de anul trecut, chiar daca au trecut doar trei luni din 2007”, ne-a declarat Lionachescu.

Insa cum a reusit Capital Partners, o casa de investitii infiintata in urma cu un an si patru luni, sa fie admisa in cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii independente si, care au fost criteriile de baza luate in considerare de oficialii M&A International?

Discutiile preliminare au inceput acum ceva mai bine de un an, spun partenerii Capital Partners, iar procesul de admitere a presupus parcurgerea unor etape succesive de intervievare, chestionare si prezentari care au avut loc in Danemarca si Elvetia, urmate de o vizita facuta la Bucuresti de catre Directorul Executiv al aliantei, pentru a putea aprecia mai corect capacitatile companiei. “Procesul este foarte complex tocmai pentru ca alianta, dorind sa-si conserve statutul de lider mondial in domeniu, este foarte scrupuloasa in selectia noilor membri”, apreciaza Doru Lionachescu, bancherul care a descoperit o noua oportunitate pe piata financiara: consultanta pe fuziuni si achizitii de firme.

Potrivit statutului aliantei, admiterea unui nou membru in M&A International se face, dupa parcurgerea unor etape preliminare, la recomandarea Comitetului Executiv, prin votul membrilor in cadrul Adunarii Generale anuale, care in anul acesta s-a tinut in China.

Adunarea Generala, care are si alte puncte pe ordinea de zi, este condusa de presedintele aliantei, in prezent americanul Murray Beach, partenerul companiei Boston Corporate Finance, unul dintre cei mai reputati investment bankeri ai lumii in domeniul tehnologiei. Vicepresedintii actuali ai aliantei , care acopera fiecare cate o zona geografica, sunt italianul Atilio Arietti, americanii Mark Lerner (Asia-Pacific), Scott Hardman si britanicul Howard Leigh, toti bancheri cu mare experienta si lideri necontestati in pietele lor.

“Mai exact, vineri am facut o ultima prezentare detaliata a companiei si am raspuns la intrebari, iar simbata dimineata, la primul punct de pe agenda Adunarii Generale a Membrilor aliantei, am fost votati, in unanimitate, sa devenim partenerul exclusiv al M&A International in Romania si totodata al 37 lea membru al aliantei”, ne-a declarat, de la Beijing, Doru Lionachescu.

In acest moment, nu exista mai mult de un membru M&A International dintr-o singura tara, cu exceptia statelor foarte mari, astfel incat alianta incurajeaza ideea exclusivitatii nationale sau regionale a fiecarui partener. Mai mult, alianta este o organizatie profesionala bazata pe meritocratie, criteriile fiind absolut aceleasi indiferent de tara de provenienta, diferenta intre piete fiind data de dimensiunea tranzactiilor, nu de numarul acestora care, in cazul bancilor de investitii performante, este limitat exclusiv de capacitatea de executie.

Pentru o banca locala de investitii, avantajele unei afilieri la o astfel de alianta sunt nenumarate. Astfel, pentru orice tranzactie, analistii Capital Partners vor putea accesa instantaneu enorma baza de date a aliantei, pot cere sprijin de la oricare dintre membri si, in multe cazuri, vor participa alaturi de alti membri ai aliantei la obtinerea mandatelor, fie in Romania sau in strainatate.

“Este una dintre cele mai valoroase baze de date din domeniul fuziunilor si achizitiilor – disponibila desigur in regim de confidentialitate doar membrilor – care descrie in detaliu toate aspectele unei tranzactii si ofera suplimentar o multitudine de sinteze sectoriale, regionale si dimensionale”, enunta Doru Lionachescu.

Capital Partners a incheiat anul 2006 cu tranzactii de peste 150 milioane de euro. In plus, casa de investitii a aranjat finantari bancare pentru clientii proprii de peste 200 milioane de euro.

Pe partea de real estate, Capital Partners a intermediat trei dintre cele mai mari cinci tranzactii imobiliare comerciale realizate anul trecut, plus o premiera in ceea ce priveste structurarea tranzactiilor imobiliare – parteneriatul de 50% din capital si finantarea integrala pe care le-a aranjat pentru proiectul Asmita Gardens, cea mai mare dezvoltare rezidentiala din centrul Bucurestiului, un proiect de 150 milioane euro.

Aflati joi mai multe detalii interesante despre afilierea Capital Partners la cea mai mare alianta mondiala a bancilor de investitii independente, pecum si despre efectele acestei mutari, intr-un interviu Wall-Street cu Doru Lionachescu, managing partner al Capital Partners.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri