Compania americana de investitii Advent International, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din regiune, negociaza preluarea pachetului majoritar al companiei specializata in fabricarea produselor de zidarie Ceramica Iasi, potrivit unor surse din piata.
Actiunile Ceramica Iasi s-au tranzactionat vineri la pretul de 11,2 lei/actiune.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii Advent International nu au dorit sa comenteze informatiile privind intentia de achizitie a Ceramica Iasi.

Intr-o discutie anterioara cu Wall-Street, Sebastian Tcaciuc, Senior Associate Advent International, spunea ca fondul american va miza anul acesta in Romania in special pe materiale de constructii, servicii, bunuri de larg consum, healthcare si retail, incercand sa urmareasca acele sectoare care sunt preconizate sa inregistreze rate superioare de crestere sau unde Advent are o experienta bogata prin prisma investitiilor facute la nivel mondial.

Mai mult, Advent International a cumparat in urma cu patru ani in Polonia unul din cei mai mari producatori de materiale de constructii autohtoni – Bolix, ceea ce denota interesul ridicat al americanilor in ceea ce priveste segmentul producatorilor de materiale de constructii.

Compania Ceramica Iasi a afisat pe trimestrul I din 2007 un profit net de 2,6 milioane lei, dublu fata de intervalul similar din 2006, pe fondul unei extinderi a afacerii.

Cifra de afaceri realizata in primul trimestru a fost de 9,7 milioane lei, cu 37% mai mare fata de perioada similara din 2006. Rezultatele bune din perioada ianuarie-martie 2007 au fost obtinute pe fondul unei cresteri sutinute, cu aproape 50%, a rezultatului din exploatare, de la 2,18 milioane lei in primul trimestru din 2006, pana la 3,24 milioane lei. In primele trei luni din 2006, Ceramica Iasi a raportat un profit net de 1,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 7,07 milioane lei.

Ceramica SA Iasi a afisat pentru anul trecut un profit de sase milioane lei, in scadere cu peste 31% fata de 2005, in conditiile unor investitii masive intr-o noua linie de productie. Cifra de afaceri a Ceramica, in 2006, a fost de 40,66 milioane lei (12 milioane euro), in crestere cu 12% fata de anul precedent, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 36,25 milioane lei (9,86 milioane euro).

Anul trecut compania a achizitionat active in valoare totala de 25,54 milioane lei (7,5 milioane euro), in cadrul investitiei pentru noua linie de productie a blocurilor ceramice, inaugurata in octombrie.

Ceramica Iasi are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul majoritar al Ceramica este asociatia salariatilor, care controleaza 41,5% din pachetul total de actiuni.

Principalele date venite dinspre industria de private equity (fonduri de investitii inchise) din Romania indica faptul ca valoarea afacerilor preluate prin aceste proiecte s-a dublat in ultimii patru ani, iar majoritatea plasamentelor au fost realizate de companii si fonduri de investitii regionale.

Printre cele mai mari plasamente in Romania se numara cele realizate de fondul Advent International, cu investitii de sute de milioane de euro in cinci companii (Brewery Holdings, Connex, Euromedia, Terapia si Dufa). Reprezentantii din Romania ai Advent International au manifestat o atitudine activa in managementul firmelor din portofoliu, alegand sa propuna masuri de restructurare si sa intervina atunci cand a fost cazul.

Pentru fondurile de investitii din Romania 2006 a fost anul exiturilor. Astfel, vanzarea de actiuni a generat randamente uriase, iar aceste retrageri ale fondurilor de investitii din afaceri au fost apreciatae si de specialiastii internationali in private equity (capital de risc).

Advent este prezent in Romania din 1996 si prin investitiile si experienta acumulate in prezent are o foarte buna cunoastere a mediului de afaceri si perspectivelor de dezvolare ale companiilor in care investeste. In tara noastra, fondul are in portofoliu producatorul de lacuri si vopsele Dufa Deutek, cumparat in 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri