Cu o cifra de afaceri de peste 150 de milioane de euro si o crestere de 35% in 2007, dubla fata de media pietei, Farmexim, unul din liderii distributiei pharma din Romania, si-a pierdut, pentru moment, interesul fata de eventualele oferte si vizeaza, in urmatorii 2 ani, listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Dupa ce a refuzat oferta de preluare de 55 de milioane de euro a Celesio, cel mai mare distribuitor pharma european, Ovidiu Buluc, actionarul majoritar al companiei, declara ca in urmatorii 3 ani nu va mai purta nicio astfel de negociere, concentrandu-se pe dublarea valorii afacerii si castigarea unei cote de piata de 10-12%, cu scopul de a crea conditiile necesare listarii la Bursa.

“Farmexim nu este de vanzare in urmatorii 2-3 ani. Eu, unul, nu vand, iar daca ar vinde ceilalti, le-ar reveni prea putin. Vreau sa consolidez afacerea si, in 2010, sa ajungem la peste 300 de milioane de euro cifra de afaceri si, in functie de evolutia macro-economica a Romaniei, vom incerca o listare la BVB”, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Ovidiu Buluc, presedintele si directorul general al grupului Farmexim.

Listarea A&D Pharma la Bursa din Londra, un fiasco

Pentru viitoarea listare din 2010, Buluc va alege BVB, in conditiile in care crede ca listarea pe o bursa din strainatate nu ar putea aduce companiei cresterea valorii sau prestigiului. Pentru a se lista, compania ar trebui sa ajunga la o valoare de 350 de milioane de euro a cifrei de afaceri si la o cota de piata de 10-12%, cu o rata a profitului de minim 3%.

“Din cate am vazut, listarile sau tentativele de listari la Londra au fost un fiasco. Dupa ce s-a listat A&D Pharma nu am vazut sa-i creasca valoarea, iar la un an de zile nu a existat vreun boom al business-ului”, este de parere Buluc.

A&D Pharma, cel mai grup farmaceutic din Romania, care integreaza lantul de farmacii Sensiblu si distribuitorul de medicamente Mediplus, s-a listat la Bursa din Londra in 2006, pe fondul unei mari dimensiuni de oferte, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei. In ultimul an, grupul a atras astfel 120 de milioane de euro si un credit sindicalizat de aproximativ 100 de milioane de euro, raportand si o crestere anuala a actiunilor pe bursa de 50%.

Un “nu” ferm fondurilor de investitii

Luand ca exemplu experienta producatorului autohton Terapia (actuala Terapia Ranbaxy), care a fost listata la BVB si apoi delistata odata cu preluarea o companie straina producatoare de medicamente, Buluc declara ca nu este interesat de oferta niciunui fond de investitii, motivand ca acesta nu i-ar putea aduce niciun plus de valoare si nicio expertiza in domeniu.

“Nu m-a interesat niciodata vreun fond de investitii si nici nu ma intereseaza. Fondul de investitii nu este un investitor strategic pentru ca el vine, investeste banii si, dupa 4 ani, pleaca multumit ca si-a scos de doua ori banii investiti initial. Iar asta este o afacere buna, dar pentru fond. Un fond de investitii nu are ce sa-mi aduca nou. Sicomed si Terapia au cunoscut o dezvoltare reala abia cand au fost preluate de producatori de medicamente cu state vechi in domeniu, ca Zentiva si Ranbaxy, care au schimbat practic modul lor de gandire”, argumenteaza presedintele Farmexim.

Tranzactia Gedeon Richter – PharmaFarm, privita cu scepticism

“Ceea ce face Gedeon Richter la noi in tara este un experiment pentru ca pretul la care a cumparat ce a cumparat aici nu te face decat sa zambesti si sa te gandesti la niste rationamente politice. Nu poti sa dai 13,5 milioane de euro pe PharmaFarm, o firma falimentara, cu 40 de active revendicate de fostii proprietari. Au stricat piata, au spoliat-o”, este de parere Buluc.

In octombrie, anul trecut, cel mai mare producator maghiar de medicamente Richter Gedeon a achizitionat lantul romanesc de distributie de medicamente PharmaFarm, ceea ce i-a adus companiei ungare dublarea cotei de piata, pana la 5%. In urma acestei tranzactii, Gedeon Richter se apropie de topul celor mai mari distribuitori din Romania, primele doua locuri fiind ocupate de Mediplus (parte a grupului A&D Pharma) si de Farmexim. In acest context, expansiunea companiei Gedeon Richter pare sa fie o incercare de a integra pe verticala afacerilor sale, de la productia de medicamente pana la divizia de retail farmaceutic.

“Eu nu sunt de acord cu modelul integrarii pe verticala a companiilor farmaceutice. In cadrul grupului nostru, societatile sunt distincte, singurele legaturi dintre ele fiind eu, ca actionar majoritar si, bineinteles, colaborarile care exista in mod normal. Insa acest model face subiectul legii antitrust, iar in afara nu exista companii farmaceutice integrate”, explica CEO-ul Farmexim.

Consum inca scazut pe o piata in crestere cu 15-18%

Pentru anul acesta, CEO-ul Farmexim prevede o majorare de 15-18% a pietei pharma, in care segmentul OTC-urilor (medicamente fara prescriptie medicala) va inregistra o crestere de 20-25%. Cu toate acestea, consumul de produse farmaceutice pe cap de locuitor ramane destul de scazut, de doar 85 de euro. In Ungaria se inregistreaza valori de trei ori mai mari la consumul de medicamente.

Daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a pietei cu 20% ca urmare a exploziei segmentului de retail (farmacii) si a redresarii celui de spital, 2008 sta sub semnul unei majorari de maximum 15%, in conditiile in care ritmul de crestere s-a incetinit, iar riscul derapajelor fiscale s-a majorat considerabil. In 2012, piata din Romania ar putea ajunge la 3,5 miliarde de euro, ceea ce ar insemna un consum de 175 de euro de persoana, insa tot am fi codasii Europei, conform estimarilor companiei.

Investitie de 5-7 milioane de euro in noi depozite

Pentru 2008, compania va aloca resurse umane si materiale pentru dezvoltarea diviziei de OTC-uri si pentru dezvoltarea portofoliului de produse, in conditiile in care la sfarsitul lunii acesteia compania doreste sa realizeze 85-90% din totalul incasarilor pe luna decembrie. Cu o crestere a afacerilor bugetata la 25-30%, grupul Farmexim prevede o crestere similara pentru lantul de farmacii, care se va imbogati cu inca 15-20 de unitati anul acesta.

Programul investitional pentru 2008 cuprinde si extinderea cu 2.000 de metri patrati a depozitului din Bucuresti, inaugurarea unui nou depozit in Brasov in martie si inceperea altuia in Timisoara, dupa un model similar. Investitia in aceste noi depozite se situeaza in jurul valorii de 5-7 milioane de euro, variatia fiind cauzata de fluctuatiile cursului valutar.

Farmexim, Help Net si Green Net, membre ale grupului Farmexim, sunt companii private cu actionariat 100% romanesc. Farmexim a fost infiintata in anul 1990, fiind prima companie de import si distributie de produse farmaceutice din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri