Compania Petrom a semnat luni contractul pentru construirea centralei electrice de la Brazi cu un consortiu format din General Electric si Metka si anunta ca pana in 2012 va furniza circa 8-9% din productia de electricitate a Romaniei, potrivit unui comunicat al Petrom.
Consortiul General Electric (GE) – Metka a fost selectat printr-o licitatie.

"Petrom (...) a semnat astazi cu un consortiu format din General Electric (SUA) si Metka (Grecia), contractul pentru constructia unei centrale electrice la Brazi, Romania. Conform contractului, consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro. In prezent, Petrom si consortiul poarta negocieri pentru semnarea unui contract de mentenanta a centralei pe termen lung", potrivit comunicatului companiei.

Membrul Directoratului Petrom, responsabil de Gaze, Energie Electrica si Doljchim, Gerald Kappes, a declarat ca a agreat cu General Electric – Metka conditiile contractuale pentru ridicarea centralei electrice de la Brazi si ca se vor concentra in continuare asupra fazei de constructie, astfel inca sa inceapa furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011.

"Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, in conditiile in care, la nivelul anului 2012, vom asigura circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania”, a afirmat Kappes.

General Electric – Metka a fost selectat pentru constructia centralei electrice in urma unei licitatii organizate de Petrom, care a durat circa sapte luni. In cadrul licitatiei au depus oferte General Electric –Metka, ATEC, Alstom si Siemens. Potrivit comunicatului Petrom, consortiul General Electric –Metka a avut cea mai competitiva oferta si la sfarsitul lunii ianuarie 2008 a fost selectat ca si ofertant preferat pentru negocierea contractului.

Proiectul se bazeaza pe echipamentul GE 9FB si utilizeaza o configuratie "2+1 multi-shaft", cu doua turbine cu gaz, doua cazane recuperatoare si o turbina cu abur. Centrala va dezvolta o putere neta de peste 860 MW si se asteapta o eficienta a acesteia de peste 57%.

Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania.

Centrala va fi amplasata pe un teren aflat in perimetrul rafinariei Petrobrazi. In prezent se desfasoara lucrari de pregatire a terenului pentru constructie. Constructia centralei este estimata sa inceapa la inceputul anului 2009.
Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 de benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2007, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3.683 milioane Euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV, grupul lider in industria de petrol si gaze din Europa centrala detine 51,011% din actiunile Petrom.

OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de Explorare si Productie, Distributie gaze precum si Produse Chimice in 27 de tari pe cinci continente. AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

Compania General Electric (GE) este o corporatie industriala implicata in dezvoltarea, producerea si vanzarea unei varietati de produse pentru generarea, transmiterea, distribuirea, controlul si utilizarea electricitatii. GE activeaza in Romania din 1984 si in prezent are 900 de angajati.

La ora actuala, prezenta locala a GE consta in biroul reprezentantei, unele afaceri inregistrate, Produse de Combustie Turbomecanica, singura unitate de productie pentru componente de motoare de avioane a GE din Sud-Estul Europei si GE Money, care se afla in proces de finalizare a integrarii si de a incepe operatiunile in Bucuresti.

Metka este o companie care desfasoara activitati in Grecia si este specializata in constructia de proiecte energetice. Compania se ocupa de contracte de inginerie, achizitie si constructie, are capacitatea de a produce industrial facilitati energetice si are experienta in ceea ce priveste proiecte de energie industriala si de mediu in Grecia. Metka a avut o medie de 600 de angajati in ultimii cinci ani.

Compania se afla sub conducerea Mytilineos Group din noiembrie 1998 si si-a marit cifra de afaceri de la 40 milioane euro in 1998 la 294 milioane euro in 2006 iar profitul inainte de taxe de la 3 milioane euro in 1998 la 54 milioane euro in 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri