Concernul IKEA a informat Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava ca va concedia 481 de angajati ai fabricii Swedwood Siret, dupa ce actionariatul societatii a decis incetarea activitatii ca urmare a pierderilor inregistrate in ultimii doi ani si jumatate.
Seful ITM Suceava, Mihai Airinei, a declarat ca decizia actionariatului de a inceta activitatea fabricii a fost determinata, printre altele, de cresterea cu 50 la suta a pretului materiei prime, potrivit NewsIn.

Airinei a spus ca reprezentantii concernului IKEA l-au informat ca fabrica de la Siret a falimentat din cauza investitiilor austriece de la Radauti, realizate de EGGER si Holzindustrie Schweighofer, care ar fi lasat fara materie prima fabrica Swedwood Siret.

In ultimii doi ani, Swedwood Siret, parte a concernului IKEA,
a inregistrat pierderi de 38 de milioane de lei. Seful ITM Suceava, Mihai Airinei, a anuntat ca 481 din cei 528 de angajati ai societatii au fost concediati incepand de la 1 septembrie. Restul personalului va fi pastrat pentru paza, gestionarea bunurilor, a produselor existente in stoc si a utilajelor care vor fi valorificate in perioada urmatoare.

Fabrica Swedwood Siret a fost deschisa in anul 1999, concernul IKEA investind 10 milioane de dolari in aceasta unitate. Activitatea Sewdwood Siret se baza pe producerea de mobilier greu din panouri de molid incleiat, ajungand sa exporte in 21 de tari. IKEA va renunta si la investitia demarata anul trecut la Gura Humorului, estimata la 45 de milioane de euro.

Primaria Gura Humorului a semnat la finele lui 2006 un contract de concesiune pentru 20 de hectare de teren cu concernul suedez IKEA, in vederea unei noi investitii a producatorului de mobila, in judetul Suceava.

Concernul suedez a construit atunci o fabrica de mobila, valoarea totala a investitiei fiind de 45 milioane de euro. Lucrarile au inceput in primavara anului 2007 si au fost finalizate in toamna. Primarul orasului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, spunea atunci ca noua investitie va insemna 500 de locuri de munca directe si alte 300 indirecte.

Board-ul IKEA aprobase investitia de la Gura Humorului inca de la sfirsitul lunii mai 2006, orasul fiind selectat dupa analiza mai multor locatii din tara. Din cele 28 de hectare, cit avea noua unitate de productie, 8 au fost achizitionate de la proprietari particulari, iar 20 au fost puse la dispozitie de municipalitate. In prima faza, IKEA a investit 35 de milioane de euro, iar in cea de-a doua etapa, alte 10 milioane. Termenul de receptie al fabricii a fost de 1 septembrie 2007.

IKEA Romania estimeaza vanzari nete anuale de peste 100 milioane euro incepand cu al treilea sau al patrulea an de functionare, iar pentru anul fiscal 2007 - 2008 estimeaza vanzari de circa 80 milioane euro, au declarat reprezentantii companiei.

IKEA Romania tinteste vanzari de peste 100 mil. euro in al treilea an de functionare "Consideram ca in al treilea sau al patrulea an de functionare vom inregistra vanzari nete de peste 100 milioane euro. Pentru anul fiscal 2007 - 2008, ce se va incheia la 31 august, estimam vanzari de circa 80 milioane euro", a declarat recent directorul IKEA Romania, Cornel Oprisan.

Acesta a adaugat ca Ikea Romania vizeaza in continuare expansiunea retelei de magazine la nivel national, cea mai buna varianta fiind parcurile de retail, fara a exclude insa locatiile independente. In plus, Oprisan considera ca pe piata din Capitala mai este loc pentru un magazin IKEA, astfel, doua unitati in total fiind suficiente.

Valoarea exportului autohton de mobila a ajuns la 600 milioane euro, in prima jumatate a anului, cu circa 12% mai mult decat in primul semestru din 2007, crestere ce s-ar putea mentine pe tot parcursul anului.

Articole utile:

Cele mai mari profituri din industria mobilei in 2007

IKEA si-a pregatit armele pentru 2008. Unde va deschide urmatorul magazin?

Nestle isi muta productia de inghetata din Romania
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri