In perioada crizei financiare, liderul pietei de procesare PVC, Teraplast Bistrita, isi va asigura cresterea afacerilor prin proiecte de infradtructura si nerezidentiale, vizand anul viitor si extinderea pietelor vecine ca Ucraina, Bulgaria, Serbia sau Belarus.
“Criza imobilara exista, o reasezare a preturilor este inevitabila. Ma simt obligat la nivelul vanzarilor sa fac o extindere regionala. Din 2007 am abordat cu seriozitate piata externa, deocamdata facem studii si nu excludem sa intram si in alte domenii care ni se potrivesc”, ne-a declarat Florin Urite, director general Teraplast. In prezent, compania exporta 7% din productie in tari ca Republica Moldova.

Criza financiara a afectat piata constructiilor rezidentiale din Romania, care a asigurat in prima parte a anului o crestere exploziva a cifrei de afaceri Teraplast, impreuna cu prezenta puternica a grupului pe proiectele de canalizare.

Grupul a raportat o cifra de afacere consolidata de 202,76 milioane de lei in primele noua luni ale anului, o crestere de 27% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce profitul net a urcat cu 36,6% in perioada amintita, la 20,69 milioane de lei.

Vanzarile Teraplast, furnizor de tevi, profile, ferestre si granule PVC, au avansat cu 13,54% in primele noua luni ale anului, la 153,7 milioane de lei, crestere sub nivelul avansului inregistrat anul trecut, de 38,15%. Profitul net s-a majorat in perioada de referinta cu 10,06%, la 15,6 milioane de lei.

Vanzarile de tevi PVC au avut o pondere de 24,29% in cifra de afaceri consolidata la nivelul grupului, insemnand o crestere de 37,5% fata de perioada similara a anului 2007, peste rata de crestere a pietei constructiilor.

“Anul viitor ma bazez pe proiectele de infrastructura si nerezidentiale. Prevad o scadere accentuata pe imobiliare”, a mai spus Urite, aratand ca numarul de locuinte noi construite in Romania este departe de nivelul tarilor din regiune, de dimensiuni comparabile.

Conform studiilor companiei, starea precara a infrastructurii in Romania si necesitatea modernizarilor retelelor de canalizare si alimentare cu apa este un argument decisiv pentru cresterea afacerilor grupului si intensificarea investitiilor. In Romania, 47% din infrastructura de canalizare se ridica la standarde calitativ inalte, datorita penetrarii slabe in mediul rural, spre deosebire de procentul de 94%, identificabil in majoritatea tarilor europene.

In primele noua luni din 2008, volumul investitiilor realizate de grup a crescut cu 65,6% fata de perioada similara a anului trecut, cumuland 164,4 milioane de lei. Investitiile s-au orientat catre relocarea capacitatilor de productie existente, dar si dezvoltarea acestora.

Pentru anul curent, investitiile totale alocate sunt de 37,3 milioane de lei, un volum de cinci ori mai mare fata de anul trecut, cand s-au investit 7,4 milioane de lei. Grupul a finalizat in aceasta luna relocarea fabricii de tevi PVC in parcul industrial Saratel, care a vizat dublarea capacitatilor de productie, dupa o investitie de aproxiativ 26 milioane de lei.

Marirea capacitatilor de productie a fost necesara, in conditiile in care pretul pe tona a PVC-ului a scazut incepand cu jumatatea anului 2008, de la peste 1.200 dolari sub 1.000 dolari in noiembrie anul curent.

Parcul industrial are o suprafata totala de 22 hectare si va include si unitatile care vor fi relocate in perioada urmatoare, inclusiv fabrica Politub, exceptie facand doar cele care produc tamplarie PVC si teracota.

In perioada 2008-2013, grupul si-a bugetat investitii de 66 milioane de euro, care vor include si finalizarea fabricilor de granule PVC si tevi PP din decembrie, dar si constructia unei noi fabrici de profile PVC, in februarie anul viitor.

Grupul Teraplast Bistrita include subsidiarele Teraplast, Plastsistem (detinut in proportie de 72,15%) si Politub (detinut in proportie de 50%). Teraplast produce tubulatura, granule si fittinguri PVC, Plastsistem asigura productia de panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub furnizeaza tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

In 2008, piata tubulaturii PVC este estimata la 49 milioane de euro, o crestere de aproximativ 30% fata de anul trecut, iar segmentul tuburilor de polietilena ajunge la 89 milioane de euro, potrivit datelor companiei si studiilor Neomar Consulting.

Conform acelorasi studii, Teraplast Bistrita este lider pe piata tubulaturii PVC din Romania, cu o cota de piata de 40% si al doilea producatori de tevi din polietilena, cu o felie de 15% din piata.

Incepand din 2 iulie 2008, compania Teraplast este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Principalii actionari ai companiei, la data de referinta 1 iulie 2008, sunt Dorel Goia (33,15%), Emanoil Viciu (20,55%) si SIF Banat-Crisana (11,38%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri