Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situatiei economice nefavorabile, se arata intr-un anunt al autoritatii.
"Hotararea de revocare a ofertei de privatizare are la baza o problema de oportunitate avand in vedere situatia economica nefavorabila. De asemenea, se vor restitui si sumele platite de catre ofertanti pentru participarea la licitatie, respectiv garantia de participare, pretul dosarului de prezentare, taxa de participare la licitatie si taxa de acces la Camera de Date, dupa caz (...) in termen de cinci zile lucratoare de la data revocarii ofertei", potrivit AVAS.

Societatea comerciala Cupru Min SA Abrud a fost relansata la privatizare in data de 10 noiembrie. Pentru societatea comerciala al carei principal obiect de activitate il reprezinta extractia altor minereuri metalifere neferoase, AVAS a oferit la vanzare, prin licitatie cu strigare, pachetul de actiuni reprezentand 100% din capitalul social al societatii, respectiv 2.418.480 actiuni.

Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 37,63 lei/actiune. Pretul minim de vanzare (pretul de pornire al licitatiei + 10% din pretul de pornire, reprezentand pasul de licitatie) era de 41,393 lei/actiune, respectiv 100.108.143 lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare de AVAS.

Cupru Min Abrud a mai fost lansata la privatizare in 28 mai 2008, ulterior AVAS a revocat oferta de vanzare. In acel moment, procesul de privatizare a se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene.

In urma mecanismului de pre-consultare Comisia Europeana a concluzionat ca privatizarea planificata nu respecta regulile privind ajutorul de stat. Conditiile specifice care, conform Comisiei Europene pot reduce pretul de vanzare, sunt mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim 10 ani, mentinerea contractului de cooperare incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maxim 5 ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii si investitii obligatorii.

Comisia Europeana nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasa de AVAS, respectiv licitatia cu strigare, ci doar asupra conditiilor atasate acesteia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri