Decizia Curtii de la Haga a deschis discutia despre exploatarea zacamintelor de hidrocarburi, revenind in atentia presei o hotarare a Guvernului Tariceanu, de la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea unor perimetre din Marea Neagra catre firma Sterling Resources.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, ca nu a semnat hotararea de guvern din noiembrie 2008 privind contractul cu firma Sterling, el afirmand ca a aflat despre acest document miercuri, la CSM.
Predoiu a precizat, intr-o conferinta de presa, ca a cerut detalii privind acest document. "Lipsa semnaturii mele arata ori ca am primit si nu am vrut sa semnez, ceea ce nu este cazul, pentru ca azi (n.r. miercuri), la CSM, am aflat de existenta acestei hotarari, fie pentru ca nu mi-a fost inmanat documentul", a declarat ministrul, citat de NewsIn.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, a cerut ANRM contractul de concesionare a resurselor din Marea Neagra, anexele secrete si hartile, iar Ministerului de Finante referatul care a stat la baza HG prin care firma Sterling a devenit concesionar al perimetrelor respective.

Boc l-a demis pe seful de la ANMR

Iancu a trimis ieri o scrisoare presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, cerandu-i sa transmita comisiei contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrul XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra societatii Sterling Resources, documentele prealabile acestui contract, anexele secrete si hartile aferente, iar Ministerului Finantelor i-a solicitat, prin alta scrisoare, referatul care a stat la baza semnarii de catre Ministerul Economiei si Finantelor a HG nr. 1446 din 21 noiembrie 2008.

Presedintele comisiei de Industrii sustine ca trebuie lamurit cat mai urgent daca statul roman a fost prejudiciat prin aceasta concesionare. Iancu a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca din discutii cu oficiali a aflat ca este vorba de un potential de 1 mld. de metri cubi de gaze, iar intrebarea care apare in urma informatiilor aparute este de ce statul roman n-a cedat dreptul de concesionare Romgaz.

Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani, potrivit notei de fundamentare a HG aprobate in 2008.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier, se arata in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern.

Dupa privatizarea Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului roman in Contractul de explorare si impartire a productiei a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Totodata, calitatea de titular a fost transferata companiei Sterling Resources Ltd.

"Contractul de explorare si impartire a productiei din perimetrele XIII Pelican si XV Midia prevede explorarea, pe contul si riscul partenerilor straini, a suprafetelor contractuale si, in caz de reusita, exploatarea zacamintelor descoperite in comun cu o entitate reprezentand statul roman, in cote procentuale de impartire a costurilor si a productiei convenite in contract", se arata in nota de fundamentare.

Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri ca Actul aditional referitor la HG 1446 se referea la actualizarea contractului de concesiune la reglementarile Legii energiei si ca a fost avizata de seful Cancelariei pentru ca in subordinea ei se afla ANRM.

Intrebat daca Guvernul Tariceanu era obligat sa prelungeasca acel contract, Vosganian a subliniat ca actul aditional nu a prelungit contractul. "Acest act aditional nu a facut decat sa reactualizeze niste termeni din Legea energiei. Cei care au avizat transferul de la prima companie din 1992 la cea de-a doua companie pot sa explice de ce au avizat-o, cei care au acordat in 1992 drept de concesiune pot sa explice de ce, tot asa de bine cum s-ar putea ca toate aceste decizii ale guvernelor succesive sa fi fost niste decizii corecte", a afirmat Vosganian.

Fostul ministru al economiei a explicat ca Actul aditional si Hotararea au fost date, potrivit informatiilor Autoritatii de profil, pentru modificari ale Legii energiei, modificari de denumiri si "actualizarea acestui contract de concesiune la reglementarile Legii energiei, fara sa extinda alte drepturi de natura contractuala". "El a fost incheiat practic in 2007, procedura de avizare a durat cateva luni si a fost intr-adevar adoptat in noiembrie, prin HG. De aici insa in continuare vin o serie de mistificari si calomnii", a sustinut Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri