Cea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), in scadere cu 43% fata de cel realizat in 2007, ca urmare a pierderilor intregistrate in al patrulea trimestru, a anuntat compania.
Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale si Energie si exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, avand o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

Grupul austriac de petrol si gaze OMV, actionarul majoritar al Petrom, a inregistrat o scadere cu 13% a profitului net din 2008, la 1,374 miliarde euro, dupa plata intereselor minoritare, arata un comunicat al companiei.

In 2007, compania austriaca inregistrase un profit net de 1,579 miliarde euro. OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, iar 8,24% apartin actionarilor minoritari.

Provizioanele suplimentare si prabusirea pretului la petrol au adus pierderi de 1,269 miliarde lei (345 milioane euro) pentru Petrom, in al patrulea trimestru, pentru prima data de la privatizare, si au influentat puternic rezultatul anual.

Profitul inainte de plata dobanzilor si impozitelor (EBIT) al Petrom s-a comprimat in 2008 cu 33%, la 1,309 miliarde lei (355,7 milioane euro), dupa ce in anul precedent rezultatul EBIT se cifrase la 1,965 miliarde lei.

"Performanta noastra financiara in 2008 a fost afectata in mare masura de mai multe elemente exceptionale, precum provizioanele pentru litigii si restructurare, cat si de deprecierea valorii contabile nete a rafinariei de la Arpechim", a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Rezultatul negativ din ultimele trei luni ale anului trecut a rezultat in urma constituirii de provizioane pentru cererile de compensatii din partea fostilor si actualilor angajati privind primele platite pentru concedii, dar si ca urmare a scaderii abrupte a pretului la titei. Compania petroliera constituise si in trimestrul trei provizioane in acest scop, de 447 milioane lei.

Mai multi analisti consultati de Reuters estimasera un profit net de 131 milioane lei (35,6 milioane euro) pentru Petrom, in al patrulea trimestru, in scadere cu 43% fata de castigurile din perioada similara din 2007.

In schimb, analistii de la bancile ING si Erste au fost mai pesimisti si au estimat pierderi in trimestrul patru. Astfel, banca austriaca Erste vedea pierderi de 409 milioane lei (110 milioane euro) in ultimul trimestru din 2008, iar specialistii de la ING au previzionat un rezultat negativ de 839 milioane lei (228 milioane euro), ca urmare a revizuirii valorii activelor si a provizioanelor.

Afaceri in crestere cu 36% anul trecut, in urma vanzarilor mai mari de combustibil

Afacerile celei mai mari companii din Romania, dupa valoarea de piata, au sporit anul trecut cu 36%, la 16,751 miliarde lei (4,55 miliarde euro), fata de nivelul cifrei de afaceri din 2007, de 12,284 miliarde lei, in primul rand din cauza vanzarilor mai mari de combustibil prin intermediul benzinariilor.

"In afara acestor efecte, Petrom a inregistrat atat o crestere semnificativa a cifrei de afaceri nete datorita pretului favorabil al titeiului in primele trei trimestre din 2008, cat si o imbunatatire a eficientei operationale in toate segmentele de activitate", a mai spus directorul general al Petrom.

Anul trecut, Petrom si-a majorat semnificativ investitiile, pana la un nivel de 6,404 miliarde lei (1,74 miliarde euro), in crestere cu 68% fata de 2007, cand investitiile s-au ridicat la 3,82 miliarde lei.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Ministerul Economiei si Comertului detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea o participatie de 20,11%.

Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde de titluri cu valorea nominala de 0,10 lei.

Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si, potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de marti a Bursei, de 0,1310 lei/actiune, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 7,42 miliarde lei (1,73 miliarde euro).




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri