Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) participa pentru prima data la capitalul unei societati comerciale romanesti, care urmareste cresterea competitivitatii si cotei de piata a companiei Pehart Tec din judetul Alba, producator de articole din hartie tissue (servetele sau prosoape din hartie, sub brandul Pufina).
Investitia de 6 milioane euro va sprijini planurile Pehart Tec, membra a MG-Tec Grup din Dej, de a-si mari productia, contribuind la dezvoltarea capacitatii de export in regiune.

Societatea comerciala va folosi aceste fonduri pentru a mari oportunitatile de export in regiune, volumele de productie si pentru a introduce o noua gama de produse.

Romania este al cincilea mare consumator de hartie Tissue din Europa de Est si in prezent importa peste 30% din cantitatea de hartie Tissue consumata, in timp ce un sfert din productia interna este destinata exportului.

Fondurile BERD vor fi folosite si pentru finantarea introducerii unor masuri de eficienta energetica, in noile conditii compania urmand sa-si asigure 80% din necesarul de energie electrica si sa reduca costurile totale cu energia cu pana la 1,5 milioane euro anual.

Potrivit BERD, aceasta prima participare la capitalul unei companii private din Romania demonstreaza disponibilitatea institutiei de a oferi capital nou companiilor romanesti bine administrate.

“Banca are placerea de a deveni actionar in aceasta companie romaneasca de succes care introduce standarde inalte in industria hartiei Tissue din Romania. Aceasta investitie va ajuta Pehart Tec SA sa-si mareasca productia de hartie Tissue, satisfacand astfel cererea de pe piata interna si oferind posibilitatea de a-si exporta produsele pe pietele din tarile vecine. Sprijinirea companiilor romanesti bine administrate este o prioritate pentru BERD”, a spus Claudia Pendred (foto), director BERD pentru Romania.

BERD a fost implicata si in cea mai mare tranzactie incheiata in primele cinci luni din 2009: participarea cu 44 milioane euro la capitalul Renault Technologie Roumanie - centrul regional de inginerie al companiei Renault -, care va construi un centru de testari la Titu. [Citeste Top 10 tranzactii la cinci luni]

Costul total al proiectului aprobat de BERD se ridica la 166 milioane euro, iar Renault a mai investit deja, la randul sau, 36 milioane euro.

“Ne bucura faptul ca BERD investeste in Pehart Tec. Aceasta investitie se adauga unui program investitional de peste 26 milioane euro al SC Pehart Tec SA, membra a SC MG Tec Grup SA Dej“, a spus Ioan Tecar, presedinte al grupului MG Tec.

El a precizat ca Pehart Tec mai beneficiaza de o investitie de 26 milioane euro, asigurata 20% din resurse proprii, iar restul dintr-un credit contractat de la BCR.

In urma noii investitii, cifra de afaceri a companiei ar urma sa creasca de la 1,8-2 milioane euro pe luna la 4-5 milioane euro. In plus, compania ar trebui sa ajunga la 380 de angajati.

Anterior, grupul MG Tec a mai facut o investitie de 10 milioane euro in compania producatoare de hartie, care a avut ca efect reducerea semnificativa a costurilor cu energia electrica si cresterea vanzarilor companiei de la 20% la 49% pe piata interna, restul fiind destinat exporturilor.

BERD va semna in doua saptamani un imprumut de o valoare semnificativa pentru un proiect din domeniul energetic in România, a declarat directorul Claudia Pendred.

Ea a precizat ca BERD analizeaza posibilitati de investitie in capitalul unor companii din domeniile agro, telecomunicatii sau industrie generala.

Pana in prezent, BERD a investit peste 4,2 miliarde euro in aproximativ 250 de proiecte in Romania in sectoarele corporatist, financiar, energetic si infrastructura.

La inceputul lunii mai, Petrom a semnat un contract cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si BERD pentru doua credite corporative negarantate, fiecare in valoare de 200 milioane de euro, cu o maturitate de 12 ani, pentru a asigura o parte din finantarea centralei electrice de la Brazi, ce a necesitat o investitie totala de de circa 500 milioane euro.

De asemenea, la sfarsitul lui martie, Petrom a semnat contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pâna la 300 milioane euro prin intermediul BERD pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri