Liderul mondial al productie de bere, Anheuser-Busch Inbev, va demara vanzarea celor 11 divizii din Europa Centrala si de Est, cel putin cinci fonduri de investitii fiind interesate sa participe la licitatie, conform unor surse avizate, citate de Reuters.
InBev va gazdui primele runde ale licitatiilor in aproximativ doua saptamani, conform unor surse avizate, citate de Reuters. InBev a refuzat sa ofere informatii suplimentare, scrie NewsIn.

Surse separate au precizat ca fondurile de investitii Cinven, Warburg Pincus, CVCCapital Partners, TPG si KKR s-au aratat interesate de cele fabrici de bere din Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania si Serbia.

Toate fondurile de investitii au refuzat sa comenteze informatia.

Fondurile de investitii sunt din ce in ce mai interesate de catre industria producatoare de alcool si perspectiva intrarii pe pietele emergente.

Reteaua Inbev din Europa Centrala si de Est se extinde in Bulgaria, Romania, Ungaria, Croatia, Cehia si Serbia si Muntenegru. Impreuna, aceste divizii produc 1,2 miliarde litri de bere pe an, angajand peste 6.000 de persoane, scrie The Times.

Prin vanzarea acestor divizii, Inbev se asteapta sa obtina aproximativ doua miliarde dolari, printre clientii interesati de tranzactie numarandu-se SAB Miller and Heineken, precum si o serie de fonduri de investitii.

Grupul a devenit in 2008 lider al pietei dupa preluarea, pentru 52 miliarde dolari, a companiei Anheuser-Busch, dand nastere unui gigant ce detine peste 200 de marci de bere pe plan mondial.

Dupa preluare, datoriile grupului s-au ridicat la peste 45 miliarde dolari, intr-o perioada in care pietele financiare sunt grav afectate de criza.

Drept urmare, AB Inbev a inceput deja vanzarea unor operatiuni, pentru a reduce nivelul datoriilor.

Inbev a vandut in luna mai divizia Oriental din Coreea de Sud, fondului de investitii Kohlberg Kravis Roberts in schimbul sumei de 1,8 miliarde dolari.

Compania a mai vandut participatia sa de 20% din producatorul chinez de bere Tsingtao, pentru 700 milioane dolari, companiei nipone Asahi, obtinand sume suplimentare de aproximativ 100 milioane dolari prin vanzarea retelei americane de productie si distributie a producatorului canadian de bere Labatt.

InBev este prezenta si in Romania, unde detinea pozitia a treia in industria berii, cu o cota de piata de 23,2% la finalul anului 2007, conform datelor de retail audit MEMRB Romania.

InBev Romania produce marcile Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri