Grupul energetic cehesc CEZ nu-si poate exercita optiunea de cumparare a pachetelor minoritare, prevazuta in contractul de privatizare a fostei Electrica Oltenia, pentru toate filialele sale, ci doar pentru CEZ Distributie, considera avocatii consultati de Fond.
Mentiunea este prezentata intr-o nota legala catre AGA din 27 iulie, publicata pe pagina de internet a FP.

Astfel, firma de avocatura Popovici, Nitu si Asociatii, consultata de Fondul Proprietatea, a emis o "opinie legala", in care se arata ca optiunea de cumparare a pachetelor minoritare de care beneficiaza grupul cehesc CEZ, din momentul privatizarii fostei Electica Oltenia, se aplica doar pentru CEZ Distributie, care, alaturi de CEZ Vanzare, s-a creat prin divizarea societatii privatizate, ca urmare a noii legislatii care cerea separarea activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice, potrivit NewsIn.

In 2005, CEZ a achizitionat 51% din actiunile distribuitorului de electricitate Electrica Oltenia pentru 166,5 milioane euro si considera ca poate cumpara participatiile minoritare la ambele firme rezultate din divizarea fostului distribuitor regional de electricitate, ca parte a acordului de privatizare, a declarat purtatoarea de cuvant a CEZ, Eva Novakova, intr-un e-mail.

Avocatii considera, insa, ca doar compania care a preluat afacerea de baza a fostei Electrica Oltenia, respectiv CEZ Distributie, face obiectul optiunii de cumparare a CEZ.

Grupul ceh CEZ a.s. detine 51% din CEZ Distributie, 51% din CEZ Vanzare si 51% din CEZ Servicii. Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA. La toate cele trei companii controlate de CEZ mai este actionar, pe langa grupul cehesc si Fondul Proprietatea, compania Electrica SA, cu detineri de 19% din CEZ Distributie, 19% din CEZ Vanzare si 37% din CEZ Servicii.

CEZ ofera 192,68 milioane de euro pentru actiunile detinute de Fondul Proprietatea in CEZ Distributie si CEZ Vanzare, conform comunicatului.

In cazul in care FP si-ar vinde participatiile detinute in CEZ Distributie si CEZ Vanzare, Fondul ar inregistra un castig brut de circa 92 milioane euro, iar lichiditatile FP ar creste de la circa 256 milioane euro, la 450 milioane euro, arata FP.

Conducerea Fondului considera, insa, ca vanzarea cumulata a pachetelor de actiuni detinute in CEZ Distributie si CEZ Vanzare este "logica din punct de vedere strategic", chiar optiunea de cumparare nu este valabila in cazul CEZ Vanzare, "avand in vedere relatiile economice dintre cele doua societati si pozitia de actionar minoritar" a Fondului Proprietatea in cadrul celor doua societati.

Prin notificarea de exercitare a optiunii de cumparare transmisa de CEZ, se ofera un pret de cumparare de 8,98 euro pentru o actiune CEZ Distributie plus o actiune CEZ Vanzare, situat in intervalul 8,22-11,76 euro, indicat de calculele preliminare efectuate de evaluatorul angajat de Fond, PricewaterhouseCoopers.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri