Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, care a facut parte si din managementul Rompetrol, este de parere ca proiectul South Stream este unul "un pic exagerat" din partea Rusiei, care astfel ar vrea doar sa evite transportul gazelor prin Ucraina.
"Este (South Stream - n. red.) prea scump si apoi, daca urmaresti sa rezolvi problema cu Ucraina, s-ar putea ca mai tarziu sa apare si alte probleme, cu alte tari tranzitate de conducta", a declarat Ion Sturza, in cadrul Black Sea Energy and Economic Forum.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia. South Stream serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovacia, se apropie de 100%.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Sturza este de parere ca Ucraina joaca un rol foarte important in "schema" transportului de gaze in regiune si reprezinta un instrument esential pentru Rusia, din punctul de vedere al capacitatii de depozitare subteran. Fostul premier al Republicii Moldova a mai punctat cu aceasta ocazie ca lipsa Rusiei la forumul Black Sea este o mare dezamagire.

"Trebuie sa fii prezent la astfel de evenimente, sa porti un dialog real cu celelalte tari, mai ales ca Europa s-a schimbat foarte mult in ultimii doi ani", a subliniat Sturza. Fostul premier a explicat faptul ca daca acum doi ani piata era condusa de speculanti, astazi "nu mai este cazul": "piata este condusa de consumatori", a adaugat fostul director general adjunct de la Rompetrol.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri