Administratia companiei siderurgice ArcelorMittal Galati si sindicatele care activeaza in combinat au demarat la inceputul saptamanii acesteia negocierea contractului colectiv de munca aplicabil in 2010, potrivit NewsIn.
Intalnirea a fost una formala, in care sindicatele si administratia au stabilit calendarul negocierilor. La tratative participa 11 dintre cele 13 sindicate de pe platforma siderurgica, reunite in patru mari forte sindicale: Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor, Uniunea Teritoriala a Sindicatelor Libere si Uniunea Sindicatelor Independente Forum.

Criza economica are o influenta majora asupra modului in care organizatiile sindicale din combinatul galatean abordeaza aceste negocieri. Dupa un an in care nu au existat cresteri salariale, aproape 4.000 de angajati au parasit compania stimulati cu pachete financiare consistente, iar cei ramasi au fost trimisi in somaj tehnic si in concediu de odihna fortat, liderii sindicali au in vedere, in primul rand, sa protejeze salariatii de concediere si de somaj tehnic.

"Vom incerca sa obtinem majorarea compensatiilor financiare acordate salariatilor disponibilizati. De asemenea, vom incerca sa conservam dreptul castigat anul acesta, prin Ordonata de Urgenta a Guvernului, si anume scutirea angajatilor de la plata contributiilor catre bugetele asigurarilor sociale de stat in perioadele in care sunt trimisi in somaj tehnic", a declarat vicepresedintele FSS-Metarom Galati, Nelu Macovei.

In privinta salariilor, sindicatele nu au stabilit inca procentul de crestere pe care il vor solicita. O revendicare in acest sens va fi formulata abia dupa ce liderii sindicali vor analiza situatia financiara a combinatului si premisele de dezvoltare pentru anul viitor. In orice caz, liderii sindicali nu vor accepta ca salariile sa ramana la nivelul din 2008, pentru al treilea an consecutiv, deoarece puterea de cumparare a siderurgistilor a scazut.

"Am cerut administratiei sa ne puna la dispozitie documentele economico-financiare - exercitiul financiar pe anul 2008, acelasi exercitiu financiar pe primele noua luni din acest an si planul de afaceri pe anul viitor - ca sa stim ce pretentii salariale sa avem, astfel incat sa nu exageram nici noi, si nici administratia. Sub nicio forma nu se mai poate accepta inghetarea salariilor si pentru 2010, pentru ca ultima crestere salariala a fost in 2008, am avut in 2008 si in 2009 o inflatie ridicata, devalorizarea monedei nationale in fata principalelor valute a fost intre 16% si 20%, iar inflatia prognozata pentru 2010 e 5%. Trebuie sa pastram macar puterea de cumparare a metalurgistilor de la data de 1 ianuarie 2008", a spus Nelu Macovei.

Liderul sindical a apreciat ca el si colegii lui din comisia de negociere nu vor accepta in niciun caz un procent de crestere salariala mai mic decat rata inflatiei.

Semnalele din directia administratiei companiei nu sunt, insa, incurajatoare. Surse apropiate patronatului au afirmat ca, la instructiunile Grupului, managerii de la Galati le vor propune liderilor sindicali sa mentina salariile inghetate la nivelul din 2008 de teama ca siderurgicul sa nu se afunde intr-o criza si mai profunda, in contextul in care piata otelului da semne de revigorare in Europa, insa in Romania nu.
Urmatoarea intalnire dintre administratia ArcelorMittal Galati si sindicatele din combinat va avea loc vineri, 13 noiembrie.

Atunci, sindicatele ii vor inainta patronatului propriile propuneri de modificare a contractului colectiv de munca pentru 2010, iar patronatul le va pune la dispozitia sindicatelor documentele economico-financiare. Partile vor studia setul de documente primit si, in doua saptamani, vor relua discutiile.

In 2008, administratia ArcelorMittal Galati a majorat salariile cu 9,5%. De atunci, pe fondul crizei, compania a inghetat indemnizatiile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a 4.000 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt intre 9.500 si 10.000 de muncitori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri