6.380 de angajati ai CFR Marfa, din cei aproximativ 16.220, vor fi disponibilizati, din martie, fara a beneficia de salarii compensatorii, a declarat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.
"Astazi (vineri n-r.) am primit notificarea de la CFR Marfa, potrivit careia din cei 16.220 de salariati ai companiei urmeaza sa fie disponibilizati 6.380. Acestia nu vor primi salarii compensatorii, deoarece nu avem o legislatie in acest sens", a spus Mantescu, citat de NewsIn.

Liderul de sindicat a precizat ca, incepand de vineri, au la dispozitie 10 zile pentru a da un raspuns, dupa care in cinci zile administratia trebuie sa trimita un raspuns, urmand notificarea in scris la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Agentia Teritoriala de Ocupare a Fortelor de Munca.

Mantescu a subliniat ca urmeaza 30 de zile in care se va decide pozitia ITM, care poate sa dispuna amanarea emiterii deciziei de concediere. Potrivit legislatiei, salariatii au dreptul la 15 zile de preaviz, timp in care isi pot cauta un loc de munca.

"Vom respinge in totalitate decizia disponibilizarii, deoarece nu s-a facut prin consultarea cu sindicatele. Se pare ca la CFR Calatori si Infrastructura programele pentru disponibilizarea personalului nu au fost inaintate", a spus Iulian Mantescu.

Acesta a precizat ca nu este exclusa organizarea unor actiuni de protest, daca va fi refuzata negocierea contractului colectiv de munca pe 2010.

La inceputul lunii iulie, circa 7.000 de salariati ai CFR Marfa au intrat in somaj tehnic, prin rotatie, acestia primind 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca detinut in momentul aplicarii masurii. Calin Gratian, directorul general al CFR Marfa la acea perioada, declara ca trimiterea in somaj reprezinta o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelata cu alte masuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Gheorghe Popa, declara, in 11 octombrie, ca administratia si sindicalistii au ajuns la un acord potrivit caruia somajul tehnic la CFR Marfa a fost prelungit cu alte trei luni, pana la sfarsitul anului, in asa fel incat activitatea companiei sa nu fie afectata.

Potrivit unui proiect de Ordonanta pregatit de MTI in octombrie, 10.342 de angajati urmeaza sa fie concediati de la companiile din sectorul feroviar: 600 de la CFR SA, 1.032 de la CFR Calatori, 6.700 de la CFR Marfa, 236 la societatile Electrificare CFR, 23 la Intretinere mecanica a Caii Ferate, 44 la Tipografia Filaret, 38 la Societatea Informatica Feroviara, 15 la Sere si Pepiniere. Printre societatile propuse mai sunt CFR SCRL Brasov unde vor fi disponibilizate 221 de persoane, de la Voiaj CFR 89, de la CFR GEVARO alte 44 de persoane, 800 angajati de la CFR IRV si alti 500 de la societatea CFR IRLU.

Potrivit proiectului, persoanele disponibilizate ar trebui sa beneficieze de o suma egala cu doua salarii medii nete pe economie, din data in care s-a efectuat concedierea, de indemnizatie de somaj si venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, in functie de vechimea de activitate.

SNTFM "CFR Marfa" SA a realizat in primele 9 luni din 2009 o cifra de afaceri de 766.563.000 lei, in scadere cu 41% fata de perioada similara a anului anterior, iar pierderile au fost de 229.032.000 lei, de peste 4 ori mai mari, potrivit informatiilor trimise de companie la solicitarea NewsIn. In primele 9 luni din 2008, CFR Marfa inregistra pierderi de 50.893.000 lei.

Printre principalii concurenti ai CFR Marfa pe piata transportului feroviar de marfa din Romania se afla Grup Feroviar Roman (GFR), Servtrans Invest, Unifertrans si Transferoviar Grup Cluj-Napoca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri