Producatorul de titei si gaze Petrom, detinut de Grupul OMV din Austria, va disponibiliza circa 1.000 de angajati la combinatul Doljchim, din cauza ca va inchide combinatul pana la sfarsitul anului viitor, in urma deciziei de a renunta la partea de chimie si petrochimie.
"Asa cum am anuntat, vom renunta la partea de chimie si petrochimie, pana la sfarsitul anului viitor. Am incercat in ultimul an si jumatate sa vindem combinatul chimic Doljchim. Am si avut discutii cu potentiali cumparatori, dar nu am ajuns la un acord. Asa ca am decis sa inchidem combinatul. Acum, la sfarsitul acestui an, vom opri partea de ingrasaminte, iar in 2010, toate capacitatile de la Doljchim vor fi operate doar atunci cand va fi nevoie, in functie de necesitati", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Combinatul Doljchim are in prezent circa 1.000 de angajati, acestia urmand sa fie disponibilizati in perioada urmatoare. "Din acestia, vom pastra aproximativ 200 de angajati, care vor ramane pe platforma, pentru lucrarile de dupa inchiderea Doljchim, pentru activitatea de demolare, curatire, decontaminare", a precizat CEO-ul Petrom, potrivit NewsIn.

De asemenea, Mariana Gheorghe a precizat ca Petrom va continua discutiile cu Oltchim si spera ca in acest an sa vanda combinatului detinut de statul roman activitatea de petrochimie de la Arpechim.

"La Arpechim, circa 400 de angajati din activitatea de petrochimie vor fi transferati la Oltchim, dupa vanzarea Petrochemicals Arges", a mentionat Mariana Gheorghe.

Compania Petrom a anuntat ca si-a revizuit optiunile de dezvoltare si implicatiile financiare aferente, in conditiile actuale de piata si pe baza perspectivelor negative pe termen lung, privind cererea in activitatea de rafinare. In cadrul sedintei de marti, 15 decembrie, a Consiliului de Supraveghere al Petrom au fost luate cateva decizii cu scopul adaptarii lantului valoric al companiei la mediul nefavorabil si pentru a reflecta schimbarea radicala a raportului cerere/oferta pe piata.

In acest sens, Petrom a stabilit cadrul strategiei sale viitoare in activitatea de rafinare si a decis iesirea de pe piata produselor chimice.

Petrom a achizitionat Combinatul Doljchim Craiova in anul 1999, acesta devenind o sucursala Petrom.

Altfel, numarul angajatilor celei mai mari companii din Romania, Petrom, s-a redus cu circa 15%, adica peste 5.000 salariati, de la 33.311 salariati la sfarsitul anului trecut, pana la 28.215 la sfarsitul lui septembrie 2009, potrivit raportului companiei, cei mai multi dintre acestia fiind disponibilizati.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri