Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a finalizat negocierile cu reprezentantii Oltchim pentru transferul activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim. Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro (inclusiv taxe si accize).
„Tranzactia este rezultatul unei perioade indelungate de evaluari si negocieri si consideram ca reprezinta cea mai buna formula pentru viitorul activitatii de petrochimie din Arpechim”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Petrom va transfera activele fixe aferente activitatii de petrochimie. Aceste active fixe includ instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare. Unitatea de extractie aromatice are o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalatia de piroliza poate produce pana la 200.000 de tone de etilena si 95.000 de tone de propilena pe an.

„Integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim reprezinta unica sansa de revitalizare a activitatii petrochimice din Romania. Aceasta tranzactie va duce la cresterea capitalizarii bursiere a Oltchim, cu beneficii directe pentru actionarii nostri si va genera noi locuri de munca pentru judetele Arges si Valcea”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

In ceea ce priveste datoriile istorice ale Oltchim catre Petrom, cele doua companii au semnat un acord de restructurare a datoriei pe baze comerciale. Astfel, datoriile istorice ale Oltchim catre Petrom, care se ridica la 112,4 milioane de lei (circa 26,3 milioane de euro), vor fi reesalonate pe o perioada de trei ani, plata urmand a se face trimestrial.

Cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimiei din Arpechim vor fi transferati la Oltchim. Acestia vor continua sa beneficieze de prevederile Contractului Colectiv de Munca incheiat la nivel Petrom, pentru cel putin 1 an, in conformitate cu prevederile legislatiei privind protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere sau parti din aceasta.

Primele ipoteze ale unui astfel de deal au aparut in primavara anului acesta, oficialii Petrom confirmand in luna mai faptul ca se poarta negocieri pentru transferul Petrochemicals Arges, intr-o tranzactie estimata la 150 milioane de euro.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Oltchim, cu 54,7905% din actiuni, PCC SE detine 12,1581% din actiunile companiei, iar restul de 33,0513% apartin altor actionari. Titlurile Oltchim sunt tranzactionate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu simbolul OLT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri