Holcim, unul din cei mai mari producatori de ciment din lume, a inregistrat in 2009 o scadere cu 19% a vanzarilor de ciment si clincher (materia prima pentru ciment) pe piata locala, pe fondul declinului sectorului constructiilor, se arata in raportul financiar anual al grupului elvetian.
“Sectorul constructiilor a scazut foarte mult in estul si sud-estul Europei. In Ungaria, Romania si Bulgaria, activitatea de constructii din mediul privat a fost oprita aproape in totalitate, in vreme ce un numar important de proiecte publice de infrastructura au incetat din cauza crizei financiare”, noteaza sursa citata.

Totodata, raportul mentioneaza ca grupul a majorat cu 1,5% preturile cimentului comercializat anul trecut pe piata locala.

Holcim Romania, care detine trei unitati de producatie pe piata locala, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 372 milioane de euro si un profit net de 30,1 milioane de euro.

Piata romaneasca a fost printre performerii grupului Holcim in ceea ce priveste vanzarile de ciment si clincher, comparativ cu pietele altor state din regiune. Astfel, vanzarile grupului elvetian au scazut cu 47,8% in Slovacia si cu 46% in Bulgaria, in vreme ce vanzarile din Cehia au inregistrat un declin de 21,8%, iar cele din Ungaria s-au comprimat cu 22,5%

La nivel de grup, vanzarile si profitul net au scazut cu 18% in 2009, pe fondul scaderii cererii in Statele Unite si Europa, in vreme ce marjele operationale de profit au crescut datorita reducerii costurilor.

Profitul net al companiei a scazut la 1,47 miliarde de franci elvetieni (1 mld. euro), de la 1,78 miliarde de franci elvetieni (1,2 mld. euro), cat a fost in 2008. Totodata, vanzarile grupului s-au ridicat la 21,13 miliarde de franci elvetieni ( 14,4 mld. euro), in scadere cu 16%.

Oficialii Holcim, care alaturi de francezii de la Lafarge si de mexicanii de la Cemex controleaza piata mondiala de ciment, au declarat ca vor continua sa reduca nivelul consturilor si in acest an, dar nu au facut estimari pentru 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri