Salariul minim brut in industria cimentului porneste de la 1.500 de lei (365 de euro), potrivit reprezentantilor Patronatului Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).
Astfel, salariul minim brut din industria cimentului este de peste doua ori mai mare decat salariul minim din economie. Comparativ, salariul mediu net al unui angajat din invatamant se ridica in decembrie la 1.442 de lei (337 de euro), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), al unui salariat din sanatate – 1.232 de lei (292 de euro), iar un actor – 1.225 de lei (290 de euro).

“In ciment nu mai exista salariati care sa aiba salariu minim de incadrare (salariul brut – n.red.) sub 1.500 de lei. Insa chiar daca salariile sunt mari, situatia este dura in ceea ce priveste angajatii. Acum mai sunt circa 2.400 de salariati in industrie, cu 518 mai putini decat erau la inceputul lui 2009”, spune Ion Crangasu, director executiv al Patronatului Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).

Potrivit datelor CIROM, productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008, la aproximativ 7, 72 de milioane de tone.

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone anul trecut, in scadere cu circa 30% fata de 2008. Anul trecut, doar 270.000 de tone de ciment au fost importate pe piata locala, in vreme ce restul s-a fabricat intern de catre producatorii Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) si Carpatcement Holding, subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement.

In ceea ce priveste afacerile companiilor de piata locala, valoarea totala a ajuns la 620 de milioane de euro in 2009, potrivit CIROM, fata de cea de peste un miliard din 2008. Cea mai mare cifra de afaceri din 2008, respectiv 372 de milioane de euro, a fost inregistrata de Holcim Romania.

Pana in prezent, doar Holcim si Lafarge si-au anuntat oficial evolutia vanzarilor din 2009. Astfel, vanzarile Holcim au scazut cu 19% anul trecut pe piata locala, in vreme ce vanzarile Lafarge s-au comprimat cu 34,4%, arata rapoartele financiare anuale ale celor doua grupuri.

Cu toate acestea, niciunul din cei trei producatori de ciment nu si-a facut publice pana acum evolutia principalilor indicatori financiari (cifra de afaceri, profit net) aferenti anului trecut.

“Pentru 2010 estimez o scadere a consumului de ciment cu 5-10% fata de 2009, pentru ca acest an va fi mai dificil decat precedentul. Economia va stagna in 2010, iar revigorarea este incerta”, a mentionat Crangasu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri