Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, va majora cu peste 70% capacitatea instalatiei de polietilena de inalta densitate (HDPE) pana in martie 2011, valoarea totala a investitiei fiind estimata la aproximativ 18 milioane dolari.
Oprita in 1996 din cauza lipsei de materie prima, instalatia a fost modernizata si repornita in 2007, in urma unei investitii totale de peste 14,5 milioane dolari.

"Pe fondul reducerii sau inchiderii unor capacitati de productie din Europa Centrala si de Est, compania isi mentine obiectivul stabilit inca din 2007 de a deveni unul dintre principalii furnizori si producatori de polimeri din regiune. Programul de modernizare va permite o majorare a capacitatii instalatiei, de la 60.000 la 100.000 tone/an, o reducere cu peste 10% a costului de procesare, o diversificare a gamei de produse oferite, dar si o crestere a securitatii in exploatare", a declarat directorul Diviziei Rafinare si Petrochimie a Grupului Rompetrol, Cosmin Cocean.

Proiectul va fi realizat in parteneriat cu Mitsui Chemical (licentiatorul instalatiei HDPE) si Rominserv (contractorul general al Grupului Rompetrol) si va avea doua faze majore, reabilitarea si modernizarea turnului de granulare al instalatiei pana in luna august si extinderea capacitatii de procesare pana in primul trimestru al anului viitor.

Odata cu majorarea capacitatii de productie, compania isi va creste gama de produse oferite cu doua noi sortimente destinate productiei de teava de transport gaze/folie foarte subtire si recipienti cu volum mare.

Instalatiile de polietilene de joasa si inalta densitate au in prezent o capacitate nominala de 60.000 de tone/an si au fost in conservare in perioada 1996-2006 ca urmare a lipsei de materie prima – etilena. Pentru modernizarea si repornirea acestora, dar si pentru construirea unui terminal marin de gaze lichefiate, Rompetrol Petrochemicals a alocat peste 30 milioane dolari in 2006 (LDPE) si peste 14,5 milioane dolari in 2007 (HDPE).

Rompetrol Petrochemicals a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 240 milioane dolari si un volum total al vanzarilor de polimeri de 240.000 tone, in crestere cu 2% fata de nivelul atins in 2008. Pe fondul scaderii internationale a cotatiilor produselor petrochimice si a contractarii pietei de profil in 2009, compania si-a imbunatatit rezultatele negative, prin diversificarea gamei de produse oferite si eficentizarea activitatilor curente, de la o pierdere neta de 69,7 milioane dolari in 2008 la pierderi de 8,2 milioane dolari.

In prezent, compania are un numar de 531 de angajati si este singurul producator intern de polipropilena.

Firma Mitsui este unul din liderii mondiali in domeniul fabricarii polietilenei de inalta densitate si a construit in Romania, incepand din 1967, inca 3 instalatii similare, cea de la Midia (1987), fiind ultima si cea mai moderna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri