Un numar de sapte dintre cele mai mari firme de distributie de produse de larg consum din Romania au avut in 2009 afaceri cumulate de 3,4 miliarde lei, in scadere cu circa 5% fata de 2008, cand incasarile au fost de 3,6 miliarde de lei, iar patru dintre acestea au avut pierderi, scrie Mediafax.
Cele mai mari incasari a avut, potrivit datelor transmise Registrului Comertului, firma Top Brand Distribution - 1,3 miliarde de lei, in urcare cu 13%. Firma este controlata in proportii egale de Brightlane LLC, inregistrata in SUA, si Top Brands Holding, al carui unic asociat este omul de afaceri palestinian Wassila El Taher.

De asemenea, firma Elgeka-Ferfelis a inregistrat anul trecut o crestere de 17,5% a afacerilor, la 300 de milioane de lei.

La polul opus se situeaza cinci jucatori mari de pe piata bunurilor de larg consum, care s-au confruntat in 2009 cu o scadere a afacerilor, respectiv Interbrands Marketing&Distribution, Astral Impex, Whiteland Import Export, Agroalim Distribution si Lekkerland Convenience.

Cel mai mare declin, de 34%, l-a inregistat firma Interbrands Marketing&Distribution, ale carei afaceri au scazut la 527,3 milioane de lei. Firma face parte din grupul libanez Sarkis, care mai desfasoara activitati in Cipru, Bulgaria, Rusia, Belarus, Dubai si Mongolia.

Distribuitorii Lekkerland Convenience, parte a grupului german Lekkerland, si Astral Impex, detinut de omul de afaceri Ioan Adrian Cuc, au raportat fiecare o scadere de 18,7% a incasarilor, la 187,6 milioane de lei, respectiv 516,6 milioane de lei.

In cazul firmei Agroalim Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse congelate si refrigerate din Romania, declinul a fost de 13,3%, la 200,4 milioane de lei.

Cea mai mica scadere a fost raportata de Whiteland Import Export, care a avut anul trecut afaceri de 372,8 milioane de lei, comparativ cu 2008, cand incasarile au totalizat 375 milioane de lei. Firma este controlata de doua persoane fizice, James Kodor si Lavinia Yassien.

In ceea ce priveste profitul sau pierderea inregistrata anul trecut, patru firme au raportat rezultate negative. Cumulat, pierderile au totalizat 32,4 milioane de lei, cu 27,4% mai mult decat in 2008.

Astfel, Astral Impex a incheiat cu pierderi de 22,7 milioane de lei, comparativ cu 2008, cand a avut un profit net de 1,3 milioane lei, iar in cazul firmei Agroalim Distribution pierderile au crescut de 4,7 ori, la 5,7 milioane de lei.

Firma Lekkerland Convenience a avut, de asemenea, pierderi de 3,3 milioane de lei, de aproape trei ori mai mari decat cele din 2008, iar in cazul firmei Elgeka-Ferfelis pierderile s-au redus de peste zece ori, la 695.000 de lei.

Profit au raportat firmele Top Brands (12,1 milioane de lei), Whiteland Import Export (1,9 milioane de lei) si Interbrands Marketing&Distribution, care a inregistrat un rezultat pozitiv de 1,9 milioane de lei, fata de 2008 cand a incheiat pe pierderi de 7,2 milioane de lei.

Referitor la numarul de salariati, majoritatea firmelor de distributie au optat anul trecut pentru reduceri de personal.

Astfel, firma Interbrands a renuntat la 352 de angajati din cei 2.269 pe care ii avea in 2008, Astral Impex are cu 134 de salariati mai putin, Agroalim Distribution - 25, iar Lekkerland - 65.

Au fost raportate cresteri de personal in cazul firmelor Top Brands (36 de noi angajati), Whiteland Import Export (37) si Elgeka-Ferfelis (29).

Pe piata romaneasca de distributie de produse de larg consum mai sunt prezente companiil precum Macromex, Aquila Group si Simba Invest.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri