Profitul net al grupului Petrom a crescut cu 46% in primele noua luni, la 1,411 miliarde lei (337,2 milioane euro), desi grupul a inregistrat pierderi, de 116 milioane lei, in trimestrul al treilea ca urmare in principal a deprecierii activelor detinute in Kazahstan.
Grupul a inregistrat in intervalul ianuarie-septembrie 2009 un profit net de 964 milioane lei, iar in trimestrul al treilea al anului trecut castigul a fost de 632 milioane lei, potrivit Mediafax.

Rezultatele grupului sunt raportate conform standardelor internationale de contabilitate.

In primele noua luni ale acestui an, grupul Petrom a inregistrat vanzari de 13,158 miliarde lei (3,145 miliarde euro), valoare cu 11% peste cea din perioada similara a anului trecut, de 11,866 miliarde lei.

Vanzarile din trimestrul trei au cumulat 4,815 miliarde lei, fiind cu 6% peste cele din intervalul iulie-septembrie 2009, de 4,538 miliarde lei. Vanzarile exclud accizele la produse petroliere, potrivit Petrom.

"Pe parcursul trimestrului al treilea, mediul favorabil al preturilor la titei si optimizarea continua a operatiunilor in rafinare au sustinut performanta intrinseca a companiei. In plus, imbunatatirea continua a structurii noastre de costuri ne-a ajutat sa atenuam efectele deteriorarii continue a cererii interne, atat pe piata combustibililor, cat si pe cea a gazelor naturale. Profitul nostru a fost influentat negativ in trimestrul al treilea de deprecierea activelor din Kazahstan si de pierderi valutare aferente imprumuturilor in dolari acordate de Petrom filialelor din Kazahstan", a declarat directorul general executiv al OMV Petrom Mariana Gheorghe, in raportul trimestrial al grupului.

In primele noua luni grupul a realizat investitii de 2,976 miliarde lei (711,3 milioane euro), in crestere cu 9% fata de perioada similara a anului trecut, cand au cumulat 2,74 miliarde lei.

Investitiile efectuate in intervalul iulie-septembrie, de 990 milioane lei, au fost cu 50% mai mari decat cele din trimestrul al treilea al anului trecut, de 662 milioane lei.

"In ultimele luni, in conformitate cu directiile noastre strategice, am facut progrese vizibile in cadrul proiectului centralei electrice de la Brazi si am stabilit parteneriate cu firme cu reputatie internationala, in vederea maximizarii productiei in zacamintele mature selectate, cresterea cumulativa estimata a productiei din aceste zacaminte in urmatorii cinci ani fiind de 50%. In ultima parte a anului 2010 ne vom intensifica eforturile investitionale, cu accent in special pe forajul sondelor de dezvoltare si productie si pe reparatii capitale la sonde in E&P (Explorare si Productie - n.r.) pentru a reduce declinul natural al productiei, concentrandu-ne totodata pe managementul strict al costurilor si pe disciplina financiara pentru a asigura rezultate bune in pofida deteriorarii conditiilor de piata", a mai spus Gheorghe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri