Mihai Rohan se gandeste sa ofere consultanta si sa predea cursuri de management, dupa ce va parasi functia de director general al companiei Carpatcement Holding, si a declarat ca se va implica in noile activitati din placere, nu ca om de afaceri, dorind totodata sa aloce mai mult timp familiei, scrie Mediafax.
"Dupa o viata de munca, ma gandesc la posibilitatea de a ma apuca in viitor de consultanta. Este un lucru pe care l-as face mai mult de placere si nu pentru a dezvolta vreun business important. Mai iau in calcul insa si varianta de a tine cursuri de management... chiar mi-ar placea sa predau tinerilor profesionisti. In orice caz, mi-as dori sa ma dedic mai mult familiei, care a fost in tot acest timp alaturi de mine", a declarat Rohan (foto).

Rohan, unul dintre cei mai cunoscuti si experimentati manageri din industria locala a materialelor de constructii, va fi inlocuit la 1 ianuarie din functia de director general al Carpatcement Holding cu actualul director general adjunct, Florian Aldea.

Carpatcement Holding este parte a producatorului german de materiale de constructii HeidelbergCement, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din lume. Grupul german detine in Romania companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate, reunite sub denumirea Carpatcement Holding.

Rohan va pastra pozitia de presedinte CA pana la 1 ianuarie 2013 si va continua sa fie presedinte al Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania CIROM, tot pentru doi ani.

Cu o activitate de zece ani in cadrul HeidelbergCement, Rohan a fost implicat in infiintarea companiei Carpatcement Holding si consolidarea pozitiei grupului german pe piata din Romania.

"In anul 2002 am fost implicat personal in introducerea in portofoliul HeidelbergCement a fabricii de ciment de la Fieni. Ulterior, in 2004, am realizat, impreuna cu echipa pe care o coordonez, fuziunea celor trei fabrici de ciment (Moldocim Bicaz, Casial Deva si Romcif Fieni) si a companiei de management Carpatcement Romania intr-o singura entitate, numita Carpatcement Holding.

Fuziunea prin absorbtie a celor trei societati in cadrul companiei Carpatcement Holding a fost o etapa naturala a strategiei de dezvoltare a grupului HeidelbergCement in Romania. Noua companie a beneficiat de aplicarea unui management mai suplu, de investitii si standarde de calitate unitare si in conformitate cu strategia de dezvoltare, precum si de o mai buna alocare a resurselor", spune Rohan.

Ulterior, Rohan s-a implicat in dezvoltarea si modernizarea companiei, in acest sens fiind lansat in 2008 programul de dublare a capacitatilor de productiei. In urma respectivelor investitii, capacitatea de productie a celor trei fabrici de ciment s-a dublat, la 6,3 milioane de tone/an.

Din 1998 si pana in prezent HeidelbergCement a investit peste 450 milioane de euro in Romania, pentru toate cele trei divizii (ciment, betoane si agregate).

"Toate aceste actiuni au avut ca rezultate dotarea cu instalatii de ultima generatie pentru automatizarea completa a procesului tehnologic, deschiderea unor noi linii de productie, modernizarea sau construirea unor noi facilitati care sa ajute la procesul de productie si la cresterea standardelor produselor realizate de noi", a spus Rohan.

Pe de alta parte, grupul german a fost primul producator de ciment din Romania care a utilizat combustibili alternativi (anvelope uzate, uleiuri, deseuri petroliere si lemnoase, amestecuri de plastic, textile, hartie, lemn din deseuri industriale sau menejere sortate) in procesele de productie, in anul 2004, la Deva.

Investitiile de mediu, care au determinat reducerea cu 99% a emisiilor de praf de la cele trei fabrici fata de momentul achizitiei depasesc valoarea de 30 milioane de euro, iar cele pentru combustibili alternativi totalizeaza sapte milioane de euro.

Referindu-se la rezultatele financiare inregistrate, Rohan precizeaza ca indicatorii au inregistrat o crestere continua pe piata, iar Carpatcement Holding a contribuit constant la promovarea sectorului de constructii.

Rohan spune ca, din cauza timpului limitat, nu a reusit sa dezvolte atat cat si-ar fi dorit activitatile de betoane si agregate, aceste proiecte urmand sa ramana in sarcina succesorului sau.

In perioada cat s-a aflat la conducerea Carpatcement, Rohan a asistat la suisuri si coborasuri ale pietei de constructii, care au depins in mare masura de contextul macroeconomic si politic.

"In ultimii ani, pana in 2008, m-am bucurat sa asist la o dezvoltare fara precedent, am putea spune, a constructiilor si, implicit, a pietei imobiliare din Romania. Este un lucru care ne-a ajutat, in mod evident, si pe noi, Carpatcement Holding, in calitate de producatori de materiale de constructii. Dupa cum bine stim insa din istoria economiei (exemplul clasic al anilor '30 din SUA), dupa o perioada de «boom» este oarecum inevitabila sosirea unei perioade de descrestere - care in Romania a «intrat» incepand cu 2008. A fost un fenomen interesant de observat, oarecum, pentru ca suntem o piata totusi tanara, recent trecuta la sistemul capitalist. Asta a fost si bine si... mai putin bine. A fost bine pentru ca nu suntem chiar atat de conectati la sistemul macroeconomic ca alte tari Occidentale (prin urmare nu am experimentat efecte atat de grave cum a fost cazul SUA si a altor tari din Europa) si pentru ca eram destul de obisnuiti cu «traiul» greu din trecutul recent, de dinainte de '89", a aratat Rohan.

El a adaugat ca, in egala masura, a fost si mai putin bine pentru ca in actualul sistem de piata libera nu mai fusesera experimentate efectele unor dificultati economice de o asemenea anvergura, "ecouri ale unor probleme economice internationale si nu doar disfunctionalitati ale tanarului nostru sistem de piata".

Astfel, acesta este si unul dintre motivele pentru care economia are inca, la doi ani dupa criza, dificultati in a-si reveni.

"Aspectul anterior mentionat se adauga la faptul ca nu avem inca o sustinere ferma din partea statului, prin demararea marilor proiecte anuntate de ceva timp, si nu exista inca o prioritizare a domeniilor pe care dorim sa ne bazam pentru a inregistra crestere economica durabila. Mediul privat face eforturi pentru ca lucrurile «sa se miste», insa situatia va putea arata bine din nou pentru economia noastra daca statul se va implica activ in sustinerea mediului de afaceri si daca se va stabili clar in ce sectoare vom investi pentru a putea incepe de acolo relansarea economiei nationale", a afirmat Rohan.

Referitor la strategia Carpatcement in contextul crizei, Rohan spune ca putem vorbi mai degraba de o adaptare si nu de "afectare". Astfel, Carpatcement Holding a monitorizat costurile si a inceput sa deruleze programe de reducere a cheltuielilor, care au scazut cu 5-10%.

"Am reusit in acest fel sa mentinem o pozitie solida a Carpatcement, in ciuda contextului de piata dificil. Dovada sta si faptul ca am putut continua si in 2009, pe timp de criza, investitiile pentru finalizarea proiectelor demarate in timpul «boom-ului» din 2008, cand am inceput actiunile de dublare a capacitatilor de productie", a spus reprezentantul companiei.

Rohan caracterizeaza contextul actual de piata drept unul deosebit de volatil, care face dificila realizarea de estimari legate chiar si de propria afacere. Desi lucrurile difera de la un sector la altul, numitorul comun este nevoia de stabilitate macroeconomica, politica si de un cadru legislativ care sa incurajeze mediul privat.

"Lucrurile depind mult de implicarea activa a statului in sustinerea mediului local de afaceri, pentru ca, pentru crestere economica durabila este nevoie de un strans parteneriat al sectorului public cu cel privat. Este vorba, pana la urma, de acea «munca de echipa»” necesara atingerii oricarui obiectiv comun, a punctat Rohan.

In 2011, reprezentantul producatorului de materiale de constructii vede doua scenarii: daca marile proiecte anuntate de stat vor fi lansate, economia ar putea intra pe un trend pozitiv usor, insa daca mediul privat nu va beneficia de sprijinul promis atunci piata va stagna.

Referindu-se la piata locala a cimentului, Rohan afirma ca Romania este o piata aflata inca la inceput, cu potential de dezvoltare, care in ciuda contextului actual dificil va continua sa se maturizeze.

"Nu putem vorbi despre exit-uri. Daca va beneficia de stimulii potriviti din partea mediului politic (...) economia romaneasca va putea redeveni vizibil atractiva pentru investitori. Loc pentru noi jucatori inca este pe piata", a spus Rohan.

Intrebat despre sfatul pe care il da succesorului sau, Rohan raspunde "sa continue, ca pana acum, sa munceasca nemteste, cu seriozitate, cu organizare si rost".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri