Are o avere estimata la aproape un miliard de euro si tine fraiele unui grup cu o traditie de peste 60 de ani pe piata energetica europeana. Daniela Veronica Gusa de Dragan, vaduva lui Iosif Constantin Dragan, a decis ca ButanGas Group are de un suflu nou, sub "marca" Veroniki Holding. Care au fost motivele reorganizarii grupului ButanGas si cum se vede criza europeana de la sediul holdingului din Italia, aflati din interviul urmator.


Veronica Dragan, 37 de ani, a preluat conducerea ButanGas Group in urma cu aproape 10 ani, ea coordonand si business-urile din cadrul Dragan Group. In august 2008, dupa moartea lui Iosif Constantin Dragan, fondatorul ButanGas, Veronica Dragan a devenit cea mai bogata romanca. Potrivit clasamentului Forbes Romania de anul acesta, Veronica Dragan are o avere estimata la circa 900 de milioane de euro.

Wall-Street.ro: La inceputul lunii acesteia, ati anuntat, printr-un comunicat de presa, restructurarea grupului ButanGas sub "aripa" Veroniki Holding. Care sunt principalele motive pentru care ati demarat procesul de restructurare a grupului ButanGas? Cat de mult sunt aceste motive legate de criza?

Veronica Dragan: Nu este nicio legatura cu criza economica, este doar un plan de reorganizare pe care si alte companii il experimenteaza in mod normal.

[Incepand cu noiembrie 2010, ButanGas SpA, liderul companiilor grupului ButanGas, a devenit subsidiara a Veroniki Holding SpA. Anuntul privind restructurarea grupului a fost facut pe 1 decembrie, in contextul numirii unui nou director general al Butan Gas Romania. "Numirea lui Gabriel Stoicescu in functia de director general al ButanGas Romania este un element de continuitate a procesului mai amplu de restructurare a grupului la nivel international, inceput astazi, prin constituirea societatii Veroniki Holding SpA, o structura de coordonare stategica, tehnica si financiara a societatilor controlate"].

Wall-Street.ro: Cat timp va dura procesul de restructurare?

Veronica Dragan: Procesul de reorganizare s-a incheiat odata cu deschiderea statiei de la Contesti.

[Este vorba despre o statie de imbuteliere si stocare a gazului petrolier lichefiat (GPL), amplasata in localitatea Contesti, din judetul Dambovita, care presupune o investitie totala de 16 milioane de euro. Stocarea gazului se face in patru rezervoare de 1.000 de metri cubi fiecare, iar statia este, potrivit aprecierilor oficialilor ButanGas, cea mai moderna din sud-estul Europei.]

Wall-Street.ro: Pe parcursul acestui proces de reorganizare, care este rolul holdingului Veroniki? De ce ati decis sa creati aceasta companie?

Veronica Dragan: Veroniki Holding este o organizatie de management, conceputa pentru a impulsiona si intari sinergiile din interiorul grupului prin definirea unei singure viziuni strategice. Am decis sa constituim acest nou holding pentru a duce mai departe infaptuirile si viziunea prof. dr. Giuseppe Constantino Dragan (Iosif Constantin Dragan, fondatorul ButanGas - n. red.). Veroniki Holding va gestiona intreaga activitate a grupului.

Wall-Street: Mai exact, care sunt principalele obiective pe care doriti sa le atingeti prin restructurarea ButanGas?

Veronica Dragan: Obiectivele care tin de activitatea principala (core business - n. red.) nu vor fi modificate de acest proces reorganizational. Energia regenerabila va fi adaugata acestor obiective.

[Pe langa activitatile de baza din domeniul distributiei de GPL, grupul Veroniki detine si Verowind SRL, o noua companie cu activitati pe piata energiei eoliene. In Constanta, grupul patronat de Veronica Dragan a investit 40 de milioane de euro intr-un parc eolian cu o capacitate instalata de 25 MW.]

Wall-Street.ro: Cat de importanta este ButanGas Romania pentru intregul grup? Ce efecte are criza economica asupra business-ului?

Veronica Dragan: In afara de Italia, Romania este cea mai importanta tara pentru grup. Criza economica i-a afectat pe toti clientii nostri, astfel incat Veroniki Holding a experimentat o usoara incetinire a rezultatelor sale pe fondul performantelor negative ale clientilor. Avand in vedere perspectiva noastra actuala, suntem increzatori ca performantele grupului in 2011 vor fi pozitive.

Wall-Street: Care sunt planurile investitionale pentru Romania in 2011?

Veronica Dragan: Tocmai am investit 16 milioane de euro in constructia celei mai moderne statii de depozitare din Romania si din intreaga regiune a Europei de sud-est, situata la Contesti.

[Potrivit unor declaratii de acum doua saptamani ale lui Gabriel Stoicescu, directorul general al ButanGas Romania, compania detine astazi statii de imbuteliere, depozite, o retea de distributie si un terminal maritim de gaz petrolier lichefiat la Marea Neagra. Detalii despre alte investitii nu au fost furnizate.]

La inceputul lunii, Veronica Dragan a declarat ca Veroniki Holding va intra intr-o noua etapa de dezvoltare, axata pe diversificarea portofoliului de produse. "Din acest motiv, punem bazele pentru ca in viitor grupul nostru sa devina un furnizor complet de servicii energetice", potrivit presedintelui holdingului.

Wall-Street.ro: Cum vedeti potentialul dezvoltarii pietei energiei verzi in Romania? Care sunt previzunile dvs. in ceea ce priveste sectorul eolian, avand in vedere investitia pe care ati realizat-o in Constanta?

Veronica Drangan: Energia verde este una dintre pietele care cresc cel mai rapid in Romania. Conform acestei viziuni, am construit o ferma eoliana de 25 MW in Constanta si am decis sa infiintam o noua companie, Verowind, care va gestiona toate activitatile legate de piata energiei din resurse regenerabile.

Wall-Street.ro: Care este stadiul actual al investitiei in Constanta in ferma eoliana? Produceti deja energie electrica?

Veronica Dragan: Vom finaliza lucrarile la ferma eoliana la sfarsitul anului si vom incepe productia la inceputul lui 2011.

Wall-Street.ro: Este Romania tara cea mai afectata de criza la nivel de grup? Care e situatia in alte tari in care este grupul prezent, precum Grecia sau Albania?

Veronica Dragan: Credem cu tarie ca actuala criza economica a afectat toate tarile europene in aceeasi masura. Cu toate acestea, nu putem avea o viziune clara asupra celor mai grave efecte ale sale si asta pentru ca sectorul energiei a fost putin afectat de caderea economica. De fapt, el este mai degraba legat de schimbarile climatice decat de cele economice.

Wall-Street.ro: Cum credeti ca Romania ar putea sa-si recastige credibilitatea in fata tuturor investitorilor, mai ales in fata celor straini?

Veronica Dragan: Pentru a-si recastiga credibilitatea, Romania ar trebuie sa ofere companiilor instrumentele economice de care au nevoie pentru a depasi acest impas economic (de exemplu, avantaje fiscale).

Grupul Dragan include ButanGas, Fundatia Dragan, tipografia Fed Print, Fundatia General Stefan Gusa, editura Nagard, radioul Nova FM, cotidienele locale Renasterea Banateana si Redesteptarea, televiziunea Ten TV, Universitatea Europeana Dragan, clinica medicala Veroniki Life si galeria de arta Veroniki Art.

Odata cu transferul ButanGas SpA in cadrul holdingului Veroniki s-a realizat si o majorare a capitalului Veroniki Holding pana la 13 milioane de euro. Grupul industrial ButanGas, cu activitati in Italia, Albania, Austria, Serbia, Grecia, Bulgaria, Romania, Maroc si Polonia, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 530 de milioane de euro. Veroniki Holding SpA este condusa de Veronica Dragan, din pozitia de presedinte, iar din cea de director general, de Antonello Bracalello. Holdingul are sediul la Roma, Itala, acolo de unde sunt coordonate toate activitatile grupului ButanGas.

Sursa foto: revista interna a ButanGas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri