Compania americana Bechtel International si alte doua consortii au trimis companiei EnergoNuclear scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA, a anuntat Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.
Primul consortiu este format din SNC Lavalin Nuclear (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (Romania), avand ca lider compania canadiana, iar cel de-al doilea este condus de Atomtechnoprom si include alte patru firme din Federatia Rusa.

"Comisia de evaluare va analiza in perioada urmatoare documentatia depusa, in scopul calificarii candidatilor mai sus precizati pentru celelalte faze ale procedurii: clarificarea specificatiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului", se mentioneaza in comunicat.

Procedura de achizitie a contractului Inginerie, Procurare si Constructie (IPC) derulata de EnergoNuclear a inceput la 16 septembrie 2010 si este planificata sa se desfasoare pe parcursul acestui an si in prima jumatate a lui 2012.

Bechtel este constructorul autostrazii Transilvania, pe traseul Brasov-Bors. Constructia a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea anului 2005, cand autoritatile au inceput reanalizarea contractelor incheiate de guvernarea precedenta.

Ca urmare a sistarii lucrarilor, termenul de finalizare a autostrazii, stabilit initial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. In prezent, compania a finalizat 52 de kilometri de autostrada intre Turda si Campia Turzii, iar termenul de finalizare al intregului traseu este incert din cauza lipsei finantarii.

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare de la Cernavoda, este controlata de stat, prin Nuclearelectrica.

Dupa ce unul dintre actionari, grupul ceh de utilitati CEZ, a vandut Nuclearelectrica pachetul de 9,15% din actiunile pe care le detinea la EnergoNuclear, participatia Nuclearelectrica a crescut la 60,15% din capitalul dezvoltatorului celor doua reactoare.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica.

Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri