Autoritatile discuta cu companii din SUA, Canada si Rusia posibilitatea ca acestea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dupa ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE si GDF SUEZ au renuntat la proiect, potrivit secretarului de stat Karloly Borbely, citat de Mediafax.
"Avem discutii cu companii din SUA, Canda si Rusia interesate sa faca pasii necesari pentru inlocuirea celor care au plecat din proiectul reactoarelor 3 si 4. Sunt multe companii interesate de acest proiect, care este unul interesant, chiar daca situatia economica mondiala nu este foarte buna, avand in vedere perioada de revenire de dupa criza si dificultatile companiilor in privinta fluxului de capital si a fondurilor disponibile pentru investitii", a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Karoly Borbely.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de firma mixta EnergoNuclear, in care statul, prin Nuclearelectrica, detine participatia majoritara.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat joi ca se vor retrage din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei. RWE si GDF SUEZ detin cate 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola are o cota de 6,2%.

Potrivit unor surse apropiate proiectului, este posibil ca si Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania, ultimele doua companii ramase in proiect, pe langa Nuclearelectrica, sa renunte la investitie.

"Nu este un esec al Guvernului si cred ca acest proiect este interesant si are sanse de finalizare" a afirmat Karoly Borbely.

Ministrul Economiei Ion Ariton a declarat pentru Mediafax ca proiectul de la Cernavoda ramane unul prioritar pentru Romania.
"Investitia in reactoarele nucleare 3 si 4 ramane una prioritara pentru Romania, asa cum a fost si pana acum. Luni vom avea o intalnire cu investitorii. Astazi ne-au comunicat oficial decizia de a se retrage", a afirmat Ariton.

Unitatile 3 si 4 ar dubla, in cazul in care vor fi construite, puterea instalata a centralei de la Cernavoda, la circa 2.800 MW si ar asigura, impreuna cu cele doua reactoare fucntionale, aproximativ 40% din energie produsa la nivel national.

Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Unitatea de la Cernavoda este singura centrala nuclearelectrica din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri