Afacerile consolidate ale Rompetrol Rafinare (RRC) s-au majorat anul trecut cu 11,6%, de la 3,18 miliarde dolari la 3,55 miliarde dolari, iar pierderile au crescut cu 11,1%, de la 173,7 milioane dolari la 193,1 milioane dolari, conform rezultatelor financiare preliminare, scrie Mediafax.
Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas.

Rezultatele prezentate sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a consemnat in 2010 un avans al EBITDA de la 3,25 milioane dolari la 16 milioane dolari.

"Rezultatele financiare au fost influentate in primul rand de factori externi, precum evolutia cotatiei titeiului (+28%) si a produselor petroliere (+25% pentru benzine, +28% pentru motorine), scaderea cererii de produse, inchiderea sau reducerea capacitatilor de rafinare, sau de imbunatatirea cu 42% a marjei de rafinare. La acestea se adauga insa si conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar, impactul unor masuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19 la 24%, cresterea ratei inflatiei (de la 4,75% in 2009 la 7,90% in 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 2,8 miliarde dolari, in crestere cu 5%, si un profit EBITDA negativ, de 28,6 milioane dolari.

In perioada reviziei pe segmentul de rafinare, derulate in perioada 20 septembrie - 1 noiembrie, au fost realizate investitii de peste 43 de milioane de dolari. Printre cele mai importante proiecte realizate se numara retehnologizarea instalatiei de Cracare Catalitica, care permite majorarea semnificativa a randamentelor de productie, integrarea de noi sisteme de monitorizare a performantelor
instalatiilor, dar si crearea premiselor necesare integrarii viitoarelor instalatii in cadrul fluxului operational al rafinariei.

De asemenea, Rompetrol Rafinare a finalizat in ultimul trimestru din 2010 si constructia unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) in portul Midia, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ 3,8 milioane dolari.

Vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare au totalizat 2,34 milioane de tone in 2010, in scadere cu 17% fata de perioada similara din 2009, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, in scadere cu 15%, din cauza lucrarilor de revizie programate.

Pe segmentul de distributie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas), afacerile au urcat anul trecut cu 12%, la aproximativ 2,2 miliarde de dolari, iar profitul operational a scazut cu peste 30%, de la 47 milioane dolari la aproximativ 32 milioane dolari.

Rezultatele au fost influentate puternic de reducerea marjelor comerciale, cu 12% pe segmentul de retail si 23% pe wholesale, diferentele de curs valutar dar si de scaderea cererii de produse.

Astfel, volumele tranzactionate au scazut anul trecut cu 3% pe segmentul de retail, mai expus crizei economice decat segmentul wholesale, care a inregistrat o crestere de 1%.

La sfarsitul anului 2010, Rompetrol Downstream opera 788 de statii (131 statii proprii, 153 statii Partener, 151 statii Expres si 353 baze interne).

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 265,7 milioane dolari, in crestere cu 11%, si un rezultat operational pozitiv, de 13,7 milioane dolari, fata de nivelul negativ de 13,6 milioane dolari din 2009.

"Rezultatele financiare vin pe fondul eficientizarii activitatii companiei, a diversificarii portofoliului de produse dar si marjelor pozitive obtinute din vanzarea produselor petrochimice. Cantitatea de materie prima procesata de companie in 2010 a scazut cu 16% fata de nivelul atins in 2009, ca urmare a lucrarilor de modernizare a instalatiei de polietilene de inalta densitate (HDPE). Compania si-a propus pentru acest an finalizarea lucrarilor de majorare cu peste 70% a capacitatii de productie, cresterea securitatii in exploatare, dar si o reducere a costurilor de procesare", se arata in comunicat.

Grupul precizeaza ca Rompetrol Rafinare a avut o contributie totala catre bugetele locale si centrale de aproximativ 1,2 miliarde dolari, in crestere cu 17% fata de 2009.

Rompetrol Rafinare are un capital social de 2,109 miliarde de lei. Actiunile companiei, listate la Bursa de Valori Bucuresti, au inchis sedinta de tranzactionare de luni in stagnare, la 0,0564 lei/ unitate. La aceasta cotatie, capitalizarea Rompetrol Rafinare totalizeaza 1,18 miliarde lei.

Grupul Rompetrol este controlat de compania KazMunaiGaz, detinuta de statul kazah.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri