Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate la nivel national, a inaugurat la sfarsitul acestei saptamani repunerea in functiune a hidrocentralei de la Lotru-Ciunget, dupa un proces de retehnologizare care s-a cifrat la 88 de milioane de euro.
Contractul de retehnologizare, semnat in ianuarie 2007 cu consortiul Voith-Siemens din Austria (actualmente Voith Hydro), a fost finantat in proportie de 75% de Banca Mondiala, iar restul banilor au venit din resursele proprii ale producatorului de electricitate detinut de stat.

Centrala de pe Lotru a fost pentru prima data pusa in functiune in 1972 si are o putere instalata de 510 MW (un reactor de la Cernavoda are o putere de circa 600 MW), fiind echipata cu trei hidroagregate cu turbine de tip Pelton a cate 170 MW fiecare.

Pana in 2009, an in care a fost complet oprita, hidrocentrala a produs peste 26 milioane MW, cumuland peste jumatate de milion de ore de functionare.

Lucrarile de retehnologizare, prin care centrala a intrat intr-un nou ciclu de viata de 30 ani, s-au concretizat prin modernizarea echipamentelor hidroagregatelor. In acest moment, centrala a revenit cu intreaga sa capacitate instalata de 510 MW, hidroagregatele retehnologizate avand deja un numar cumulat de 7.000 de ore de functionare.

Hidroelectrica va retehnologiza si hidrocentrala de la Bicaz, investitia cifrandu-se la circa 110 milioane de euro, potrivit estimarilor lui Ion Ariton, ministrul Economiei, prezent la evenimentul inaugurarii de la Ciunget.

El a mai precizat ca proiectul hidrocentralei de la Tarnita-Lapustesti, cu o valoare estimata de peste un miliard de euro, ramane "prioritar" pentru guvern.

In 2010, Hidroelectrica a inregistrat o productie de 19,8 TWh, cu o capacitate instalata totala de peste 6.400 MW. Pentru 2011, compania vizeaza venituri totale de 3 miliarde de lei, in scadere cu 10% fata de nivelul preliminat din 2010. Investitiile bugetate sunt cu 16,4% mai mari anul acesta si se vor cifra la 1,7 miliarde de lei. Jumatate din suma va proveni din credite.

Reactoarele 3 si 4 inca isi asteapta investitorii


Ministrul Economiei anuntat totodata ca acordul investitorilor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a fost prelungit pana la 31 decembrie 2012, iar daca nu se vor gasi parteneri straini, atunci proiectul ar putea fi continuat prin participarea unor companii romanesti de stat.

"Daca nu vor veni alte companii, putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica", a spus ministrul. Saptamana viitoare, Nuclearelectrica urmeaza sa rascumpere, cu 4 milioane de euro, participatiile RWE (Germania), GDF Suez (Franta) si Iberdrola (Spania), companii care au anuntat luna trecuta ca se vor retrage din proiectul evaluat la 4 miliarde de euro.

Incertitudinile pietei si cele economice care inconjoara acest proiect, legate in mare parte de criza financiara, nu sunt compatibile cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara”, au declarat la acea data oficialii celor trei companii. Prima companie care s-a retras din proiect a fost CEZ (Cehia), distribuitor si furnizor de electricitate prezent pe piata romaneasca.

GDF Suez si RWE detin fiecare cate 9,15% din actiunile EnergoNuclear, societate mixta creata in toamna lui 2008 pentru constructia celor doua noi reactoare nucleare. Iberdrola are 6,2% din actiuni, iar restul se afla in mainile statului, prin intermediul Nuclearelectrica (60,15%), ale grupului siderurgic ArcelorMittal Romania (6,2%) si ale furnizorului de electricitate Enel (Italia) - 9,15%.

Cele doua reactoare (3 si 4) vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala (dezvoltata de reactoarele 1 si 2) din cadrul centralei nucleare de la Cernavoda, care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.

Hidroelectrica genereaza circa 30% din totalul productiei de energie electrica, un procent similar fiind asigurat de centralele pe baza de carbune, iar restul de centrala de la Cernavoda (circa 16%) si de centralele pe baza pe hidrocarburi si care folosesc alte resurse (centrale eoliene in special).

Citeste si:

RWE, Iberdrola si GDF Suez ies din proiectul reactoarelor de la Cernavoda. De ce?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri