Pana acum valoarea investitiilor companiilor austriece pe plan local s-a ridicat la 10 mld. euro, transformand Romania in una dintre cele mai interesante destinatii de business din regiune. Rudolf Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre problemele ce se regasesc pe agenda companiilor austriece si cum ar putea impacta acestea apetitul lor investitional.
Rudolf Lukavsky (47 de ani) este consilierul comercial al Ambasadei Austriei in Romania din anul 2009. Anterior, a ocupat functia de sef al diviziei de resurse umane si finante din cadrul Camerei de Comert a Austriei, departamentul de comert extern. In perioada 2001-2008 a fost consilier comercial al Ambasadei Austriei la Cairo.

Wall-Street.ro: Care este valoarea investitiilor realizate de companiile austriece in Romania anul trecut?
Rudolf Lukavsky:
Potrivit ultimelor date publicate de BNR, volumul investitiilor austriece in Romania se situeaza la peste 9 miliarde de euro sau 18,1% din totalul investitiilor straine directe. 2010 a fost un an dificil, insa companiile austriece si-au continuat planul investitional, in special in retail si modernizare industriala.

Wall-Street.ro: Ati observat o scadere a apetitului investitional pentru Romania in randul investitorilor austrieci? Mai este Romania tinta atractiva pentru investitii?
Rudolf Lukavsky:
Romania reprezinta o destinatie de business importanta pentru investitorii austrieci. Cu toate acestea, este crucial pentru Guvernul roman sa sprijine mediul de afaceri prin toleranta zero pentru lipsa de transparenta la licitatii si erori de conducere, o mai buna aplicare a legilor si o intensificare a investitiilor in infrastructura. In prezent, Romania este o piata dificila, insa cu potential ridicat.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante 5 companii austriece din punct de vedere al investitiilor in 2010?
Rudolf Lukavsky:
Cele mai importante si vizibile investitii austriece in Romania sunt Erste Bank/BCR si OMV Petrom. In total vorbim de peste 5.900 de firme austriece, active pe plan local in numeroase domenii. Austria are o prezenta mai puternica in sectorul serviciilor (banking, asigurari, transporturi), in industria de procesare a lemnului (Schweighofer, Egger, Kronospan), a materialelor de constructii (Baumit, Lasselsberger, Wienerberger, Bramac, Tondach). Gottfried Schenker, fondatorul companiei Schenker&Comp. Viena, activa in sectorul logistic, a deschis prima sa subsidiara in 1879 in Bucuresti, in prezent fiind una dintre cele mai importante nume in aceasta piata.

Wall-Street.ro: Care sunt principalele probleme in agenda companiilor austriece active in Romania?
Rudolf Lukavsky:
Orice decizie investitionala se bazeaza pe un mix de criterii – costurile cu forta de munca, competitia, potentialul pietei si cadrul legislativ. Schimbarile neasteptate a conditiilor legislative si politice reprezinta un dezavantaj pentru oricine. Este crucial pentru dezvoltarea viitoare a pietei ca Romania sa poata asigura un cadru de afaceri stabil. La modul general, companiile austriece solicita un nivel mai ridicat de transparenta la licitatii, eficienta si consistenta in administratia publica, o imbunatatire a sistemului legal care sa ofere facilitati mai bune pentru investitiile lor.

Wall-Street.ro: Care a fost cea mai importanta perioada pentru relatiile de afaceri intre cele doua tari?
Rudolf Lukavsky:
Anii dinainte de debutul crizei financiare in 2008 au reprezentat perioada cea mai “infloritoare” pentru relatiile de afaceri bilaterale intre Austria si Romania. Economia Romaniei a crescut cu un ritm anual record de 7% si investitiile continuau sa apara. In perioada 2004-2008 600 de companii cu capital austriac au fost inregistrate anual in Romania. Criza economica inceputa in 2008 a lovit puternic, toate sectoarele suferind din aceasta cauza, in special constructiile, imobiliarele si retail. In afara efectelor negative ale crizei financiare, au existat si aspecte pozitive – o temperare a situatiei, ceea ce a insemnat si o scadere a preturilor (in special in sectorul imobiliar si inchirieri) si a pretentiilor exagerate in privinta salariilor top management-ului.

Wall-Street.ro: Care sunt domeniile de activitate care prezinta cel mai mare interes pentru investitorii austrieci?
Rudolf Lukavsky:
Situatia dificila din piata a determinat o temperare a ritmului de dezvoltare pe perioada crizei financiare. Cu toate acestea, companiile austriece vad un potential ridicat in special in zona energiilor alternative, a componentelor auto, cercetare si dezvoltare, turism.

Wall-Street.ro: Cum arata datele privind valoarea exporturilor si importurilor realizate intre cele doua tari in 2010?
Rudolf Lukavsky:
Schimburile bilaterale intre cele doua tari sunt dominate de exporturile din Austria catre Romania, ce au atins un varf in 2008, de aproximativ 2,4 miliarde de euro si care au ramas in 2009 la un nivel peste media ultimilor 5 ani, de 1,6 mld. euro. Importurile din Romania au raportat o evolutie constanta in ultimii 5 ani, atingand in 2004 valoarea de 772 mil. euro, respectiv 645 mil. euro in 2009. In 2010 am observat o crestere dramatica a importurilor austriece din Romania, de aproximativ 55%, respectiv un avans de 5% a exporturilor austriece catre Romania (potrivit datelor preliminare).

Wall-Street.ro: Ce ne puteti spune despre companiile romanesti care investesc in Romania?
Rudolf Lukavsky:
Din pacate, exista putini oameni de afaceri romani care au pornit un business in Austria, cu toate ca aceasta tara prezinta multe avantaje ca si destinatie de afaceri: un mediu de afaceri si un sistem politic stabil, un sistem de taxe competitiv, proceduri simple si directe. In ultimii 15 ani peste 350.000 de companii au fost infiintate in Austria. Exista si un program special, ABA-Invest in Austria, dedicat investitorilor straini prin care acestia pot obtine informatii privind infiintarea unei companii in Austria.

Wall-Street.ro: Care au fost principalele efecte ale recesiunii asupra investitiilor austriece?
Rudolf Lukavsky:
Pe fondul situatiei economice globale foarte dificile, inclusiv in Romania, o parte din proiectele investitionale ale companiilor austriece au fost amanate. In schimb, niciun investitor important nu s-a retras din Romania, chiar daca multi au fost nevoiti sa isi restructureze activitatea.

Wall-Street.ro: Ce semnale aveti din partea companiilor care vor sa investeasca in Romania in acest an?
Rudolf Lukavsky:
Peisajul investitional pentru 2011 arata mult mai optimist. Observam un interes ridicat in piata, in special in sectorul energiilor alternative (eoliana, biomasa si biogaz), continuarea dezvoltarii retelelor de retail (Baumax, Billa, DM, Humanic, Kika) si a investitiilor din partea unor companii mari precum OMV Petrom, Schweighofer, Egger si Kronospan.

Wall-Street.ro: Cum vedeti viitorul relatiilor comerciale intre Romania si Austria?
Rudolf Lukavsky:
In ultimii ani Romania s-a dovedit a fi “locul fierbinte” al investitiilor austriece in regiune. In prezent, Romania se confrunta cu o competitie acerba din partea tarilor vecine deosebit de atractive. Ceea ce este cel mai important pentru aceasta locatie de business este existenta unui cadru legal clar, un mediu de afaceri competitiv, transparenta pentru investitori si o continuare a imbunatatirii infrastructurii.

Pana acum valoarea investitiilor companiilor austriece pe plan local s-a ridicat la 10 mld. euro, Austria fiind cel mai important investitor, cu 20% din volumul total al investitiilor in Romania.

In prezent, in Romania exista peste 5.800 de companii cu capital austriac, ce angajeaza 100.000 persoane, si peste 1.000 de investitori austrieci activi.

Printre principalii investitori austrieci se numara OMV, Erste Bank Group, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Lasselberger/Sanex, Kronospan si Egger.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri