OMV Petrom (SNP), companie controlata de grupul austriac OMV, a majorat preturile carburantilor cu noua bani pe litru, iar cel mai scump sortiment de benzina a depasit pentru prima data pragul de sase lei pe litru.
[Update] Rompetrol Downstream a majorat pretul benzinei si motorinei cu noua bani pe litru, pretul unui sortiment de benzina depasind pragul de sase lei pe litru si la compania controlata de KazMunaiGaz.

Astfel, benzinele Efix 95 si Alto 101 costa 5,35 lei pe litru, respectiv 6,02 lei pe litru. Totodata, noile preturi ale sortimentelor de motorina Efix si Alto 55 sunt 5,41 lei litru si 5,72 lei pe litru.

Preturile carburantilor vanduti in statiile Rompetrol pot varia cu +/- 5% fata de cele medii.


Astfel, benzina Premium fara plumb 95 costa 5,21 lei/ litru, iar Top Premium fara plumb 99+ are un pret de 5,59 lei/ litru, informeaza Mediafax.

Sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 pot fi cumparate cu 5,35 lei/litru, respectiv 6,01 lei/ litru. [Cititi si Benzina, aproape de 6 lei pe litru. Top 10 efecte in economie]

Motorinele Top Euro Diesel 5 si OMV Sprint Diesel au un pret de 5,38 lei/ litru, respectiv 5,4 lei/ litru, iar Euro Diesel 5 si OMV Alpin Diesel costa 5,24 lei/ litru, respectiv 5,72 lei/ litru.

Preturile din benzinariile OMV Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de cele de referinta.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

De la inceputul anului, companiile petroliere au scumpit carburantii de mai multe ori. Potrivit Institutului National de Statistica, combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar premierul Emil Boc a considerat documentul ca fiind prea general si a cerut refacerea materialului.

Boc a declarat ca Guvernul nu are parghii de interventie pe piata carburantilor si poate adresa companiilor doar rugaminti de reducere a pretului, dar cu riscul de a fi refuzat, astfel ca nu trebuie create false asteptari ca autoritatile pot anunta in perioada imediata ca pretul la pompa va scadea. In urma cu o luna insa, premierul declara ca statul a utilizat si va continua sa utilizeze toate parghiile pe care le are la dispozitie, in cadrul european, pentru a opri "cresterea aberanta" a preturilor la carburanti, care este insa determinata si de evolutia pretului pe piata internationala.

Petrolul, o resursa tot mai rara. Preturile ar putea exploda

Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca economia globala intra intr-o perioada in care petrolul va fi tot mai greu de gasit, care ar putea fi marcata de o crestere puternica a preturilor.

FMI noteaza ca tensiunile din piata sunt tot mai puternice, pe fondul cererii in crestere abrupta de pe pietele emergente aflate in expansiune puternica, precum China, care contrasteaza cu problemele de productie, in special in contextul exploatarilor ajunse la maturitate,

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri