Controlul deficitului bugetar si temperarea presiunilor inflationiste reprezinta principalele provocari cu care economia Romaniei trebuie sa se confrunte in 2011, iar deciziile ce vor fi luate de catre Guvern, BNR sau alte institutii vor juca un rol cheie in mersul economiei.
Romania are sanse mari sa iasa din recesiune in acest an, dar exista si riscuri importante, pe care nu trebuie sa le ignora, explica pentru wall-street.ro Florian Libocor (foto), economistul sef al BRD.

“Sunt premise favorabile si consistente ca in acest an Romania sa intre in zona de crestere pozitiva a PIB, insa riscul reintrarii in zona negativa nu dispare, el exista si nu trebuie ignorat. Va depinde de ansamblul de decizii care vor fi luate si de gradul lor de corelare si coordonare, daca acest risc se va materializa sau nu”, afirma Libocor.

Relansarea economica este cel mai important eveniment asteptat in Romania de catre populatie, companii, banci si investitori straini. Toata lumea spera ca 2011 o sa fie anul in care, cel putin statistic, economia o sa mearga mai bine. Exporturile, relansarea investitiilor si evolutia pozitiva a industriei vor scoate economia Romaniei din recesiune in 2011, an in care economistul sef al BRD mizeaza pe o crestere economica de circa 1,2% - 1,5% din PIB.

Dupa un avans de 7,3% din PIB in 2008, economia Romaniei s-a prabusit cu 7,1% in 2009, desi initial s-a spuc ca nu o sa fim afectati de criza, iar in 2010 declinul economic s-a redus la 1,3% din PIB.

“Cheia revenirii economice este increderea”, sustine Florian Libocor, care considera ca revigorarea investitiilor va usura si controlul somajului.

Provocarile cele mai mari pentru economie vin, in primul rand din zona deficitului bugetar, care o sa fie dificil de controlat in contextual in care 2012 este un an electoral, si, in al doilea rand, din cauza presiunilor inflationiste in crestere.

Marea provocare va fi controlul deficitului bugetar si este notabil ca tinta pentru primul trimestru a fost realizata”, subliniza Libocor. Guvernul s-a angajat in fata FM Isa reduca deficitul bugetar pana la 4,4% din PIB in 2011 si sa il reduca la 3% din PIB in 2012.

Deficitul bugetar aferent primelor trei luni din acest an a fost de 5,6 miliarde de lei, reprezentant 1% din PIB, potrivit datelor estimate prezentate de Ministerul Finantelor Publice. Controlul deficitului bugetar s-ar putea, insa, sa fie mai dificil pe masura ce anul electoral 2012 se apropie.

Lupta cu inflatia va reprezenta principala sarcina a BNR in acest an, in contextual in care presiunile inflationiste s-au accentuat, iar analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei a urcat la 7,8% in martie.

Inflatia va fi o provocare in ciuda unui efect de baza pozitiv. Temperarea presiunilor inflationiste din zona preturilor alimentelor si preturilor energiei, va necesita eforturi suplimentare. In mod probabil inflatia va fi in afara intervalului tinta”, concluzioneaza economistul sef al BRD.

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, intervalul de variatie fiind de plus/minus 1 punct procentual. Proiectia BNR arata ca inflatia se va plasa la 3,6% la finalul acestui an, dar acest scenariu pare putin probabil in conditiile in care inflatia anuala era de 7,6% in februarie.

O scadere a inflatiei in acest an pana la 3,6%, cat este prognoza BNR, este imposibila, iar acest fapt a fost subliniat chiar de catre BNR. Banca centrala va prezenta o noua prognoza in urmatorul raport pe inflatie, care va fi aprobat in sedinta de politica monetara din data de 3 mai 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri