Guvernul a initiat discutii cu OMV Petrom (SNP) pentru a determina compania sa reporneasca rafinaria Arpechim Pitesti, dar trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare, scrie Mediafax.
"Au fost initiate discutii pentru a determina OMV Petrom sa reporneasca activitatea rafinariei Arpechim Pitesti, insa decizia finala apartine investitorului, care se bazeaza pe propriile interese economice. La un moment dat, a aparut si ideea activarii clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pietei romanesti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi folosita, deoarece are efecte doar in cazul unei penurii de durata de petrol", au declarat surse oficiale.

Potrivit acestora, autoritatile cauta in continuare solutii prin care sa convinga investitorul sa reporneasca rafinaria de la Pitesti.

Clauza privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania, inclusa in contractul de privatizare a Petrom, prevede ca pe perioada in care statul continua sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, investitorul este obligat, in cazul unei crize, sa se consulte cu autoritatile cu privire la "actiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea in continuare a unei aprovizionari adecvate a pietei din Romania. Clauza nu poate fi insa activata decat in cazul unei penurii de durata de petrol, produse petroliere sau gaze naturale, cauzata de insuficienta cantitatilor furnizate de surse din afara Romaniei.

Grupul austriac OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiuni, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis, in 24 martie, inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim Pitesti, argumentand ca optiunea vanzarii nu este fezabila in contextul in care compania nu a gasit un cumparator "credibil" care sa aiba expertiza si resursele financiare pentru operarea rafinariei. Petrom a precizat atunci ca decizia nu va avea un impact negativ aprovizionarea pietei de carburanti din Romania.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfarsitul lunii martie, la Pitesti, intrebat despre inchiderea rafinariei Arpechim, ca "raul primordial" se afla in contractul de vanzare-cumparare al Petrom de catre Guvernul Adrian Nastase, contract care, in opinia sa, a adus "un prejudiciu urias" economiei nationale.

Intrebat daca rafinaria Arpechim mai are vreo sansa, premierul a raspuns: "Este in atentia mea si, dupa ce voi face o analiza in Guvern, v-as putea da un raspuns". El a adaugat ca nu i-a placut "niciodata" contractul de vanzare-cumparare al Petrom semnat in timpul Guvernului Adrian Nastase.

In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%. Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.

Tot la finalul lunii martie, dupa o intalnire a reprezentantilor OMV Petrom cu prefectii de Arges si Valcea si cu conducerea combinatului chimic Oltchim in care s-a discutat despre situatia rafinariei Arpechim, deputatul PSD Iulian Iancu, presedinte al Comisei pentru Industrii din Camera Deputatilor, a declarat ca solutia pentru salvarea rafinariei ar fi ca reprezentantul Guvernului in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom sa conteste in instanta decizia de inchidere, el spunand ca exista un termen de sase luni in care poate fi gasita o rezolvare.

El a aratat ca urmatorul pas va fi o analiza foarte atenta a acestor concluzii, cu ministrul Ecomiei, dupa care analiza "se va muta la nivelul premierului".

Managerul general al Combinatului Chimic Oltchim Ramnicu Valcea, Constantin Roibu, a declarat, la randul sau, ca rafinaria Arpechim ar putea fi preluata de catre unitatea pe care o conduce, iar primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a apreciat ca singurul care poate "intoarce" decizia de inchidere a rafinariei este Guvernul, precizand ca trebuie tinut cont si de partea sociala pe care o implica decizia, respectiv concedierea a 700 de persoane.

Rafinaria Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an si a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic. Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluata in luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Ramnicu Valcea (OLT).

Rafinaria Arpechim a functionat anul trecut numai trei luni, din ratiuni economice.

Compania OMV Petrom a inregistrat in 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizarii, in 2004. Castigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare fata de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri