Litrul de benzina a spart saptamana trecuta pragul istoric de 6 lei/litru, iar scumpirile nu se vor opri aici, dupa cum avertizeaza distribuitorii. Cum pot fi tinute in frau preturile la carburanti in conditiile in care inflatia a sarit luna trecuta de 8%, dupa ce preturile la alimente au luat-o razna?
O prima solutie, aplicata si de vecinii de la sud de Dunare, este cea a inghetarii preturilor la pompa, pentru o perioada limitata. Aceeasi masura ar putea fi luata si de Executivul roman, potrivit declaratiilor lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

El a adaugat ca Petrom, liderul pietei carburantilor din Romania, nu poate decide de unul singur scaderea preturilor intrucat ar putea fi mai apoi atacat de concurenta si acuzat ca practica preturi de dumping.

Daca Guvernul ar lua decizia inghetarii preturilor, iar aceasta va fi impusa de Parlament, atunci Petrom ar putea fi de acord cu o astfel de masura. “Petrom nu se opune daca Guvernul ia o astfel de decizie”, a subliniat Iancu.

O a doua masura care ar putea fi luata este stoparea aportului componentei bio pe o perioada data. “Daca iei o decizie in privinta componentei bio, atunci ea se adreseaza tuturor jucatorilor”, a explicat Iulian Iancu.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, in conformitate cu prevederile europene in materie de reducere a poluarii, carburantii comercializati in Romania contin 5% componente bio, ceea ce a insemnat si o majorare a pretului cu 3 bani/litru. Procentul biocarburantilor urmeaza sa creasca in urmatorii ani, ajungand ca de la 1 ianuarie 2019 benzina sa aiba un continut de biocarburant de minim 10% in volum.

Iulian Iancu a mai anuntat ca parlamentarii au decis formarea unei comisii de ancheta asupra Petrom cu privire la modul in care s-au calculat preturile la carburanti in perioada de postprivatizare. Iulian Iancu a adaugat ca ancheta ar putea fi extinsa la nivelul tuturor jucatorilor din piata de distributie de produse petroliere.

Ancheta nu va dura mai mult de 90 de zile, astfel incat pana la data de 1 iulie aceasta ar trebui finalizata. “In urma anchetei, vom afla cum poate statul si Consiliul Concurentei sa intervina pe piata carburantilor”, a declarat presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii.

La sfarsitul saptamanii trecute, cel mai scump sortiment de benzina a depasit pragul de 6 lei/litru, in conditiile in care OMV Petrom si Rompetrol – primele doua mari companii petroliere de pe piata romaneasca – au aplicat o majorare a preturilor cu 9 bani/litru. La inceputul acestei saptamani, si LukOil a scumpit carburantii tot cu 9 bani/litru, dar in doua etape.

Principalii distribuitori de carburanti de pe piata locala sunt OMV Petrom, Rompetrol, LukOil si MOL.

Citeste si:

FMI avertizeaza: Petrolul, o resursa tot mai rara. Preturile ar putea exploda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri