Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini si a jucatorilor de pe pietele externe este din nou afectata: Eurostat apreciaza datele privind deficitul bugetar incomplete sau gresite. Autoritatile romane au fost atentionate, iar economistii considera ca situatia este inacceptabila.

Raportul Eurostat

Clarificarea INS

Eurostat, directia de statistica a Comisiei Europene, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar din 2010, calculat dupa standardele ESA95.

"Eurostat isi exprima rezerva fata de calitatea datelor raportate de Romania din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare in sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de incasari si plati", cat si a naturii anumitor tranzactii financiare si consolidarii fluxurilor intra-guvernamentale", se precizeaza intr-un raport al biroului de statistica al Comisiei Europene.

Romania se claseaza pe locul 11 in Uniunea Europeana in functie de deficitul bugetar din 2010 ca pondere din PIB calculat dupa standardele ESA95, de 6,4%, fata de 8,5% in 2009. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost anul trecut de 6,5% din PIB.

Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat, se mentioneaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei.

Din ce cauza are Eurostat rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania?


"Suspectez faptul ca datele transmise la Eurostat au fost incomplete din cauza ca pentru unele companii de stat nu au fost disponibile date si nu au putut fi consolidate. Totusi, nu exista o explicatie pe care sa o putem accepta pentru aceasta situatie. Este inacceptabil sa fim oaia neagra din Europa cu date incomplete", a declarat Ionut Dumitru (foto sus), economistul sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal.

Situatiile transmise la Eurostat au fost elaborate de INS, MFP si BNR conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii (31 martie 2011).

Ionut Dumitru considera ca datele o sa fie revizuite, completate si transmise din nou catre biroul de statistica al Comisiei Europene. Presedintele Consiliului Fiscal mentioneaza insa ca "atentionarea Eurostat afecteaza credibilitatea Romaniei".

Oficialii INS mai precizeaza ca astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011).

Fostul europarlamentar Daniel Daianu (foto stanga) caracterizeaza mesajul transmis de catre Eurostat ca fiind unul clar nefavorabil, mai ales dupa ce Grecia s-a aflat intr-o situatie similara, mesaj care "arunca o umbra generala asupra credibilitatii INS". El a precizat ca exista diferente metodologice intre deficitul bugetar calculat conform standardelor ESA 95 si cel calculat pe cash, diferente de care INS ar trebui sa aiba grija si sa le precizeze, mai ales in contextul in care s-a lucrat cu aproximari.

Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale.

Referitor la rezervele formulate de catre Eurostat asupra datelor transmise de catre Romania, INS mentioneaza ca odata cu notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.

In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare.

Pierderile Termoelectrica si CFR Infrastructura ar putea duce deficitul la 6,9%

Deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Deficitul va ramane insa sub limita de 7,3% stabilita cu Comisia Europeana, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Mediafax.

"Companiile de stat care nu acopera, din venituri proprii, cel putin 50% din cheltuielile de functionare sunt luate de la sectorul economic si incluse la sectorul bugetar. Statistica (Institutul National de Statistica, n.r.) face periodic, de doua ori pe an, un test la companiile de stat pentru a stabili sau a determina in ce categorie se incadreaza", a spus Gherghina.

El a afirmat ca "a intrat in discutie daca trebuie retratate CFR Infrastructura si Termoelectrica" si ca decizia ca acestea sa fie incluse in bugetul general consolidat a fost luata spre sfarsitul lunii martie, cand trebuia inchisa raportarea catre Eurostat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri