Valoarea investitiei la reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, estimata la 4 miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata de la 2015-2016 pentru anul 2019.
EnergoNuclear, compania care va construi cele doua unitatati, asteapta noi oferte noi oferte din partea investitorilor, informeaza Mediafax.

"Vom estima o noua valoare pe baza potentialelor oferte. Vom face o noua fezabilitate a proiectului", a declarat directorul general al EnergoNuclear, Dragos Popescu.

EnergoNuclear este compania mixta care deruleaza proiectul si este controlata in proporie de 85,6% de Nuclearelectrica. In actionariat mai figureaza ArcelorMittal Romania si grupul italian Enel.

Investitorii vor fi selectati pana in martie 2012 prin vanzarea catre acestia de actiuni detinute de Nuclearelectrica la EnergoNuclear. Nuclearelectrica si-a propus sa ramana, dupa selectarea noilor investitori, cu o participatie 40% la EnergoNuclear.

Realizarea lucrarilor de executie este estimata pentru perioada august 2013- iulie 2019, se arata in calendarul de derulare a investitiei prezentat de Popescu.

Intrebat daca statul ar trebui sa detina pachetul majoritar in acest proiect, Popescu a afirmat: "Cu conditia sa aiba bani".

Nucleareletrica este nevoita sa caute noi actionari pentru aceasta investitie, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

"Noi nu am esuat in atragerea de parteneri in proiect. Cele patru companii s-au retras din considerente strategice", a spus Popescu, mentionand ca foloseste un discurs "diplomatic".

Unitatile nucleare 3 si 4 vor ave o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri