Investitiile in energie pot fi "o a doua Dacia" pentru economia romaneasca, estimeaza Mariana Gheorghe, sefa Petrom si cea mai puternica femeie din mediul de afaceri romanesc. Dinspre BNR mesajul este clar: suntem o tara mica si depindem de ce se intampla in afara Romaniei.
Investitiile in infrastructura energetica pot fi "o a doua Dacia" pentru economia romaneasca si vor sustine un numar important de locuri de munca, a declarat Mariana Gheorghe (foto), presedinte al Consiliului Investitorilor Straini si totodata director general la OMV Petrom.

"Consiliul Investitorilor Straini a identificat trei directii importante prin care economia romaneasca isi poate relua cresterea. Acestea sunt infrastructura - in energie, transport si IT -, un nivel de cunoastere mai bun, atat la nivelul mediului de afacaeri, al populatiei, cat si al mediului universitar, respectiv stabilitatea macroeconomica si o mai buna guvernanta publica", a afirmat Gheorghe la o conferinta pe teme economice, anunta Mediafax.

De asemenea, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a evidentiat rolul reluarii fluxurilor de capital in sprijinirea unei reveniri a economiei, chiar daca aceasta pune presiune pe inflatie.

El a aratat, intr-o prezentare sustinuta la o conferinta de teme economice, ca pana in anul 2015 contributia fluxurilor de capital la cresterea Produsului Intern Brut va fi de 2,9% in viziunea FMI, cu un punct procentual mai mica fata de estimarile autoritatilor romane, de 3,9%.

"In Romania, cresterea economica depinde foarte mult de ce se intampla in afara Romaniei. Suntem o tara mica si depindem de ce se intampla acolo si de deciziile care se iau acolo", a spus Croioru.

El a precizat ca este gresita ideea potrivit careia motoarele cresterii economice ar trebui sa se mute de la consum la investitii.
"Este profund gresit. Nu se poate ca domnul Florin Pogonaru (presedintele AOAR, prezent in sala si dat ca exemplu de investitor, n.r.) sa decida sa investeasca in ceva daca nu exista cineva care sa cumpere", a spus Croitoru.

Mediul de afaceri arata cu degetul inspre autoritati


Mariana Gheorghe a mentionat ca mediul de afaceri se confrunta in fiecare zi "cu slabiciunea autoritatilor", iar sectorul public, pe langa stabilitate si predictibilitate, are nevoie si de cresterea transparentei institutiilor statului.

"In infrastructura sectorul energetic are potentialul de a fi o a doua Dacia", a continuat Gheorghe.

Automobile Dacia, una dintre cele mai mari companii din Romania, avea la sfarsitul anului trecut 13.800 angajati, constructorul auto fiind in 2010 principalul exportator. Vanzarile companiei au avut o pondere importanta in exporturile Romaniei si in primul trimestru al anului in curs, cand cresterea PIB a fost impulsionata de majorarea livrarilor companiilor romanesti pe piete externe.

Potrivit Marianei Gheorghe, criza economica si financiara a reprezentat si o oportunitate, dar reformele trebuie sa continue.

"Romania are intr-adevar potential si are nevoie de competente locale, care trebuie dezvoltate intern de catre noi, astfel ca relansarea economica sa nu fie una marginala sau oportunistica, ci una sustenabila", a mai spus Gheorghe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri