Fitch, binecunoscuta agentie de evaluare financiara, a urcat cu o treapta ratingul de tara acordat Romaniei, la „BBB-„ (investment grade) de la nivelul precedent de „BB-„ (non-investment grade sau junk). Bancherii, economistii si toti actorii din economie asteptau cu nerabdare aceasta veste, sperand sa vada cat mai repede noi investitori straini pe plan local.
Romania a fost tinuta in categoria tarilor „junk” timp de aproape trei ani, timp in care autoritatile au trebuit sa se imprumute de la FM si de pe pietele externe, sa reduca salariile bugetarilor si sa majoreze cota TVA pentru a putea reintra in „gratiile” investitorilor straini. Astazi, Fitch anunta ca perspectiva economica a Romaniei este stabila, desi in urma cu mai bine de doi ani se zvonea ca vom intra in incapacitate de plata.

„Aceasta revizuire reflecta progresul Romaniei in procesul de redresare dupa efectele crizei financiare, progres evidentiat de revenirea cresterii economice, a performantei puternice a exporturilor si a reducerii semnificative a deficitului de cont curent si a diminuarii deficitului bugetar”, explica oficialii Fitch.

Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2011 cu 0,7% in termeni ajustati comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, avans sustinut in principal de industrie, pe fondul unei cresteri semnificative a exporturilor. Inceputul lui 2011 a adus pentru economie iesirea tehnica din recesiune, dar criza din economia reala inca nu si-a atins finalul.

Romania scapa de calificativul „junk”: Ce asteptari au bancherii?

Bancherii, unii dintre cei mai influenti actori din economie, vad anuntul Fitch ca fiind o veste foarte buna si spera sa vada cat de curand reluarea cererii pentru credite din partea companiilor, dar si a populatiei.

„Este o veste buna si ajuta Romania in termeni de reputatie. In timp ce alta tari sunt retrogradate, noi ne imbunatatim perspectiva in fata investitorilor straini. Fiecare stire buna din mediul economic ajuta la restabilirea increderii fata de evolutia viitoare a Romaniei”, sustine Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Romania isi recastiga imaginea in fata agentiilor de rating, in timp ce Grecia, o tara din zona euro, are cel mai slab rating de tara din lume.

„Imbunatarirea ratingului coroborata cu primele trimestre din care am tras concluzia ca iesim din recesiune nu pot fi decat vesti bune care ofera optimism tuturor agentilor economici, atat companiilor private si celor de stat, cat si populatiei”, spune Radu Gratian Gretea, presedintele CEC Bank, a patra banca de pe piata locala dupa valoarea activelor gestionate si singura banca comerciala detinuta de stat.

Ghetea sustine ca asistam la un „inceput de stabilitate economica ce trebuie sa fie privit cu optimism, dar si cu realism”. In opinia sa, economia trebuie sa reinceapa sa genereze proiecte de investitii, locuri de munca si incredere pentru ca Romania sa ajunga la o crestere economica reala si sustenabila.

„Din punct de vedere bancar, noi privim cu optimism aceasta veste si sunt convins ca sfarsitul acestui an va putea aduce si relansarea consumului”, afirma Ghetea, care detine si pozitia de sef al Asociatiei Romane a Bancilor.

Decizia pozitiva a Fitch vine exact dupa ce Romania a imprumutat 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe prin vanzarea de eurobonduri pe cinci ani la un randament de 5,29%. La acel moment, Fitch a atribuit emisiunii ratingul „BB+”. Romania ar fi avut sansa sa se imprumute mai ieftin de pe pietele externe daca ratingul de tara era imbunatatit mai devreme, cu o luna in urma.

„Desi ultimii ani au cam zguduit increderea investitorilor in calificativele acordate de agentiile de rating, apreciez ca vestea ca Fitch a urcat ratingul Romaniei cu o treapta, in categoria investment grade, reprezinta un semnal pozitiv care va fi luat in considerare de pietele financiare, mai ales ca este primul semnal de acest tip”, considera Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

Bogza mai subliniaza ca este esential ca Romania sa confirme in urmatoarea perioada aceste semnale pozitive. „Este foarte important sa nu se faca pasi gresiti pentru ca Romania mai are de lucrat in ceea ce priveste indicatorii macroeconomica si increderea consumatorilor”, explica bancherul din cadrul Bancpost, una dintre primele zece banci de pe piata locala.

Efecte pozitive pentru oferta Petrom si pentru piata de capital

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, a fost surprins placut de imbunanatirea ratingului tarii, mai ales ca astepta aceasta veste in toamna.

„Vestea ca Fitch a reintrodus Romania in categoria statelor recomandate pentru investitii este o surpriza foarte placuta, mai ales ca vine inaintea ofertei de vanzare a Petrom. Se deschide astfel calea in Romania pentru mai multe fonduri de investitii straine, care aveau restrictii de a investi intr-o tara din categoria Junk”, a explicat Ionescu.

Astfel, oferta Petrom ar putea atrage si subscrierile investitorilor institutionali straini care aveau restrictii legate de ratingul tarii.

„Este o veste foarte buna care contureaza eforturile Bursei de Valori Bucuresti de a atrage cat mai multi investitori nerezidenti”, a explicat Ionescu.

Analistul Target Capital, Andrei Radulescu, se declara surprins de momentul anuntului facut de Fitch privind imbunatatirea ratingului. Daca decizia nu este suprinzatoare, data fiind stabilizarii climentului macroeconomic intern, analistul crede ca Fitch a asteptat votul parlamentului elen privind noul program de consolidare bugetara.

„Cred ca acest raport este facut de mai mult timp, dar analistii Fitch au asteptat votul parlamentului elen pentru a il publica. Motivele acestei imbunatatiri sunt justificate. Sa nu uitam ca in septembrie 2008 agentiile de rating au surprins economistii romani cu reducerea acestuia. La acel moment, se spunea ca s-au grabit putin, dar ce a urmat dupa toamna anului 2008 a fost peste asteptarile tuturor”, a explicat Radulescu pentru wall-street.ro.

El nu exclude posibilitatea unui nou val de criza, chiar riscurile nu sunt atat de mari precum in 2008.

In piata de capital, o astfel de veste ar avea impact poitiv, in mod normal.

„Climatul bursier global se mentine inca sub impactul crizei finantelor publice si pe plan local se resimte o atmosfera de vacanta. Aceasta veste ar trebui sa sprijine indirect oferta Petrom, prin ameliorarea perceptiei despre tara noastra si diminuarea factorilor de risc. In acest context, si pretul ar putea fi putin mai mare decat ar fi fost fara aceasta imbunatatire a ratingului”, spune vRadulescu.

In opinia sa, aceasta veste aduce un pas inainte pentru investitori, dar nu trebuie sa asteptam cresteri spectaculoase de cotatii sau lichiditate, in conditiile in care riscurile nu s-au disipat.

Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom este asteptata sa inceapa saptamana viitoare iar alocarea titlurilor se va face in principal dupa regula "primul venit, primul servit" pentru pachetul cel mai mare si la pretul cel mai mare, au declarat surse din piata de capital.

Ce impact a avut vestea Fitch? Leul castiga teren in fata euro

Moneda nationala si-a accentuat aprecierea la finalul sesiunii interbancare, iar cursul de schimb a coborat sub 4,2 lei/euro, dupa ce Fitch a anuntat ca a imbunatatit ratingul Romaniei, la "BBB-", cu perspectiva stabila. Aprecierea leului vine dupa mai multe sedinte consecutive de depreciere.

„Vestea a avut un impact pozitiv asupra leului, care s-a apreciat cu circa 0,6% fata de euro imediat dupa anuntul agentiei Fitch. Tinand cont de deprecierea leului din ultima luna si de recenta diminuare a incertitudinilor pe piata externa, consideram ca in perioada urmatoare este posibil ca leul sa inregistreze noi castiguri”, explica analistii Raiffeisen Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri