Data de 2 august se apropie rapid, iar republicanii si democratii americani trebuie sa ajunga pana atunci la un acord cu privire la un program coerent de restructuare a datoriilor SUA in urmatorii ani si de reducere a deficitului, in timp ce pe termen scurt situatia solicita urgent majorarea plafonului de indatorare a tarii, adica peste 14,3 trilioane de dolari.
Presedintele Barack Obama a facut apel la publicul american sa puna presiune pe reprezentantii Congresului SUA pentru ca acestia sa ajunga la un compromis cu privire la majorarea plafonului datoriei federale si de a evita astfel un potential default devastator pe data de 2 august.

Un acord ar permite guvernului sa continue a imprumute bani si sa isi plateasca datoriile curente, prin asa zisa „rostogolire a datoriilor”. Apelul presedintelui a fost facut in noaptea de luni spre marti, scrie CNN.

"Poporul american poate a votat pentru guvern divizat, dar ei nu au votat pentru un guvern disfunctional, a carui consecinta este reducerea adaptarii la contextul actual. Asadar, va cer tuturor de a va face auzita vocea. Daca doriti o abordare echilibrata a reducerii deficitului, atunci fiecare membru al Congresului trebuie sa stie... Daca sunteti increzatori ca putem rezolva aceasta problema prin compromis, trimiteti acest mesaj", a spus Obama.





Desi discutiile pe tema plafonului datoriilor dureaza de ceva vreme, republicanii si democratii nu au reusit sa ajunga la un acord in acest sens, nici in weekend-ul care a trecut, in baza divergentelor dintre opinii si ideologii politice.

Obama (foto) a anulat doua aparitii de strangere de fonduri luni, in contextul in care discutiile din week-end cu scopul de a rezolva criza s-au lovit obstacole noi. "Am intrat intr-un impas", a declarat un oficial democrat pentru CNN. "Incercam, dar nu exista nici un consens", a spus, de asemenea, tabara republicana

Unde va ajunge SUA?
Deja investitorii internationali au reactionat la aceasta situatie de impas politic si economic al SUA si au inceput sa vanda dolari contra altor valute, precum francul elvetian.

Francul elvetian a atins un nivel record fata de dolar si s-a apreciat in raport cu euro, in urma interesului investitorilor pentru plasamente sigure, cu 2,1%, la un nivel record de 80,21 centi pentru un dolar, iar la ora 6:58 a.m. era tranzactionat la New York in crestere cu 1,9%, la 80,4 centi pentru un dolar. Cotatia aurului a ajuns si ea la un nou record, respectiv de 1.622 dolari pe uncie.

In cazul in care Congresul nu reuseste sa ridice limita de 14.3 trilioane de dolari datorie pana pe 2 august, americanii s-ar putea confrunta cu o crestere substantiala a ratelor de dobanda si un dolar in declin, ceea ce ar reduce puternic puterea de cumparare, printre alte probleme. Cum costul creditului creste la nivel national, creditele ipotecare individuale, credite auto si imprumuturile pentru studenti ar putea deveni mult mai costisitoare, scrie CNN. Un sistem de monitorizare a datorie SUA este diponibil aici.

Democratii americani urmaresc cresterea limitei de indatorare cu inca 2.4 trilioane de dolari care sa acopere cheltuielile guvernului pana la alegerile din noiembrie 2012, prin planul liderului majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, si reduceri de cheltuieli in urmatoarea decada de 2,7 trilioane de dolari, scriu, de asemenea, jurnalistii de la Fox News.

De cealalta parte, republicanii, prin John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor vor un plan in doua trepte. In prima faza, acestia vizeaza o reducere a cheltuielilor cu 1 trilion de dolari in timp ce plafonul de indatorare ar urma sa creasca treptat pana in 2012. A doua faza a planului ar urma sa lege o noua majorare a limitei datoriei de un set de reforme fiscale.

Democratii se opun vehement ideii de a vota de mai multe ori ridicarea plafonului datoriei pana la alegerile din 2010, argumentand ca o astfel de cerinta este nerealistica politic si ar putea deveni destabilizatoare din punct de vedere economic. Republicanii doresc pentru a bloca pe termen lung modificarile fiscale si cheltuielile, si sustin ca presedintele Barack Obama incearca sa evite decizii politice dificile intr-un an electoral. Chiar daca vor ajunge la un consens privind plafonul datoriei, SUA ar putea pierde ratingul AAA daca deficitul ramane la 11% din PIB.

Cum liderii celor doua partide continua sa se confrunte, analistii avertizeaza ca "nervozitatea pe pietele financiare creste in perspectiva unui default american". Indicii Dow Jones si Standard & Poor's 500 au coborat luni cu 0,84%, iar Nasdaq a pierdut 0,95%, potrivit Mediafax.

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat, de asemenea, SUA ca trebuie ca majoreze urgent plafonul de indatorare si sa aduca datoriile sub control, pentru a proteja economia mondiala. Potrivit organizatiei, ritmul lent de redresare poate continua, cu unele ajustari fiscale, dar a notat ca datoriile publice reprezinta un motiv de ingrijorare.

SUA trebuie sa aplice din anul fiscal 2012, care va începe pe 1 octombrie, unele masuri menite sa aduca datoriile sub control, altfel risca sa isi piarda credibilitatea, in contextul posibilitatii cresterii bruste a dobanzilor sau retrogradarea ratingului suveran. Aceste riscuri vor avea si repercusiuni semnificative la nivel mondial, avand în vedere rolul central al titlurilor americane de Trezorerie pe pieþele financiare internaþionale, a aratat Fondul, citat de Mediafax.

Institutia a avertizat pe de alta parte ca "ajustarea bugetara excesiva" trebuie evitata, intrucat ar afecta cererea interna si ar incetini dezvoltarea economica. FMI anticipeaza intr-un scenariu optimist ca economia va avea, incepand din 2012, un ritm de dezvoltare de circa 2-3/4-3%, care va duce la o crestere moderata a veniturilor si la o reducere lenta a somajului.

Datoria publica americana a atins plafonul maxim in luna mai, de 100% din PIB, iar guvernul nu mai poate sa depaseasca limita impusa legal. Trezoreria SUA a cerut in acest sens Congresului inca din ianuarie sa majoreze plafonul, iar din luna mai a luat o serie de masuri exceptionale, pentru a putea sa emita in continuare obligatiuni fara sa creasca datoriile nete ale statului.

Daca blocajul nu va fi rezolvat pana la 2 august, Statele Unite vor intra in incapacitate de plata a anumitor obligatiuni care ajung la maturitate. Statele Unite au avut anul trecut un Produs Intern Brut de aproape 14.700 miliarde de dolari.

Totusi, obligatiile financiare ale Statelor Unite ajung la aproape 100.000 de miliarde de dolari, de circa sapte ori Produsul Intern Brut al tarii, daca pe langa datoria publica sunt incluse costurile unor programe sociale sau de sprijinire a economiei in perioada crizei.

O mare parte a atentiei opiniei publice din Statele Unite este concentrata asupra datoriei publice, de 14.300 de miliarde de dolari, insa aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cel de securitate sociala.

Statul este, de asemenea, prins si in capcana altor datorii, precum programul de sustinere a sistemului financiar din cauza crizei din 2008-2009, arata date guvernamentale. Adunate, acestea totalizeaza aproape 100.000 de miliarde de dolari si pun SUA intr-o pozitie fiscala deloc de invidiat.

Citeste si: La fundul sacului cu datoriile. Cine sunt "proprietarii" SUA?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri