Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat la inceputul intrevederii cu seful statului, ca, desi se afla la mijloc de misiune in tara noastra, are vesti bune de anuntat, presedintele Traian Basescu afirmand ca obiectivul Romaniei este sustinerea crearii locurilor de munca.
"Cunosc problemele care au fost deja discutate si, mai mult sau mai putin, sunt de aceeasi opinie cu premierul. Principalul obiectiv pe care il avem, uitandu-ne la ce s-a intamplat in primele luni ale anului, este sa impingem resursele guvernamentale in sustinerea crearii de locuri de munca", a spus Traian Basescu, in debutul intrevederii, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca principalul obiectiv este mentinerea tendintei de crestere si luna urmatoare.

"Daca vom continua sa aplicam masuri de austeritate, spre exemplu plata arieratelor acum si vom diminua resursele pentru investitii, vom pierde tendinta cresterii PIB-ului. Luam in considerare arieratele din sistemul sanitar si noi credem ca, daca lucrurile vor merge ca in primele sase luni, cu plusul din veniturile bugetare, vom aveam ceva posibilitati, in octombrie, noiembrie, decembrie, chiar daca acum nu platim intreaga nota a arieratelor. Pe de alta parte, sistemul medical trebuie sa negocieze cu furnizorii de medicamente sa extinda perioada de plata. Sunt multe alte tari in Europa care au o perioada de 36 de zile pentru plata", a adaugat seful statului.

Presedintele a mentionat ca lipsa reformelor in sistemul sanitar este demonstrata de situatia financiara.

"Dar este clar ca doar o aparenta reforma a sistemului nu mai poate functiona. Ok, am inchis cateva spitale, dar sistemul nu este reformat si aici trebuie sa punem costurile sub control intr-un mod real. Nu putem continua sa irosim toate resursele intr-un sistem care refuza o reforma reala si un management curat al resurselor. Mai intai, sistemul trebuie sa fie functional din punct de vedere managerial, de la alocarea resurselor si mai tarziu sa indreptam banii din investitii pentru a acoperi gaurile care se creeaza in mod constant in sistemul sanitar", a mai spus Basescu.

El si-a cerut scuze ca interventia sa a fost mai lunga, dar a precizat ca mesajul sau este ca autoritatile nu sunt impotriva bolnavilor, care trebuie sa fie tratati, dar ca, "mai intai, administratorii din sistemul sanitar trebuie sa se uite la bani".

La randul sau, Jeffrey Franks a afirmat ca, desi delegatia se afla la mijlocul misiunii, are "vesti bune de anuntat".

"Nu suntem la finalul misiunii, de obicei ne intalnim la sfarsit. Suntem abia la mijloc, dar cred ca avem niste vesti bune de anuntat, asa cum probabil ca stiti deja", a spus Franks.

El a adaugat ca au fost evaluate performantele din cadrul programului pana la mijlocul anului si s-a descoperit ca tintele au fost atinse in ceea ce priveste criteriile de performanta in practic toate domeniile.

"Exista unul asupra caruia inca mai lucram, dar sunt vesti bune, ca performantele din cadrul obiectivelor merg destul de bine. In zona structurala, exista domenii unde trebuie sa continuam eforturile. Ati mentionat unul, in zona asistentei medicale, dar, repet, vedem ceva miscare in zonele cheie si cred ca ne vom intoarce cu un raport bun la Washington pentru urmatoarea analiza a board-ului, dar desigur ca trebuie sa lucram impreuna la rectificarea bugetara din 2011, la bugetul din 2012 si la zona structurala in general", a mentionat Franks.

"Jeff, sunt de acord in totalitate ca trebuie sa ne adaptam deficitul la sistemul ESA pentru a nu mai avea discrepante in raport cu UE si probabil (...) va trebui sa fixam ca tinta teoretic 2,5% pentru a avea 3% pe ESA, dar aici va stiu punctul de vedere. Aici trebuie sa discutam, poate sa fixam 2,8-2,9%, undeva pe aici, sa negociem. Poate nu in mod definitiv acum, in octombrie, la urmatoarea misiune, dar va trebui sa gasim o solutie pentru a nu opri investitiile, pentru ca din cauza realitatilor de pe piata internationala trebuie sa avem in vedere ca cel mai puternic investitor sa fie guvernul in urmatoarea perioada, altfel nu putem face ca lucrurile sa inainteze", a spus Basescu, dupa care jurnalistii au fost invitati sa paraseasca sala, restul intrevederii desfasurandu-se cu usile inchise.

Membrii delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au fost primiti, luni, si la Palatul Cotroceni, de catre premierul Emil Boc, impreuna cu ministrul Finantelor.

Romania a iesit din recesiune si va mentine ritmul reformelor, deoarece nu este inca momentul de a sarbatori cu sampanie, provocarea Guvernului fiind sa nu faca "niciun pas inainte", sa deruleze o politica prudenta si sa nu se intoarca la populism, le-a spus, luni, premierul
Emil Boc oficialilor FMI.

Seful delegatiei Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks, l-a asigurat pe Boc ca FMI apreciaza eforturile Guvernului de a respecta programul convenit si a creste din punct de vedere economic.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri