Comisia Europeana (CE) va prezenta luni, 1 august, un plan prin care cofinantarea pe care trebuie sa o asigure Romania si alte cinci state membre la accesarea fondurilor UE va scadea de la 15% la 5%, oferind astfel un acces mai usor si mai rapid la zeci de miliarde de euro, potrivit Financial Times, preluat de Mediafax.
Planul nu va implica majorarea finantarii care revine UE si va simplifica reglementarile privind cofinantarea pentru Grecia, Irlanda, Portugalia, Ungaria, Letonia si Romania, astfel incat aceste state sa nu mai fie nevoite sa vina cu la fel de multe fonduri proprii pentru a primi finantari UE.

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din costul unui proiect aprobat, inainte ca Bruxelles-ul sa plateasca diferenta.

Lipsa cofinantarii este unul dintre motivele pentru care unii din cei mai saraci membri UE nu reusesc sa acceseze fondurile europene puse la dispozitie, o situatie ciudata in spatiul comunitar, unde membrii duc lupte grele pentru a obtine o parte cat mai mare din bugetul european, noteaza FT. Cotidianul britanic da exemplu Romania drept stat care nu reuseste sa acceseze fonduri europene.

"Romania a atras pana in prezent doar 3% din fondurile de aproximativ 30 de miliarde de euro disponibile pentru agricultura si dezvoltare in actualul plan bugetar pe sapte ani, pana in 2013, al blocului comunitar", conform FT.

Potrivit unor estimari, Grecia ar avea la dispozitie fonduri structurale nefolosite de 12 miliarde de euro.Pe langa lipsa cofinantarii, coruptia si administratia slaba sunt, de asemenea, de vina pentru accesarea slaba a fondurilor, afirma oficialii europeni.

Planul CE reflecta disperarea Europei de a salva economia Greciei, pentru ca tara sa poata face fata datoriei imense a statului, care ameninta stabilitatea uniunii monetare.

Potrivit unor calcule interne, cofinantarea celor sase state ar putea fi redusa cu circa trei miliarde de euro in urmatorii trei ani. Oficialii europeni spera, insa, ca impactul sa fie mult mai mare, prin deblocarea de fonduri de zeci de miliarde de euro, la care aceste state au dreptul, dar nu au reusit sa le acceseze.

Banii ar putea fi folositi pentru noi drumuri, aeroporturi si alte proiecte de dezvoltare, oferind sprijin unor economii muribunde, potrivit FT. Noile reguli se vor aplica si subventiilor din agricultura, sprijinului pentru sectorul piscicol si altor fonduri europene.

"Obiectivul este ca banii sa ajunga la tarile repective cat mai repede posibil pentru a incerca stimularea acestor economii", a spus un oficial al Comisiei.

Planul a fost intocmit de presedintele CE, José Manuel Barroso, si de comisarul pentru afaceri regionale, Johannes Hahn, care supravegheaza vastele fonduri structurale si de coeziune.

Barroso va incerca sa obtina aprobarea statelor membre si acordul Parlamentului european pentru a adopta planul inainte de sfarsitul anului, temandu-se ca orice intarziere l-ar face inutilizabil pentru actuala criza.

Executivul comunitar spera ca propunerile sa nu fie blocate de statele care urmaresc cu atentie bugetul UE, precum Marea Britanie, deoarece nu implica noi cheltuieli. Totusi, masurile ar putea intampina o anumita rezistenta, deoarece fondurile necheltuite sunt returnate statelor, noteaza FT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri